La rândul său, autoritatea aviatică din Rusia a declarat că verifică starea tehnică a avionului după aterizarea pe aeroportul Magadan – oraş porturar de la Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus – şi că a dat permisiunea ca un zbor alternativ să aterizeze acolo miercuri, la ora 03.00 GMT (6.00, ora României).
Într-adevăr, Air India a trimis miercuri o aeronavă pentru a prelua pasagerii.
Cum poate fi reparat avionul în Rusia?
Devierea aeronavei a ridicat semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care avionul în valoare de 200 de milioane de dolari, construit în SUA, ale cărui motoare sunt fabricate de General Electric, ar putea fi reparat în contextul sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană asupra exporturilor de piese de schimb pentru aviaţie către Rusia.
„Acel avion trebuie reparat, la bord sune mecanici”, a declarat reporterilor ministrul indian al aviaţiei civile, Jyotiraditya Scindia, referindu-se la zborul care urma să plece pentru a prelua pasagerii blocaţi. „Nu ştiu cât timp va dura repararea acelui avion, dar pasagerii vor fi duşi la destinaţia finală”, a spus oficialul indian.
O sursă de la aeroportul din Magadan a declarat pentru Reuters că inginerii Air India care urmau să ajungă în Rusia cu avionul de rezervă vor aduce cu ei piese de schimb.
Nu este pentru prima dată când are loc o astfel de situaţie. În 2018, un Boeing 737 al Norwegian Air a aterizat de urgenţă în Iran cu probleme la motor la câteva săptămâni după ce Washingtonul a reimpus sancţiuni Teheranului. Aeronava a rămas blocată în Iran timp de mai bine de două luni. Cei 186 de pasageri şi şase membri ai echipajului au reuşit să zboare din Shiraz a doua zi, dar, în ciuda asigurărilor iniţiale din partea companiei aeriene că şi avionul va fi repatriat rapid, o fabrică de motoare General Electric a aşteptat săptămâni întregi pentru o licenţă de export din partea Trezoreriei SUA, reaminteşte Reuters.
Departamentul pentru Comerţ al SUA nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a refuzat să spună dacă Statele Unite vor aproba exportul de piese pentru reparaţii, în cazul în care va fi necesar.
GE Aerospace a declarat că este conştientă de incident şi că lucrează cu Air India pentru a rezolva problema.
Un spațiu aerian problematic
Rusia a interzis companiilor aeriene americane şi altor transportatori străini să utilizeze spaţiul său aerian, ca represalii pentru că Washingtonul a interzis zborurile ruseşti deasupra Statelor Unite în martie 2022, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.
Cu toate acestea, Air India şi unii transportatori cu sediul în Golf, chinezi şi africani continuă să zboare deasupra Rusiei, ceea ce face ca timpul de zbor să fie mai scurt şi rivalii americani să nu fie competitivi.
În februarie, senatorii americani îndemnaseră administraţia Biden să oprească companiile aeriene chineze şi alţi transportatori străini să survoleze Rusia atunci când efectuează rute spre SUA.
Săptămâna trecută, Reuters a relatat că în patru zboruri recent aprobate spre şi dinspre Statele Unite, companiile aeriene chineze evită să folosească spaţiul aerian rusesc.
Luni, însă, directorul general al Air India, Campbell Wilson, apărase utilizarea de către compania sa aeriană a spaţiului aerian rusesc, menţionând rolul esenţial pe care îl joacă industria în conectarea economiilor, oamenilor şi culturilor. Air India a părut să continue să zboare deasupra Rusiei şi după incidentul cu Boeingul 777, având patru zboruri deasupra ţării marţi după-amiază, potrivit FlightRadar24.
Dispute între transportatori
De altfel, o reuniune mondială a industriei aeronautice s-a încheiat marţi, la Istanbul, cu transportatorii în dezacord cu privire la utilizarea spaţiului aerian al Rusiei ca punct de trecere esenţial în reţeaua globală de transport aerian, relatează Reuters.
Interdicţia impusă de Rusia unor transportatori străini de a utiliza spaţiul său aerian, ca represalii la sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, a redesenat rutele aeriene şi a bulversat modelele de afaceri ale unor companii aeriene care acum trebuie să zboare ocolind cea mai mare ţară din lume.
Impactul potenţial este de mare anvergură, deoarece un zbor între Europa şi Asia generează trei în întreaga reţea, pasagerii fiind nevoiţi să ia zboruri de legătură, potrivit organismului de control al traficului aerian Eurocontrol, cu sediul la Bruxelles.
În timp ce transportatorii americani, europeni şi japonezi au încetat să mai zboare deasupra Rusiei, Air India şi unele companii aeriene din Golf şi chineze continuă să facă acest lucru, reducând timpul de zbor şi oferindu-le un avantaj de cost faţă de concurenţi.
Air India, care se modernizează sub conducerea noului proprietar, Tata Group, şi-a crescut rapid prezenţa internaţională cu noi zboruri non-stop către Europa şi Statele Unite. Faptul de a putea utiliza spaţiul aerian rusesc a venit ca un avantaj, în timp ce încearcă să cucerească o cotă mai mare de piaţă.
Un scenariu prevăzut cu o zi înainte
Scott Kirby, CEO al companiei americane United Airlines, a declarat că firma sa a fost nevoită să oprească operarea mai multor zboruri către India din motive economice sau de autonomie a aeronavelor, din cauza ocolului necesar. Este în mod clar un impact mare pentru noi”, a spus el.
Şi, în condiţiile în care tensiunile dintre superputeri se apropie de nivelul Războiului Rece, el a schiţat un scenariu extrem de asemănător cu incidentul care a avut loc în Extremul Orient rus cu doar 24 de ore mai târziu. „Ce se va întâmpla dacă o companie aeriană va ateriza în Rusia cu câţiva cetăţeni americani proeminenţi la bord? Aceasta este o potenţială criză în devenire”, a avertizat luni Scott Kirby. „Cred că ar trebui să o rezolvăm înainte ca această criză să se producă”, a spus el.
Dezacordurile au pus în evidenţă importanţa strategică şi geografică a Rusiei în lumea aviaţiei globale, deoarece oferă cea mai directă rută de zbor între Vest şi Est – un factor important pentru companiile aeriene pentru a menţine costurile la un nivel scăzut.
Directorul IATA vrea deschiderea spațiului aerian rusesc
Organism comercial influent, care îşi are rădăcinile în dezvoltarea aviaţiei civile după cel de-al Doilea Război Mondial, IATA s-a aflat în prima linie a eforturilor de creare a unei arhitecturi globale fără cusur pentru aviaţia civilă. Însă reacţia internaţională la invazia Rusiei în Ucraina a scos la iveală diferenţele dintre membrii săi cu privire la utilizarea coridoarelor aeriene ruseşti.
Directorul general al IATA, Willie Walsh, a cerut o deschidere a spaţiului aerian rusesc. „Ceea ce am dori să vedem este ca toată lumea să folosească spaţiul aerian rusesc. Sunt sigur că nu este o problemă de securitate sau de siguranţă”, a declarat Walsh pentru Reuters.
Transportatorii occidentali sunt deosebit de supăraţi de ceea ce ei consideră a fi un potenţial dezavantaj competitiv faţă de companiile aeriene chineze, pe măsură ce a doua cea mai mare economie a lumii se redeschide şi călătoriile externe se intensifică.
Pe de altă parte, companiile aeriene din Statele Unite au purtat discuţii cu guvernul pentru a descuraja transportatorii să aterizeze pe teritoriul american după ce au zburat prin spaţiul aerian rusesc, ceea ce generează taxe pentru Moscova.
„Este o problemă geopolitică sensibilă, iar aplicarea geopoliticii la industria aviaţiei, care face atât de mult pentru a lega lumea, nu sunt sigur că ar fi oportună”, a declarat Wilson, CEO-ul de la Air India.