Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia

12 Ian. 2022, 15:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
12 Ian. 2022, 15:13 // În Lume //  Realitatea.md

Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, în timp ce la Bruxelles are loc prima reuniune din ultimii doi ani a Consiliului NATO-Rusia, marcată de consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina și de propunerile de securitate ale Rusiei, care solicită limitarea extinderii Alianței și ca NATO să nu desfășoare trupe și tehnică militare în țări care au aderat după 1997, între care se numără și România.

În fața provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune care trebuie articulată în spiritul unității și cooperării transatlantice și al angajamentelor din cadrul NATO”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a susținut miercuri, la Palatul Cotroceni, tradiționalul său discurs privind obiectivele de politică externă și de securitate a României în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, prilej cu care Iohannis a susținut că abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esențiali ai politicii sale externe: consolidarea rolului și influenței țării noastre în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România“, a subliniat el.

Președintele a arătat că România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO și UE în ceea ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre și s-a referit la mizele reuniunii NATO-Rusia de la Bruxelles.

“Suntem, în mod firesc, preocupați de situația de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică. Chiar astăzi are loc o interacțiune importantă, în formatul Consiliului NATO-Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, cu privire la care am fost informați în timp real. Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susținut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și în deschiderea, pe această bază, pentru dialog”, a detaliat Iohannis.

România susține ca acest dialog să aibă ca reper permanent principiile, valorile și angajamentele care reprezintă fundamentul Alianței.

Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile. Susținem, totodată, necesitatea continuării consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întregul Flanc Estic, inclusiv și în special în regiunea Mării Negre“, a conchis președintele.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:23 // Societate //  Valentina Buză

Pe tot teritoriul țării cad precipitații sub formă de ninsoare, iar conducătorii auto sunt îndemnați să circule pe trasee prudent, pentru a ajunge în siguranță acasă. Mai mult, responsabilii din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică informează că, se circulă fără restricții de trafic.

Totodată, pentru prevenirea accidentelor rutiere, ofițerii INSP îndeamnă șoferii:

 • să manifeste prudență sporită;
 • să păstreze distanța regulamentară între vehicule;
 • să se asigure temeinic la schimbarea direcției de deplasare.

Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă repetat șoferii, să respecte regulile de circulație și să fie prudenți!

Important: să aveți autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă și să adaptați viteza la condițiile de drum.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală