Proprietarul Washington Post, Jeff Bezos, a apărat decizia ziarului său de a nu mai face sponsorizări prezidențiale, afirmând că această măsură ar putea contribui la îmbunătățirea credibilității. Bezos, care este și fondatorul Amazon, a susținut luni, 28 octombrie curent, într-un articol publicat pe site-ul postului, că aprobările prezidențiale creează „percepția de părtinire” și nu „înclină balanța” unei alegeri.
Comentariile vin în urma examinării publice, precum și a pierderii raportate de ziar a mii de abonați și a demisiei unor membri ai personalului editorial, scrie bbc.com. Decizia de a nu mai susține un candidat la președinție – care a fost anunțată cu doar câteva zile înainte de alegeri – a încălcat un obicei pe care Post l-a urmat în general timp de decenii.
„Niciun alegător nehotărât din Pennsylvania nu va spune: „Merg pe susținerea ziarului A”. Niciunul”, a scris Bezos în apărarea demersului său. „Ceea ce fac de fapt aprobările prezidențiale este să creeze o percepție de părtinire. O percepție de neindependență. Încetarea acestora este o decizie de principiu și este cea corectă.”
Ziarul a susținut un candidat în majoritatea alegerilor prezidențiale începând cu anii 1970, deși, atunci când a anunțat decizia, directorul general William Lewis a descris-o ca pe o întoarcere „la rădăcinile noastre de a nu susține candidații prezidențiali”.
Conducerea Washington Post Guild – care reprezintă lucrătorii de la ziar – s-a declarat „profund îngrijorată” de această decizie.
„Vedem deja anulări din partea cititorilor cândva loiali”, a declarat Guild în declarația sa. „Această decizie subminează munca membrilor noștri într-un moment în care ar trebui să consolidăm încrederea cititorilor noștri, nu să o pierdem”.
Potrivit unui raport NPR, ziarul a pierdut până la 200.000 de abonați digitali, iar mai mulți membri ai echipei editoriale, inclusiv membri ai consiliului de administrație, au demisionat. Postul însuși a refuzat să comenteze, iar Bezos nu a abordat raportul.
În propriul său articol de presă privind decizia, The Washington Post a raportat – citând două surse informate cu privire la succesiunea evenimentelor, care nu au fost autorizate să vorbească public – că membrii redacției intenționau să o susțină pe vicepreședinta Kamala Harris, dar articolul nu a fost publicat niciodată.
Bezos a negat că momentul deciziei a fost o „strategie intenționată” și a pus-o pe seama unei „planificări inadecvate”.
„Îmi doresc să fi făcut schimbarea mai devreme decât am făcut-o, într-un moment mai îndepărtat de alegeri și de emoțiile din jurul lor”, a scris Bezos.
Dar el a spus că ziarul va trebui să „exerseze noi mușchi” pentru a rămâne competitiv și actual.
Proprietarul Washington Post a negat, de asemenea, că decizia a fost un „quid pro quo de orice fel” cu Harris sau cu rivalul ei republican la președinție, Donald Trump. În afară de Washington Post, Los Angeles Times și USA Today au anunțat, de asemenea, că nu vor susține un candidat la președinție de această dată.
Între timp, New York Times și New York Post au susținut-o pe Harris și, respectiv, pe Trump.