Curs valutar
 • EUR
  20.0126
  0.0874%
 • USD
  18.4338
  -0.2447%
 • RUB
  0.2392
  -0.7943%
 • RON
  4.0439
  0.0643%
 • UAH
  0.4992
  -0.2404%

INTERVIU Sorin Maslo, director interimar Cricova: Am crescut cifra de afaceri cu 20%. Record de struguri prelucrați

08 Dec. 2022, 09:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
08 Dec. 2022, 09:30 // Actualitate //  Valentina Buză

Combinatul de Vinuri Cricova SA marchează în acest an 70 de ani de activitate. În timp, brandul Cricova a crescut, semn că produsele sale sunt de calitate și se bucură de aprecierea consumatorilor. Deși ultimul an a fost complicat pentru mediul de afaceri, iar crizele i-au afectat pe toți, Cricova SA a reușit să facă față provocărilor și a înregistrat mai multe rezultate frumoase. Despre acestea a vorbit pentru Bani.md, Sorin Maslo, director interimar al întreprinderii.

Bani.md: Anul 2022 practic e pe sfârșite și deja pot fi făcute anume concluzii. Cum a fost acest an pentru Cricova?

Sorin Maslo: Sigur nu a fost un an ușor. Mai mult chiar, luna februarie a dat planurile peste cap la toată lumea și a trebuit să ne adaptăm noilor realități. Totuși, ne-am mobilizat și, grație efortului întregii echipe, încheiem frumos anul. Deja putem spune că în 2022 cifra de afaceri a întreprinderii s-a majorat cu peste 50 milioane de lei, ceea ce înseamnă o creștere de minimum 20%. Suntem mândri că produsele Cricova au reușit să ajungă pe masa multor oameni din țară și de peste hotare și că spumantele și vinurile noastre sunt prima opțiune în preferințele consumatorilor locali. Fără calitate nu am avea așa rezultat.

Bani.md: Apropo de exporturi, în ce țări ajung produsele Cricova? Cine sunt cei mai mari consumatori?

Sorin Maslo: Am continuat să muncim și în această direcție, să descoperim noi piețe și  consumatori ai produselor noastre. La moment înregistrăm vânzări în mai mult de 30 țări. În acest an a crescut exportul de vinuri și spumante Cricova în România, SUA și Kazahstan, state care, de altfel, sunt și cei mai mari consumatori ai produselor noastre. Totodată, am reușit să majorăm exporturile în Cipru, Turcia, Suedia, Marea Britanie. Ne  mândrim că reușim să facem  concurență altor mari producători de vinuri de talie mondială. De altfel, acest rezultat se datorează și participării active la expoziții  și foruri internaționale de specialitate care s-au desfășurat în Germania, Suedia, Azerbaidjan, Marea Britanie, România, Italia.

Bani.md: Beciurile de la Cricova sunt, cred că, prima locație unde vor să ajungă turiștii străini atunci când vin în Republica Moldova. Câți turiști au vizitat complexul turistic în acest an?

Sorin Maslo: Cu siguranță, Complexul subteran Cricova este mândria Republicii Moldova și toți cei care ajung aici rămân impresionați. Din păcate, criza provocată de războiul nedrept din Ucraina a afectat numărul de turiști care au vizitat țara noastră, mai ales în prima parte a anului. Totuși, în partea a doua a anului putem spune că lucrurile au revenit pe un făgaș normal, iar numărul de 50 000 turiști, în special din România, este unul în creștere față de anii precedenți cu minimum 10%. Încasările din prestarea serviciilor turistice au crescut cu 15%. Vreau să mai spun că ghizii noștri depun eforturi considerabile  pentru ca fiecare turist ce ne calcă pragul să fie impresionat. De altfel, în 2022 toata echipa de manageri în turism a fost instruită, astfel serviciile prestate vor fi de cea mai înaltă calitate.

Bani.md: Cum a fost recolta de struguri în 2022? Vom avea vinuri de calitate?

