Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

La Orhei, au loc lucrări de reparații de amploare ale curților de bloc

02 Iul. 2021, 15:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 15:00 // Societate //  Realitatea.md

Lucrările de renovare a curților de bloc din municipiul Orhei sunt în toi. După ample lucrări, care au durat aproximativ două săptămâni, alte două curți de bloc de pe străzile Unirii și Vasile Lupu, amenajate așa cum se cuvine, au fost inaugurate. În această vară, autoritățile din Orhei și-au propus să renoveze 12 curți comune a 25 de blocuri de locuințe. Costul total al proiectului se ridică la peste 12 milioane de lei.

Acum, în cele două curți este curat, frumos și luminos. Pe lângă drumul asfaltat și instalarea bordurilor și băncilor noi, a fost construit și un teren de joacă pentru copii. Totodată, au fost amenajate locuri de parcare, amplasate bare de bătut covoare și sârme de rufe. Localnicii sunt încântați de renovările făcute și spun că simt grija primăriei pentru locuitorii orașului.

„Suntem foarte bucuroși și fericiți că au făcut aceste lucrări, dar în special pentru amenajarea terenului de joacă pentru copii”, spune o locuitoare din str. Unirii.
„Noi am așteptat peste 40 de ani să avem așa ceva”, a menționat un bărbat din str. Unirii.
„E foarte frumos. Avem unde ne juca cu prietenii”, spune un băiețel.
„Mă bucur că s-a rezolvat problema parcărilor. Acum avem destule locuri”, spune un localnic din str. Unirii.
„Aici de vreo 40 de ani nu s-a făcut nimic. Erau numai gropi, acum e frumos”, spune o femeie din str. Vasile Lupu.
„Copiii se jucau pe unde apucau. Nu exista un spațiu amenajat, acest teren este minunat”, spune o pensionară.
„Ne place că avem teren de joacă lângă bloc și nu va trebui să mergem în altă parte”, susține un băiețel din str. Vasile Lupu.

Pentru acest an, administrația orașului Orhei își propune să modernizeze cel puțin 12 curți comune pentru 25 de blocuri de locuințe.

„Suntem implicați plenar în dezvoltarea municipiului, așa cum am făcut mereu de când echipa noastră a preluat conducerea orașului. Suntem o echipă puternică, care a reușit să facă multe schimbări, din 2015 încoace. Avem încă multe de făcut. La Orhei, suntem o familie mare și unită. Să fim și în continuare împreună, pentru a dezvolta orașul nostru drag”, a spus Pavel Verejanu, primarul de Orhei.

Totodată, viceprimarul pe probleme sociale, Valerian Cristea, a declarat: „Ne place că oamenii ne susțin în ceea ce facem, fapt care este important pentru noi. Nu există oraș mai frumos în Moldova precum e Orhei. Avem planuri mărețe și le vom realiza împreună cu dvs.”

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a dat asigurări că bunele practici din municipiul Orhei vor fi extinse în tot raionul.

„Realizarea acestui proiect demonstrează încă o dată că municipiul Orhei este lider la capitolul dezvoltare. Vor fi renovate, la cele mai înalte standarde, toate curțile de bloc din oraș. Toate proiectele de infrastructură din Orhei sunt executate din bani publici, datorită creșterii bugetului orașului de patru ori în ultimii ani – de la 16 milioane de lei, la 60 de milioane de lei. Bunele practici de la Orhei vor fi extinse în toate localitățile raionului”, a mai spus președintele raionului Orhei.

Proiectul de modernizare a curților de bloc din Orhei a fost lansat în 2016. De atunci, peste 50 de curți din orașul Orhei au fost renovate.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată