Experiență de neuitat. Carabinierii din Republica Moldova și Jandarmii din România au desfășurat un exercițiu comun, rezultat al instruirilor organizate în cadrul proiectului de asistență externă „Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”, cod 2SOFT/4.3.15 (faza I).
Astfel, la evenimentul de ieri, 29 iulie, au fost prezenți Cornel Lebedinschi, Secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Mureșeanu, Prim colaborator – ministru plenipotențiar a Ambasadei României în Republica Moldova, colonel Ștefan Pavlov, Comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri; colonel Mircea Tulică, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași; șefii de arme din cadrul MAI și alte structuri de forță din Republica Moldova; reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP) și societății civile.
Exercițiul complex a avut drept scop consolidarea capacităților operaționale și tactice ale forțelor de ordine pentru acțiuni în comun. Dispozitivele realizate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice au fost constituite din carabinieri și jandarmi, atât în plan operațional cât și în planul conducerii operațiunii.
„Este un moment istoric, când, pentru prima dată jandarmii din România și carabinierii din Republica Moldova desfășoară împreună aceste activități de pregătire și vor elabora un Ghid de bune practici cu o orientare europeană, toate în scopul de a ridica standardul de performanță a structurilor de ordine și siguranță publică, având un scop nobil – creșterea gradului de siguranță al cetățenilor în noul context social”, a menționat în discursul său colonelul Mircea Tulică.
Următoarele activități din cadrul proiectului vor prinde continuitate în perioada lunilor septembrie-octombrie 2021 la Iași (România), unde vor avea loc activități în comun pentru dezvoltarea capacităților de intervenție și armonizarea sistemului de interoperabilitate între structurile de Carabinieri și Jandarmi în cadrul acțiunilor publice cu caracter transfrontalier.
Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (E.N.I.).