Odată ce crește popularitatea ardeiului iute, se descoperă și tot mai multe beneficii ale acestei legume pentru sănătatea omului. Calitățile lui „vindecătoare” provin de la o substanță numită capsaicină și au efecte miraculoase, în special pentru că această inhibă până la 75% din bacterii.
Din punct de vedere istoric, adaosurile picante la alimente au ajutat la prevenirea alterării alimentelor în zonele aride, înainte de inventarea refrigerării, conform eva.ro. Adăugarea ardeiului iute în sosuri și condimente picante continuă să ne protejeze și astăzi de toxiinfecțiile alimentare.
Beneficiile ardeiului iute pentru sănătate
Ajută la buna funcționare a tractului digestiv
Capsaicina din ardei acționează ca un anti-iritant. Persoanelor cu ulcer li s-a spus ani de-a rândul să evite alimentele picante, dar cercetările au arătat că ardeii sunt benefici pentru ulcer. De exemplu, pulberea de ardei iute conține o mulțime de antioxidanți și alte substanțe chimice care ajută în cazul problemelor digestive, cum ar fi reducerea gazelor intestinale, vindecarea indigestiei.
Îmbunătățește sănătatea inimii
De asemenea, ardeiul iute ajută sistemul circulator și previne bolile de inimă prin scăderea colesterolului seric din sânge și reduce depozitele de lipide și, prin urmare, inversează coagularea excesivă a sângelui.
Atenuează migrenele
Ai avut vreodată o durere într-o parte a corpului, care a fost singura ta preocupare până când a apărut o altă durere, care a fost și mai gravă? Durerea inițială a dispărut pur și simplu când creierul tău s-a concentrat pe noua leziune.
Acest fenomen este ceea ce se întâmplă cu migrena atunci când consumi ardei iute. Corpul tău devine desensibilizat la migrenă și senzația generală de durere este diminuată.
Ameliorează durerile articulare
Datorită proprietăților puternice de calmare a durerii ale capsaicinei din ardeiul iute, aceasta poate fi aplicată pe piele. Drept urmare, receptorii durerii se epuizează prin terminarea rezervelor organismului. Odată ce se întâmplă acest lucru, capsaicina acționează ca un analgezic. Este folosit eficient pentru zona zoster, neuropatie HIV și alte tipuri de durere.
Îmbunătățește metabolismul și ajută la pierderea în greutate
Ardeii picanți accelerează rata metabolică, prin generarea căldurii în corpul nostru. Acest proces utilizează energie și, prin urmare, arde caloriile în plus suplimentare. Dacă la micul dejun se consumă ardei iute, apetitul este suprimat în restul zilei.
Oprește psoriazisul
Psoriazisul este o afecțiune a pielii. Crema cu capsaicină va reduce semnificativ numărul de celule la replicare și ajută la tratarea leziunilor.
Reduce riscul de cancer
Deoarece capsaicina din pulpa de ardei are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, este studiată ca un remediu împotriva cancerului. Reduce creșterea celulelor canceroase de prostată, lăsând în același timp celulele normale nevătămate. De asemenea, conform oamenilor de știință, consumul în cantități mari de ardei este eficient împotriva cancerelor de sân, pancreas și vezică urinară.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Combate gripa, răceala și infecțiile fungice
Ardeiul iute este plin de beta caroten și antioxidanți care susțin sistemul imunitar și ajută în lupta împotriva răcelii și gripei. Cercetările au descoperit că spray-urile nazale care conțin capsaicină reduc congestia. Creșterea temperaturii corpului din ingestia de ardei iute declanșează sistemul imunitar în lupta împotriva răcelilor și gripei. Consumul de ardei iute mai poate combate 16 tulpini de ciuperci, prin reducerea agenților patogeni fungici.
Previne respirația urât mirositoare
Consumul de pudră de ardei iute acționează ca un dezinfectant pentru aerul pe care îl expiri, îmbunătățind mirosul respirației.
Previne alergiile
Datorită beneficiilor antiinflamatorii ale capsaicinei, ardeiul iute poate ajuta la prevenirea alergiilor și a simptomelor alergiilor.