De ziua Limbii Române, preşedintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj. Pentru românii de peste hotare, limba română este cea care îi face să se simtă „acasă”, oriunde s-ar afla, iar, într-o diaspora atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată, a declarat Klaus Iohannis.
„Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române. Îi felicit cu acest prilej pe toţi cei care contribuie în domeniul literar, al ştiinţei şi al cercetării, în spaţiul academic ori editorial la cultivarea limbii române şi la comunicarea prin intermediul acesteia a importantelor valori ale civilizaţiei româneşti şi universale! Pentru românii de peste hotare, limba română este cea care îi face să se simtă acasă, oriunde s-ar afla, iar, într-o diaspora atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată. Dragi români de pretutindeni, să nu încetaţi să iubiţi limba română şi să cultivaţi dragostea pentru aceasta şi în rândul copiilor, în spiritul preţuirii şi folosirii sale corecte”, spune şeful statului în mesaj.
De asemenea, șeful statului salută efortul făcut de numeroase asociaţii şi iniţiative private din toată lumea pentru a menţine viu accesul românilor la învăţarea limbii materne, potrivit Digi24.ro.
„Limba română va continua să ne ţină uniţi şi apropiaţi de ţară. Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identităţii noastre, întru mulţi ani!”, afirmă preşedintele Iohannis.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată astăzi în Republica Moldova, din 1990.
„Româna – în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000-7.000 de pe planetă”, a declarat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop pentru Agerpres.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.