Sorin Maslo: Recolta de struguri în anul curent a fost una bună pentru noi, producătorii de vinuri, or strugurii din acest an s-au bucurat suficient de soare, astfel că vom avea vinuri de calitate din recolta 2022 cu un potențial major de maturare și înnobilare. Combinatul Cricova a prelucrat circa 10 000 tone de struguri, o cifră record în ultimii ani! Strugurii, atent aleși de către specialiștii noștri sunt din regiunile Centru, mai exact Cricova și Criuleni, și de la Sud, de la Cahul. Cea mai mare parte, circa 60% provin de pe plantațiile proprii. În acest sezon, Combinatul Cricova a prelucrat  soiuri, care sunt solicitate de consumatorii noștri: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meuniere, Sauvignon, Merlot, Muscat, Traminer, precum și cele autohtone – Fetească neagră, Fetească regală, Fetească albă, Rară neagră, Viorica. De altfel, anul acesta a fost unul bun pentru roadă. Ploile moderate din luna august și toamna lungă și călduroasă, au permis strugurilor să se coacă în voie și să aibă un conținut de zahăr ridicat, exact de ce este nevoie pentru vinuri cu adevărat de calitate. Cu siguranță, acum putem afirma că suntem pregătiți să producem și mai mult în anul viitor, având în vedere că estimăm creșteri la export și consum local.

Bani.md: În lume, dar și în Republica Moldova, devin tot mai populare produsele ecologice. Ce a pregătit Cricova pentru consumatorii de vinuri ecologice?

Sorin Maslo: Combinatul de vinuri Cricova este implicat plenar în dezvoltarea acestei ramuri de producere. Anume în 2022 am obținut certificatul european CERES, care înseamnă certificarea pe piața europeană a produselor ecologice. Cu alte cuvinte, vinurile ecologice marca Cricova pot fi exportate în UE. Totodată, suntem în proces de  implementare a  Sistemul de sustenabilitate Fair’N Green, destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan mondial și care indică că vinurile noastre din categoria eco sunt „sustenabile”. În acest sens, a fost creat și parcul fotovoltaic cu o capacitate de 140 kW, o premieră aici la întreprindere, care la moment asigură cu energie regenerabilă 10% din necesar, iar în perioada imediat următoare vom ajunge la acoperirea a minim 40% din necesarul total de energie electrică.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Bani.md: Se apropie sărbătorile de iarnă, Cricova are suficient spumant în stoc? Căci, practic pe fiecare masă de revelion anume spumantele Cricova sunt la loc de cinste…

Sorin Maslo: Să știti că segmentul spumantelor ne reprezintă și ocupă nu mai puțin de 60% din volumul total de producere. Este foarte important că, după o pauză de 3 ani, în 2022, întreprinderea a reușit să îmbutelieze peste 200 000 de sticle tiraj Spumant clasic – produsul care formează în mare parte imaginea întreprinderii! Avem diferite tipuri de spumante, pentru diferite gusturi și gamă de preț și vreau să mulțumesc tuturor pentru fidelitate. Masa de Revelion nu poate fi una cu adevărat tradițională dacă de pe ea va lipsi spumantul nostru. Dacă e să vorbim de un produs care să iasă în evidență, atunci e Pinot Meunier Extra Sec, un spumant produs conform metodei tradiţionale franceze, din struguri atent selecţionaţi și care a obținut numeroase premii internaționale. Sigur o să impresioneze. De altfel, toate spumantele noastre sunt festive și de calitate.

Bani.md: Ce s-a schimbat la capitolul administrare a întreprinderii în anul curent?

Sorin Maslo: Administrarea unei întreprinderi de stat, cu atât mai mult a uneia legendare, cum este Combinatul Cricova, e un proces complex, unde, fără susținerea întregii echipe, nu ai cum să obții rezultate. Rezultatele în mare parte sunt și datorită redobândirii încrederii partenerilor întreprinderii. Toate livrările și comenzile sunt executate în termenii stabiliţi în contractele de colaborare, iar procesul de producere şi îmbuteliere, pe parcursul anului, a fost unul continuu, fără opriri neplanificate din cauza unor lipsuri. Acești factori au dus direct și la creșterea salariilor angajaților cu 15 – 20%.

Pentru a obține randament maxim, în acest an, cu suportul unei echipe de experți, am efectuat diagnosticul economico-financiar al modelelor de business și a proceselor decizionale a întreprinderii pentru ultimii 5 ani, am trasat un plan de afaceri cu acțiuni concrete pentru obținerea resurselor investiționale și am elaborat proiectul Strategiei de dezvoltare a Cricova SA pentru anii 2022-2027. E un plan ambițios, dar, cu susținerea Agenției Proprietăți Publice, a Guvernului vom reuși să transformăm întreprinderea în una prosperă, cu o bază tehnico-materială modernă și de valoare înaltă, care să aducă beneficii statului.

Bani.md: Se apropie Vernisajul Vinului, mai exact pe 9 decembrie. Dvs., dacă ați fi oaspete la acest eveniment, ce produse vinicole nu ați rata? Și, în general, ce vinuri, spumante preferați?

Sorin Maslo: Pentru vinificatori acest eveniment a devenit deja o tradiţie, un eveniment în cadrul căruia suntem mai aproape de consumatorii noştri, un eveniment care cultivă an de an cultura vinului, educă consumatorul şi îi face o excursie mai aprofundată în lumea vinificaţiei. În cadrul acestui eveniment, fiecare vinărie vine cu cele mai selecte şi performante vinuri, create cu iscusinţă de vinificatori maeştri, aceste vinuri, pe bună dreptate, pot fi numite „opere de artă”, astfel degustând oricare vin, cu siguranţă nu dai greş.

Combinatul de vinuri Cricova, la fel vine cu o gamă nouă, produsă în ediţie extrem de limitată. Este vorba despre gama „Elogiu”, creată în anul aniversar – 7 decenii de Cricova. Fiecare vin din această serie este un elogiu adus personalităţilor marcante ce au activat în cadrul companiei, soiurilor de struguri şi măreţiei galeriilor subterane. Trei vinuri inedite, care, cu siguranţă, vor face parte din topul celor mai populare vinuri în cadrul evenimentului.

Orice vizitator al Vernisajului, fiind amator de vinuri, nu va rata vinurile mai deosebite, produse prin procese tehnologice exclusive. Spre exemplu, cele după tehnologia „Amarone/Amaro”, sau invers, produse după tehnologii clasice din soiuri de struguri autohtone.

Referitor la preferinţe personale, am crescut şi m-am dezvoltat într-o companie care a dat viaţă vinului spumant clasic pe piaţa Republicii Moldova, fiind prima dar şi cea mai mare companie de acest fel. Datorită aromelor extraordinare, perlajului fin, gustului sofisticat, solemnității, pe bună dreptate, spumantul clasic este favoritul meu.

Realitatea Live

De ce aveți nevoie de un dezumidificator?
De ce aveți nevoie de un dezumidificator?
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
30 Mart. 2023, 19:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
30 Mart. 2023, 19:17 // În Lume //  Elena Putregai

Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunţat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor, transmite EFE.

„În prezent, aproximativ 30% din teritoriul statului nostru este contaminat cu obiecte explozive, ceea ce echivalează cu 174.000 de kilometri pătraţi”, a spus viceministrul, într-o intervenţie la TV.

Drapyatyi a explicat că specialişti din diferite structuri ale Ministerului de Interne acţionează pentru a demina toate suprafeţele afectate aflate sub controlul Kievului. Lucrările de eliminare a minelor şi a altor dispozitive explozive, a adăugat oficialul, se concentrează pe acele teritorii eliberate de Ucraina după ce au fost ocupate de Rusia.

Întrebat cât timp îi va lua guvernului ucrainean să cureţe de mine întreg teritoriul ţării, ministrul adjunct a precizat că răspunsul va fi cunoscut doar după ce Ucraina va expulza toate trupele ruseşti din teritoriile ocupate de acestea.

De la începutul războiului, autorităţile au deminat 1.000 de kilometri pătraţi de pe teritoriul ucrainean, ceea ce a necesitat dezactivarea a aproximativ 520.000 de obiecte explozive.

Guvernul ucrainean a lansat campanii de conştientizare pentru ca locuitorii din teritoriile eliberate să nu se apropie de obiecte suspecte şi să anunţe Poliţia atunci când le găsesc.

Săptămâna aceasta, două persoane au murit în urma exploziei a două mine antipersonal în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, care a fost eliberată aproape în totalitate de forţele Kievului în octombrie anul trecut.

Alte patru persoane au murit la începutul acestei luni în aceeaşi provincie după ce maşina în care se aflau a sărit în aer la explozia unei mine antitanc.

În cadrul vizitei sale de miercuri în Ucraina, ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a oferit cooperarea guvernului său cu Kievul în vederea deminării Ucrainei. Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a-şi curăţa teritoriul de minele amplasate în timpul războiului din Balcani.

De ce aveți nevoie de un dezumidificator?
De ce aveți nevoie de un dezumidificator?
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală