Legea marțială și mobilizarea în Ucraina au fost prelungite până la sfârșitul lunii august curente. Rada Supremă, or Parlamentul ucrainean, a aprobat duminică, 22 mai curent, decretele președintelui Vladimir Zelenski.
Presa locală scrie că Rada Supremă a prelungit regimul legii marțiale până pe data de 23 august 2022. „Pentru” au votat 320 de deputați.
Potrivit deputatului popular Iaroslav Jelezneak, parlamentul a aprobat decretul prezidențial, conform căruia legea marțială continuă de la ora 05:30 pe 25 mai 2022 pentru încă 90 de zile.
De asemenea, Rada a prelungit mobilizarea generală până pe aceeași dată. A fost aprobat acest decret prezidențial cu 315 voturi. Astfel, mobilizarea generală va dura încă 90 de zile.
Legea marțială din februarie
Amintim că, pe 24 februarie 2022, Rada Supremă a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina. De atunci a fost prelungit cu o lună.
Reprezentantul prezidențial de la Curtea Constituțională, Fiodor Venislavski, a explicat că decizia de a prelungi imediat cu trei luni s-a datorat faptului că este nevoie de mai mult timp pentru o contraofensivă decât pentru apărare. În același timp, el a subliniat că Rada Supremă va ridica legea marțială dacă armata ucraineană ar putea elibera teritoriul Ucrainei de ocupanții ruși în mai puțin de trei luni.
Legea marțială este un sistem legal care este folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, în special ca răspuns la o urgență temporară, cum ar fi invazia sau catastrofa majoră, sau într-un teritoriu ocupat. De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.
A 88-a zi de război
Rusia a intensificat ofensiva în Donbass, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii.
Președintele Vladimir Zelenski spune că în prezent 700.000 de apărători ai Ucrainei luptă în toată țara împotriva invadatorilor ruși. Între timp, în zonele eliberate din Harkov, oamenii se întorc la casele lor, dar unii mai găsesc doar pereți găuriți și clădiri distruse.
Rusia a interzis intrarea în această ţară pentru 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA.