Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell a acuzat luni Rusia că “provoacă foamete în lume” prin războiul pe care îl duce în Ucraina, distrugând stocuri de grâu şi împiedicând exportarea acestuia, în special în Africa. Acesta le-a mai spus rușilor să nu mai dea vina pe sancțiuni pentru că armata rusă provoacă penuria de alimente.
Șeful diplomației europene a condus luni o reuniune a miniștrilor de externe din UE, desfășurată la Luxemburg, și în care șefii diplomațiilor celor 27 au abordat inclusiv chestiunea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, al șaselea.
„Rușii fac sancțiunile responsabile pentru penuria de alimente și creșterea prețurilor, când nu este vorba de sancțiuni, ci de faptul că Rusia a semănat bombe pe câmpurile din Ucraina și că navele de război rusești blochează zeci de nave pline de grâu, care nu pot ieși din porturile ucrainene. Ei bombardează și distrug stocurile de grâu și împiedică exportul acestui grâu. Există un număr mare de nave care nu pot ieși din porturile ucrainene, ele provoacă penurie. Ei bombardează orașele ucrainene și provoacă foamete în lume. Provoacă foametea în lume prin blocarea exporturilor de grâu și prin distrugerea depozitelor de grâu din Ucraina. Nu mai dați vina pe sancțiuni, armata rusă este cea care provoacă penuria de alimente”, a afirmat Borrell, conform transcrierii declarațiilor sale, furnizată de Serviciul European de Acțiune Externă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
El a indicat că Africa este în special o sursă de îngrijorare majoră, deoarece este deosebit de expusă la viitoarea criză alimentară. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO) a declarat vineri că preţurile la alimente pe plan mondial au atins în martie “cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată”, războiul din Ucraina făcând să planeze riscul unei crize mondiale, relatează AFP, potrivit Agerpres. Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea exportator mondial de grâu, ele singure reprezentând 30% din aprovizionarea la nivel mondial.