Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Jandarmii din România și carabinierii din Moldova, cot la cot. Pentru ce s-au întâlnit

30 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Iul. 2021, 10:46 // Societate //  Valentina Buză

Experiență de neuitat. Carabinierii din Republica Moldova și Jandarmii din România au desfășurat un exercițiu comun, rezultat al instruirilor organizate în cadrul proiectului de asistență externă „Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”, cod 2SOFT/4.3.15 (faza I).

Astfel, la evenimentul de ieri, 29 iulie, au fost prezenți Cornel Lebedinschi, Secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Mureșeanu, Prim colaborator – ministru plenipotențiar a Ambasadei României în Republica Moldova, colonel Ștefan Pavlov, Comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri; colonel Mircea Tulică, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași; șefii de arme din cadrul MAI și alte structuri de forță din Republica Moldova; reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și societății civile.

Exercițiul complex a avut drept scop consolidarea capacităților operaționale și tactice ale forțelor de ordine pentru acțiuni în comun. Dispozitivele realizate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice au fost constituite din carabinieri și jandarmi, atât în plan operațional cât și în planul conducerii operațiunii.

„Este un moment istoric, când, pentru prima dată jandarmii din România și carabinierii din Republica Moldova desfășoară împreună aceste activități de pregătire și vor elabora un Ghid de bune practici cu o orientare europeană, toate în scopul de a ridica standardul de performanță a structurilor de ordine și siguranță publică, având un scop nobil – creșterea gradului de siguranță al cetățenilor în noul context social”,  a menționat în discursul său colonelul Mircea Tulică.

Următoarele activități din cadrul proiectului vor prinde continuitate în perioada lunilor septembrie-octombrie 2021 la Iași (România), unde vor avea loc activități în comun pentru dezvoltarea capacităților de intervenție și armonizarea sistemului de interoperabilitate între structurile de Carabinieri și Jandarmi în cadrul acțiunilor publice cu caracter transfrontalier.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (E.N.I.).

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie