Curs valutar
  • EUR
    19.2895
    -0.0762%
  • USD
    17.7604
    0.1858%
  • RUB
    0.2041
    1.3719%
  • RON
    3.8792
    -0.0851%
  • UAH
    0.4304
    0.3717%

Îți lasă gura apă! Cele mai populare bucate tradiţionale moldoveneşti. Le-ai încercat pe toate?

12 Aug. 2023, 10:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
12 Aug. 2023, 10:00 // Actualitate //  Realitatea.md

Moldova – raiul tuturor gurmanzilor. Pe lângă locurile pitorești, tradițiile păstrate încă de pe vremea strămoșilor, țara noastră este apreciată, mai presus de toate, pentru bucatele tradiționale delicioase. Mămăliga, sarmalele, plăcintele și cușma lui guguță, sunt de nelipsit de pe mesele moldovenilor în zile de sărbătoare, și nu doar. În continuare vă propunem să pornim într-o „aventură culinară”.

MĂMĂLIGA

Cel mai cunoscut fel de mâncare din bucătăria moldovenească este mămăliga. Aceasta se prepară prin fierberea mălaiului în apă cu sare. Gospodinele spun că mămăliga iese bună atunci când e fiartă la foc mic cel puţin 20 de minute şi e bine amestecată. Se face în ceaun de tuci pentru a avea gustul cel mai bun, de preferat la plită cu foc de lemne. Poate fi servită la o mulţime de preparate, de la brânză cu smântână, până la tochituri, sosuri şi sărmăluţe.

Este mai bine cunoscută în restul lumii după denumirea italiană, polenta, dar se întâlnește și în alte țări precum: Ungaria (puliszka), Elveția, Croația (palenta, žganci, pura), Slovenia (polenta, žganci), Bulgaria, Argentina (polenta), Ucraina (culeșa), Mexic.

SARMALE

Sunt cunoscute cu denumirea de „găluşte”, „sarmale” pe întreg teritoriul țării noastre. Sunt și pe mesele ucrainenilor, românilor, bulgarilor, găgăuzilor, grecilor, ungurilor etc. Galuştele ocupă un loc aparte în bucătăria noastră naţională. Ele „deschid drumul” mâncărurilor calde la nunți, cumetrii, zile de nașteri și mese de pomenire.

Sunt preparate din foi de varză (proaspătă sau murată) sau de viţă-de-vie în formă de rulou. În interior se pune carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez şi cu alte ingrediente. Forma sarmalelor diferă. În satele de la nord se fac găluşte mici în formă de cornuleţ, în zona de centru a țării se fac lunguieţe şi mai mari. Găluştele la sărbători se fierb în oale de lut, speciale şi se dau în cuptor.

ZEAMA

Zeama este, probabil, una dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din bucătăria moldovenească. Se prepară din pui și tăieței de casă, leuștean, legume din grădină și borș acru. Datorită acestor alimente, zeama este puțin acrișoară și foarte delicioasă.

Inițial, zeama era gătită doar din carne de pasăre, ceapă și morcov. Cu timpul, însă, rețeta s-a modernizat și au început să se adauge și alte ingrediente, precum: cartofi, orez, leuștean, ardei dulci.

Moldovenii știu că zeama de casă este un remediu bun pentru răceală, mahmureală, dar și pentru tratarea problemelor de digestie. În același timp, zeama nu este recomandată celor care suferă de diabet zaharat sau maladii hepatice.

PLĂCINTE

Plăcintele tradiţionale îşi păstrează locul lor de respect în bucătăria naţională, deseori menţionate de cei care ne vizitează ţara. În trecut, plăcintele se făceau doar la şezători, în zilele de duminică, la sărbători, etc., fiind servite cu un pahar de vin rece scos din beci. Astăzi, însă, ele sunt un aliment cotidian şi de sărbătoare.

Plăcinta – preparat culinar făcut din aluat cu umplutură de brânză, carne, cartofi, varză, bostan, cireșe amărui, etc.. Se prăjesc în ulei în tigaie sau se coc în cuptor.

Însăși denumirea de «plăcintă» este, de asemenea, de origine romană. În timpurile străvechi, avea o răspândire largă un fel de mâncare numită ”placenta”, un fel de plăcintă din aluat foietaj cu foi de dafin, miere și brânză. Plăcintele sunt foarte des întâlnite atât în Moldova, România, cât și în sudul Ucrainei.

BORȘ SCĂZUT

Borșul scăzut este o mâncare care are la bază două ingrediente principale: varza murată și costița de porc. Se mai adaugă ceapă, morcovi și pasta de tomate. Are un gust acrișor și este minunat pentru o zi de sărbătoare, precum este sfântul Vasile.

Da, da, ați citit bine! Borșul scăzut este o rețetă mai mult de iarnă, fiindcă anume în această perioadă dispunem de varză murată și suntem atrași de mâncăruri calde. Se gătește mai mult în zona de nord a Moldovei.

BABA NEAGRĂ

Baba neagră este o mâncare tradițională pe care gospodinele o pregătesc de ani buni. Conține ingrediente simple, ba chiar banale, precum: ouă, făină albă, chefir, ulei de floarea soarelui, extract de vanilie, bicarbonat de sodiu. Culoarea neagră a checului nu este de la cacao dar de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu chefirul și uleiul în timpul îndelungat de coacere. Tehnica de pregătire este importantă și necesită a fi respectată cu strictețe.

Gospodinele prepară baba neagră, conform tradiției, într-un ceaun de aluminiu. De regulă, această prăjitură se completează cu o altă specialitate, numită ”Baba Albă”.

CUȘMA LUI GUGUȚĂ

Cușma lui Guguță este un desert tradițional moldovenesc care face referire la Guguță, un personaj pentru copii din poveștile scriitorului Spiridon Vanghelie, care avea pe cap o căciulă de ciobănaș, numită cușmă.

Desertul este de nelipsit de pe mesele moldovenilor la orice sărbătoare. Când este feliat, acest tort seamănă cu buclele și forma triunghiulară a pălăriei lui Guguță.

Este compus din clătite, vișine proaspete sau conservate, și o cremă dulce de smântână, acoperită (de obicei) cu ciocolată neagră.

Realitatea Live

(VIDEO) EU4Moldova: Comunități Locale – Înmânarea echipamentelor pentru managementul integrat al deșeurilor, la Iargara
(VIDEO) EU4Moldova: Comunități Locale – Înmânarea echipamentelor pentru managementul integrat al deșeurilor, la Iargara
Valentina Carastan, despre BelEU Fest: „Festivalul îl organizăm în august şi îl dedicăm diasporei”
Valentina Carastan, despre BelEU Fest: „Festivalul îl organizăm în august şi îl dedicăm diasporei”
Carnaval brazilian la Castel Mimi cu multă culoare, muzică latino şi vin alb nelimitat
Carnaval brazilian la Castel Mimi cu multă culoare, muzică latino şi vin alb nelimitat
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
23 Iul. 2024, 22:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
23 Iul. 2024, 22:25 // În Lume //  Ursu Ana

Zborurile către și dinspre orașul sicilian Catania au fost suspendate marți, 23 iulie, după o nouă erupție a vulcanului Etna, situat în apropiere, a anunțat operatorul aeroportului, citat de Reuters. Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a avut o activitate intensă în ultimele zile, expulzând cenușă și lavă fierbinte.

Explozii puternice se aud din craterul central Voragine, înalt de câțiva kilometri, iar râuri de lavă se revarsă. Erupția a dus la căderea de cenușă în diverse zone din jurul Etna, în special peste Catania, până la punctul în care Aeroportul Internațional Vincenzo Bellini a fost afectat, conform informațiilor publicate de Corriere della Sera. Toate zborurile programate pentru Catania au fost suspendate, iar mai multe avioane au fost redirecționate către aeroporturile din Palermo și Trapani.

În acest lună, aeroportul din Catania a mai fost închis din cauza cenușii expulzate în atmosferă în urma unei erupții vulcanice anterioare. Aeroportul reprezintă un important nod aerian pentru estul Siciliei, primind mai multe aeronave decât capitala Palermo. SAC, societatea de administrare a aeroportului din Catania, a anunțat că va relua operațiunile după încheierea fenomenului de cădere de cenușă vulcanică. Presiunea erupției crește pe măsură ce orele trec, cu explozii din ce în ce mai puternice care fac casele să tremure, relatează presa italiană.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

(VIDEO) EU4Moldova: Comunități Locale – Înmânarea echipamentelor pentru managementul integrat al deșeurilor, la Iargara
(VIDEO) EU4Moldova: Comunități Locale – Înmânarea echipamentelor pentru managementul integrat al deșeurilor, la Iargara
Valentina Carastan, despre BelEU Fest: „Festivalul îl organizăm în august şi îl dedicăm diasporei”
Valentina Carastan, despre BelEU Fest: „Festivalul îl organizăm în august şi îl dedicăm diasporei”
Carnaval brazilian la Castel Mimi cu multă culoare, muzică latino şi vin alb nelimitat
Carnaval brazilian la Castel Mimi cu multă culoare, muzică latino şi vin alb nelimitat
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Compania Moldcell, premiată de Ookla pentru cea mai rapidă rețea mobilă din Republica Moldova
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Cum să implementezi un proces eficient de onboarding pentru noii angajați. Ghid complet pentru manageri
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Parlamentul a votat în prima lectură modificarea accizelor pentru produsele de tutun și cele conexe
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Hai, Team Moldova! Victoriabank lansează spotul pentru susținerea echipei olimpice 
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală