Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Investigație: „Unionistul lui Platon”. Legătura dintre Vlad Bilețchi și controversatul om de afaceri

27 Sept. 2021, 11:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 11:09 // Politica //  Realitatea.md

După scandalul TV8, unii politicieni, fie și-au exprimat gratitudine pentru o parte din fondatoarele postului, fie au criticat și au venit cu acuzații în adresa jurnalistelor, fondatoarele și cofondatoarele, „dezvăluind” și alte noi detalii, care din start au fost calificate de către acestea ca „mincinoase și denigratoare”. Unul din acești politicieni, care a alimentat spațiul public cu tot felul de așa numite „dezvăluiri bombă” a fost și președintele Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi.

Tânărul politician a venit cu atacuri și „dezvăluiri” despre viața privată și activitatea cofondatoarei TV8, Mariana Rață, căreia i-a adus nenumărate critici și calificări.

Duminică, 26 septembrie curent, emisiunea „Cutia Neagră”, de la TV8, moderatoarea căreia este Mariana Rață a realizat o investigație despre presupusa legătură dintre liderul AUR, Vlad Bilețchi și controversatul om de afaceri, anunțat în căutare de către autorități, Veaceslav Platon.

Vlad Bilețchi ar fi fiul unui controversat om de afaceri, Ruslan Doboș, apropiat de-a lui Veaceslav Platon. Acesta a fost vicedirector financiar al companiei de asigurări ASITO, iar după ce anul trecut Platon a preluat controlul asupra Moldasig, iar Doboș a fost văzut și prezentat colectivului întreprinderii ca director financiar, chiar dacă nu a deținut această funcție, se arată în investigația realizată de „Cutia Neagră”.

Ruslan Doboș a fost condamnat în 2017 la 12 ani de închisoare pentru delapidarea averei străine și spălare de bani, însă a fost eliberat, după ce i-a fost micșorată pedeapsa. Ulterior, s-ar fi adeverit că, fosta procuroră, Adriana Bețișor ar fi luat mită 50 de mii de euro de la Ruslan Doboș, pentru ai recalifica învinuirea, iar dosarul în care figurează Bețișor pe acest caz a fost remis instanței de judecată.

În cadrul unor emisiuni televizate, Vlad Bilețchi a negat faptul că Doboș i-ar fi tată biologic și a declarat că, aceste zvonuri au fost lansate pentru a-l denigra, însă a refuzat să spună cine-i tatăl său, totodată infirmând faptul că, după ce a împlinit 18 ani și-a schimbat prenumele.

Totuși, datele de la Agenția Servicii Publice îl contrazice pe Vlad Bilețchi și demonstrează că este fiul lui Ruslan Doboș, mama sa fiind până la căsătorie Bilețchi Elena Nicolae. După căsătorie, aceasta a luat prenumele soțului Doboș Ruslan, iar în actele de la cadastru, fiul lor este indicat Doboș Vladimir Ruslan, anul nașterii 7 septembrie 1994.

Vlad Bilețchi a negat repetat pentru „Cutia Neagră” că tatăl său ar fi Ruslan Doboș.

În campania electorală din 11 iulie curent, persoane și experți din România, care au acordat suport pentru AUR din Moldova ar fi fost cazați în locuințe ce aparțin mamei lui Veaceslav Platon, Maria Uzun.

Liderul AUR Moldova a declarat că „nu cunoaște unde au fost cazați acești experți români” și a rămas uimit când a auzit că aceștia ar fi fost cazați în apartamentele mamei lui Platon.

„Nu cred, nu cred că, colegii mei au închiriat apartamente de la mama lui Veaceslav Platon”, a fost reacția lui Bilețchi.

Întreaga emisiune „Cutia Neagră” poate fi vizionată mai jos.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”