Curs valutar
 • EUR
  19.8036
  0.1889%
 • USD
  18.6308
  0.0284%
 • RUB
  0.2422
  -0.7845%
 • RON
  4.0253
  0.2062%
 • UAH
  0.5045
  0.0198%

Lipsă de transparență și rânduri cu anii: Problemele pacienților care necesită operații de artroplastie și de cataractă

15 Dec. 2022, 16:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
15 Dec. 2022, 16:26 // Societate //  Valentina Buză

Operațiile de cataractă, dar și cele de artroplastie de șold și umăr sunt printre cele mai solicitate intervenții finanțate din contul asigurării obligatorii de asistență medicală. Chiar și așa, pacienții care necesită aceste proceduri pot aștepta ani la rând pentru a beneficia de ele. Potrivit datelor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), oamenii se află pe listele de așteptare circa 2-3 ani. În realitate ei pot aștepta, în unele cazuri, și mult mai mult, susține Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD).

În acest context, AOPD a solicitat instituțiilor abilitate să:

 • transparentizeze procesul de întocmire a listelor de așteptare pentru intervențiile chirurgicale de artroplastie șold și umăr și de cataractă;
 • întocmească un mecanism clar de informare a persoanelor cu privire la criteriile de înscriere în această listă;
 • asigure mai mulți bani pentru bugetul programului de protezare în conformitate cu listele de așteptare.

Problema monitorizării evidenței persoanelor de pe aceste liste, dar și bugetarea programului au fost semnalizate de către AOPD în urma adresărilor persoanelor cu dizabilități, care susțin că nu mai ajung să beneficieze de asemenea intervenții, iar starea lor de sănătate se înrăutățește. Acestea devin tot mai dependente de ajutorul celorlalți, având nevoie de îngrijitori. Astfel de servicii presupun cheltuieli în plus care cauzează o pagubă în bugetul familiilor pacienților.

„Nu există un mecanism de monitorizare a persoanelor la nivel local, care necesită aceste intervenții. Deducem că autoritățile nu cunosc câte resurse financiare trebuie să fie bugetate pentru a realiza aceste intervenții anual”.  (…) Conform datelor CNAM, pacienții pot să aștepte 2-3 ani pentru această intervenție, dar uneori perioada de așteptare poate dura mai mult, a declarat directoarea executivă a AOPD, Galina Climov.

Totodată, perioada prea lungă de așteptare determină înrăutățirea stării preoperatorii, dar și postoperatorie a pacientului.

„Perioada de reabilitare este mai mare și presupune costuri pe care persoanele din grupurile vulnerabile și familiile acestora nu și le pot permite, având drept resurse deseori doar pensii și alocații”, susțin reprezentanții AOPD.

În contextul acestor realități, s-a propus o soluție care ar facilita și transparentiza acest proces.

„Recomandările noastre sunt de a face transparente aceste liste de așteptare, care să fie publicate în instituțiile medico-sanitare. Aceste persoane nici nu știu dacă au fost incluse în lista aceasta sau nu și când le vine rândul”, a adăugat directoarea executivă a AOPD.

Potrivit CNAM, o astfel de acțiune ar fi însă ilegală, deoarece „conţine date cu caracter personal, ce constituie secret medical”.

Totuși, CNAM susține că a demarat actualizarea listelor de așteptare, urmând ca fiecărui pacient să i se atribuie un număr. De asemenea, pe site-ul CNAM ar urma să fie periodic publicată informația privind numărul din rând transmis instituției medicale pentru soluționarea cazului, respectiv operarea pacientului.

„Ținând cont de numărul mare de persoane incluse în lista de așteptare, actualizarea acestora ia mult timp”, a adăugat CNAM.

Conform datelor Ministerului Sănătății și ale CNAM, în anul 2021 au fost efectuate aproape 3500 de operații de protezare a șoldului, genunchiului şi umărului și mai mult de 6200 de operaţii de cataractă din fondurile sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Costul mediu al unei operații de protezare este de circa 50.000 de lei, iar al celei de cataractă – 10.000  de lei.

Potrivit AOPD, din datele de executare în anul 2021, rezultă că pentru realizarea Programului ,,Protezarea aparatului locomotor” au fost alocate 154 311,4 mii de lei pentru 3480 de cazuri, fapt ce constituie costul mediu pentru un caz – 44 342,4 de lei.

De asemenea, s-a remarcat că în anul 2022 au fost contractate la acest program special 208 793, 2 mii de lei pentru 3376 de cazuri, iar costul mediu pentru un caz este de 61 846,3 de lei. Executarea pentru cinci luni ale anului 2022 demonstrează că numărul cazurilor depășește planul.

Astfel, la sfârșitul anului pot fi obținute 3586 de cazuri, pe când contractate sunt doar 3376 de cazuri sau cu 104 cazuri mai puțin față de numărul de cazuri executat în perioada anului 2021 și 210 cazuri mai puțin față de contractările din anul 2022, reieșind din executarea reală ale primelor cinci luni din anul 2022.

„În consecință, circa 200 de persoane nu vor fi asigurate cu servicii medicale și introduse în lista de așteptare. Respectiv, volumul mijloacelor planificate va fi insuficient luând în considerare costul real al unui caz pentru cinci luni ale  anului 2022 și numărul estimat al intervențiilor chirurgicale”, comunică AOPD într-un demers către autoritățile de stat abilitate.

În urma intervenției și a demersurilor AOPD, CNAM a făcut apel către toți pacienții care au fost înregistrați până în noiembrie 2020 pe listele de așteptare pentru operații de cataractă și protezare de șold, genunchi și umăr. Oamenii sunt rugați să apeleze la numărul de telefon 0 800 99999 sau 022 780 260 pentru a-și actualiza datele. Instituția susține că s-a confruntat cu lipsa de răspuns din partea mai multor pacienți la invitații și, respectiv, a neprezentării la spital pentru a face intervenția.

„În condițiile pandemiei de COVID-19 multe intervenții medicale au fost amânate, iar unii pacienți și-au schimbat locul de trai sau datele de contact, ceea ce face dificilă contactarea lor”, se arată într-un comunicat al instituției.

Referitor la alocarea suplimentară a resurselor financiare pentru tratamentul pacienților, Ministerul Sănătății informează într-un răspuns la demersul AOPD că regula de baza este „repartizarea echitabilă a resurselor financiare tuturor categoriilor de pacienți, inclusiv a celor din cadrul Programelor speciale”.

Mai mult, Ministerul asigură că alături de CNAM depune eforturi în vederea creșterii accesului pacienților care necesită tratament în cadrul programelor speciale la asistență medicală calitativă și în termeni proximi.

Proiectul „Parteneriate locale și implicare națională pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități” se implementează cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia.

Realitatea Live

FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank și Mastercard lansează cardul „GO TEENS” și oferă primii bani de buzunar pentru copii
Moldindconbank și Mastercard lansează cardul „GO TEENS” și oferă primii bani de buzunar pentru copii
FOTO Echipele de femei a Moldindconbank și a vedetelor au jucat fotbal în ajun de 8 martie
FOTO Echipele de femei a Moldindconbank și a vedetelor au jucat fotbal în ajun de 8 martie
Câștigă o vacanță de familie la Amsterdam și o mulțime de alte premii cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă o vacanță de familie la Amsterdam și o mulțime de alte premii cu Moldindconbank și Mastercard
20 Mart. 2023, 14:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
20 Mart. 2023, 14:41 // Actualitate //  Realitatea.md

Parlamentul urmează să examineze în plen inițiativa Guvernului privind retragerea Republicii Moldova din acordul de finanțare a televiziunii CSI, MIR, pentru care Cancelaria de Stat cheltuia anual peste 3 milioane de lei.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință astăzi unde au avizat pozitiv inițiativa.

„Potrivit documentului, această inițiativă urmărește protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, ținând cont de situația legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Decizia privind denunțarea tratatului internațional în vederea activității Teleradiocompaniei „MIR” va fi propusă spre adoptare în plenul Parlamentului”, anunță Parlamentul.

De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.

Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Compania de televiziune „MIR” a fost fondată în 1992 de către statele care intrau atunci în Comunitatea Statelor Independente. Acordul de creare a „telecompaniei interstatale MIR” a fost ratificat de Republica Moldova în 1995. Tot atunci, prin Hotărârea Guvernului, la Chișinău a fost constituită reprezentanța acestei televiziuni.

FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank și Mastercard lansează cardul „GO TEENS” și oferă primii bani de buzunar pentru copii
Moldindconbank și Mastercard lansează cardul „GO TEENS” și oferă primii bani de buzunar pentru copii
FOTO Echipele de femei a Moldindconbank și a vedetelor au jucat fotbal în ajun de 8 martie
FOTO Echipele de femei a Moldindconbank și a vedetelor au jucat fotbal în ajun de 8 martie
Câștigă o vacanță de familie la Amsterdam și o mulțime de alte premii cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă o vacanță de familie la Amsterdam și o mulțime de alte premii cu Moldindconbank și Mastercard
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală