Lilia Puzderi are o dizabilitate fizică din copilărie. Ea nu s-a plâns niciodată din cauza greutăților, pentru că acestea au făcut-o mai puternică. De la o vârstă fragedă ea a luptat pentru drepturile sale și ale semenilor ei pentru a demonstra societății că persoanele cu dizabilități sunt egale în drepturi. Lilia este preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, iar, mai nou în cariera sa, consilieră locală în satul Borogani. Ea a reușit să se realizeze în plan profesional, cât și în cel personal, dar și să ajute alți oameni din localitate și raion să se simtă respectați și că cineva are grijă de ei.
„Am dorit ca societatea să perceapă o femeie cu dizabilități ca o persoană care poate face față provocărilor și e capabilă să ocupe funcții publice. Nu am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez societății că și o femeie cu dizabilitate e cineva. Împreună cu colegii mei consilieri și doamna primară muncim la realizarea proiectelor de succes pentru localitatea noastră. Cred că dizabilitatea nu-i un impediment pentru o femeie cu necesități speciale ca să se autoreprezinte în orice domeniu sau o funcție publică, o spun din propria experiență”.
A participat în proiectul „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități” prin care a simulat ziua alegerilor și a analizat cât de accesibil este acest proces pentru oamenii cu nevoi speciale.
„Acest proiect este necesar și important pentru societate și persoane cu dizabilități pentru că are rezultat din ambele părți: cea a administrației locale, dar și cea a cetățenilor. Pentru mine a fost o muncă, dar și o provocare ce m-a schimbat total datorită evenimentului de simulare a zilei alegerilor, prin care s-a demonstrat că e nevoie de implicare din partea autorităților publice locale pentru a fi accesibilizate secțiile de votare, ca să existe așa elemente importante precum bara de suport, rampa de acces, indicatoarele de orientare, banda de culoare contrastantă și altele. În plus, cred că un eveniment important pentru sensibilizarea reprezentanților administrației publice locale din Leova a fost ziua în care APL-urile din Leova au testat echipamentele asistive ale persoanelor cu dizabilități, precum scaunul rulant, ochelarii speciali, bastonul alb și au mers spre o secție de votare. Acest eveniment a schimbat nu doar viziunea mea, dar și a altor persoane. Exercițiul a demonstrat că mai avem mult de muncit la capitolul accesibilitate pentru a contribui la un viitor prosper pentru toți”.
Este sigură în forțele proprii și este gata să schimbe în bine societatea din care face parte.
„Autoritățile publice locale sunt deschise spre conlucrare pentru a crea condiții egale de acces pentru toți cetățenii. Vom oferi și în continuare tot suportul pentru ca să avem în localitate mai multe proiecte sociale privind accesibilitatea care să prindă culoare, iar cetățenii să nu ducă lipsă de atenție și grijă față de necesitățile lor”.