Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Ion Ceban: În cele 70 de centre de vaccinare din Municipiu, inclusiv în suburbii, sunt disponibile toate vaccinurile

26 Iul. 2021, 10:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Iul. 2021, 10:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a menționat astăzi, în cadrul ședinței Primăriei, despre confirmarea oficială în Republica Moldova, a tulpinii Delta, o tulpină agresivă și contagioasă. „ Am fost atenționați asupra unui nou val de COVID-19. Constatăm că, în ultima săptămână există o creștere a cazurilor zilnice și nu ne dorim revenirea la situația pandemică de criză”, susține edilul Capitalei.

Totodată, potrivit autorităților, în acest weekend, au fost înregistrate solicitări sporite pentru vaccinare în toate punctele de imunizare în municipiul Chișinău. 

În acest context, cetățenii sunt informați despre disponibilitatea tuturor tipurilor de vaccin.  

„În toate cele 70 de centre de vaccinare din municipiu, inclusiv în suburbii, avem vaccinuri: Pfizer, Johnson&Johnson, Astra Zeneca și Sinopharm. Sunt disponibile pentru toată lumea. Unica oportunitate, potrivit specialiștilor, este să ne vaccinăm și invit pe toată lumea să o facă”, a declarat Ion Ceban. 

De menționat că, astăzi, primarul general al Capitalei și-a administrat a doua doză de vaccin. 

„Astăzi mi-am administrat a doua doză de Astra Zeneca. Nu-mi doresc un nou val și spitale pline. Cu siguranță putem evita cazurile grave și tragice, iar recomandarea medicilor din întreaga lume este vaccinarea”, susține Ceban. 

De asemenea, Ion Ceban solicită ca, în săptămâna curentă să se convoace Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău pentru a analiza situația epidemiologică și prognozele specialiștilor. 

„Solicit Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, demararea acțiunilor de vaccinare extinsă pe întreg municipiul Chișinău. Toate punctele de vaccinare pot să aibă program extins, inclusiv sâmbătă și duminică”, conchide edilul Capitalei.  

 

Realitatea.md amintește că, săptămâna trecută, Republica Moldova a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie din Berlin, privind monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 prin metode de biologie moleculară și secvențiere de către Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel, conform rezultatelor recepționate din cele 15 probe expediate, 12 probe au fost confirmate ca tulpina Delta.

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 11:48 // Politica //  Realitatea.md

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vor purta astăzi o discuție telefonică în contextul crizei gazelor naturale.

Astăzi voi avea o discuție cu domnul Krasnoselski și sunt interesată care este nivelul de pregătire, care sunt riscurile și vom discuta mai multe scenarii, a declarat Gavrilița.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie