La aproape o lună de la tragedia din parcul Alunelul, ministra Mediului spune că primăria Chișinău a făcut politică dintr-un caz tragic, pasând responsabilitatea spre Agenția de Mediu. Iuliana Cantaragiu spune că municipalitatea nu a solicitat agenției tăierea arborelui, iar actele care confirmă acest lucru au fost expediate procuraturii. Ministra Mediului recunoaște că procedura de tăiere sau curățare a arborilor este extrem de birocratizată, iar procesul este anevoios și din cauza lipsei angajaților Agenției și Inspectoratului de Mediu.
La 14 mai un arbore uscat a căzut pentru un copil de 2 ani. Tragedia s-a produs în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. Ministra Mediului spune că imediat după decesul copilului angajații Agenției de Mediu au fost convocați într-o ședință, iar în urma verificărilor s-a constatat că primăria Chișinău nu solicitase autorizație pentru tăierea arborelui.
„Chiar dacă era zi de week-end, am chemat toată lumea la serviciu să verifice. S-au verificat documentele și de acum trei ani și într-adevăr, nu au fost astfel de solicitări. Din punct de vedere birocratic, Agenția de Mediu a respectat toate solicitările. Primăria poate spune orice fel de povești. Noi intenționat am publicat toate documentele ca să evităm speculațiile. Primăria face politică dintr-o tragedie de genul ăsta. În parcul Alunelul, autorizație pentru tăriere s-a solicitat pentru un singur plop”, a spus Iuliana Cantaragiu în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
Iuliana Cantaragiu recunoaște că procesul de tăiere și curățare a arborilor este unul birocratic și spune că întârzierile au loc și din cauza lipsei angajaților.
„Am tot avut întrevederi cu autoritățile publice locale care invocau că au probleme cu obținerea autorizațiilor privind tăierile. Noi avem o constrângere de personal, asta este realitatea. Așa cum este reglementat astăzi procesul, pentru toate tipurile de tăieri trebuie să se ceară autorizații. Volumul de lucru pentru procesarea unor astfel de cereri este imens. Sunt peste 2 mii de cereri pe parcursul anului și sunt doar 3 persoane în cadrul Agenției care procesează documentele. Inspectorii trebuie să verifice aceste solicitări. Și ei sunt puțini, sunt 200 în toată țara”, a mai spus ministra Mediului.