Invadarea Taiwanului de către China ar fi probabil sortită eşecului dacă Statele Unite ar apăra insula, a estimat un think tank american, care a insistat însă asupra costurilor devastatoare pe care le-ar suporta forţele americane, transmite AFP.
Experţi militari reuniţi în cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale pentru o simulare de război au subliniat că fiecare parte direct implicată într-un astfel de conflict (Statele Unite, China, Taiwan şi Japonia) ar suferi pierderi „enorme”.
„Am ajuns la două concluzii. În primul rând, în cele mai multe cazuri, China are puţine şanse de a reuşi şi de a-şi atinge obiectivele operaţionale sau de a ocupa Taipei, capitala Taiwanului. În al doilea rând, costul războiului ar fi ridicat pentru toţi cei implicaţi şi, cu siguranţă, pentru Statele Unite”, a spus Eric Heginbotham, expert în securitate la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Un război pentru Taiwan ar putea lăsa o armată americană victorioasă într-o stare la fel de infirmă ca și forțele chineze pe care le-a învins.
La finalul conflictului, cel puțin două portavioane americane ar zăcea pe fundul Pacificului, iar marina modernă a Chinei, care este cea mai mare din lume, ar fi un „dezastru”.
Acestea sunt câteva dintre concluziile Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), după ce a efectuat ceea ce susține că este una dintre cele mai ample simulări de jocuri de război efectuate vreodată cu privire la un posibil conflict legat de Taiwanul, insula de 24 de milioane de locuitori guvernată democratic, pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca parte a teritoriului său suveran, deși nu a controlat-o niciodată.
În cadrul simulării au fost testate 24 de scenarii, fiecare prezentând încercări ale Chinei de a prelua controlul asupra Taiwanului prin forţă până în 2026. Gradul de implicare al Statelor Unite ar fi unul decisiv: fără ajutorul american pentru apărarea Taiwanului, insula ar fi cucerită de armata chineză în trei luni sau mai puţin.
Simularea a plecat de la premisa că invazia va începe cu un bombardament chinez care ar distruge majoritatea forţelor navale şi aeriene ale Taiwanului în câteva ore. Marina chineză ar înconjura Taiwanul şi ar trimite un contingent de debarcare de mii de trupe peste Strâmtoarea Taiwan.
Conform scenariului considerat cel mai probabil de experţii care au participat la simulare, armata taiwaneză ar obliga invadatorii să se blocheze de-a lungul coastei. „Lovituri chineze asupra unor baze japoneze şi nave de suprafaţă americane nu schimbă situaţia: Taiwanul rămâne autonom”, spune scenariul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În opinia lui Matthew Cancian de la Naval War College, un institut de cercetare al Marinei SUA, variabile cruciale ar determina gradul de succes al unei invazii: gradul de hotărâre al Taiwanului de a respinge o invazie, dar şi autorizaţia dată sau nu Statelor Unite de către Japonia de a lansa contraatacuri de la bazele lor de pe teritoriul japonez. Fără acestea,”intervenţia americană nu ar fi suficientă pentru a păstra o autonomie a Taiwanului”, afirmă Cancian.
Simularea a ridicat, de asemenea, unele necunoscute, inclusiv dacă SUA ar risca un conflict nuclear atacând direct China.