Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o reacție în ziua de duminică, 22 ianuarie curent, la incendiile care au loc la Portul Giurgiulești în ultimele câteva luni. Cel mai recent a fost în acest sfârșit de săptămână. Localnicii se plâng că se sufocă, iar specialiștii de mediu confirmă că aerul a fost poluat pe o suprafață cu mult mai mare.
„Este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici”, a declarat Natalia Gavrilița, fără a da anumite nume.
Șefa Guvernului a indicat ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din Portul Giurgiulești și să dispună măsurile necesare pentru înlăturarea consecințelor și prevenirea incidentelor de acest fel pe viitor.
„Am cerut și cercetarea motivelor neimplementării la timp a concluziilor anterioare ale comisiilor interministeriale din ultimele luni ale anului trecut. Instituțiile statului continuă să lucreze și vor veni cu informații adiționale. Orice încălcări în procesul de construcție și exploatare vor fi sancționate conform legii, iar consecințele pentru oamenii din zonă, care au de suferit, dar și pentru mediu, trebuie să fie despăgubite. În contextul celor întâmplate, voi dispune verificări la toate silozurile din țară pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, a adăugat oficiala.
Amintim că, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie curent, pompierii au prăbușit controlat o construcție metalică de capacitate mare pentru a putea stinge incendiul izbucnit în rezervorul nr.2, încărcat cu șrot de floarea soarelui. Din fericire, focarul incendiului a fost localizat. Incendii similare pe teritoriu au avut loc pe 15 noiembrie 2022, 13 noiembrie 2022 și pe 16 noiembrie 2023.
Portul Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 (a 72,2 milă maritimă) al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina. PILG beneficiază de o amplasare pe traseele internaționale de comerț și transport, precum este canalul navigabil Rin-Main-Dunăre, care unește Marea Neagră, 14 state europene și Marea Nordică; sistemele de cale ferată de standard european și rus, precum și rețeaua de drumuri internaționale.
Proprietarul, operatorul și investitorul general al Portului Internațional Liber Giurgiulești este compania „Danube Logistics” SRL. Doar în primele opt luni ale anului 2022, șapte companii rezidente ale PILG au beneficiat de restituirea TVA în valoare de 550 de milioane de lei la exportul de mărfuri. Datele Fiscului arată că circa 80% din aceste beneficii au revenit la trei companii din cadrul grupului Trans-Oil.
Portul Giurgiuleşti, o zonă off-shore? Cine beneficiază de facilități