Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

Locuitorii din Risipeni și-au felicitat consăteanca Maia Sandu: „A avut curajul să lupte cu rechinii”

24 Mai 2022, 21:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
24 Mai 2022, 21:21 // Societate //  Realitatea.md

Astăzi, prima femeie președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește jubileul de 50 de ani. Este o zi importantă nu doar pentru familia Sandu, dar și pentru locuitorii din Risipeni, satul în care s-a născut și a copilărit șefa statului, relatează nordnews.md

Maia Sandu s-a născut în familia lui Grigore și a Emiliei Sandu. De la părinți și rude a învățat ce înseamnă vocație, dăruire și sacrificiu în numele adevărului. Maria Sandu, mătușa președintei, spune că această zi este importantă pentru toată familia, așa că și-a felicitat nepoata dis-de-dimineață.

,,A apărut pe lume fetița asta, care peste 50 de ani a ajuns ea ca să fie președinta noastră”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Era mică, dar voinică, povestește mătușa președintei, care are doar cuvinte de laudă pentru nepoata sa.

,,Era cuminte, asculta, memoriza foarte repede. Era o fetiță deșteaptă. Avea niște calități de mică, se vedea că va fi un om cumsecade.  A vrut să știe mai multe, să capete mai multe cunoștințe, să reușească peste tot”, a mai adăugat Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Maria Sandu a răsfoit împreună cu noi albumul de fotografii în care se regăsește și șefa statului. În uniformă școlară, cu cosițe și fundițe… Așa am recunoscut-o pe Maia Sandu în pozele din copilărie.

,,Cu acuratețe se purta și față de jucăriile ei. Tot timpul jucăriile ei erau îngrijite. Și iată aici e cu păpușica.  Aici e și sora ei, verișoara ei mai mare și fiica mea. Iată Maia și sora ei, și steluța mireasă, toate verișoarele sunt pe aici”.

Caracterul de fier al doamnei Sandu, modestia și abilitățile de comunicare au fost moștenite de la tatăl său, Grigore Sandu.

,,Ar fi fost bine să fie și tatăl tău acum, că s-ar bucura”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

A fost una dintre cele mai bune eleve la școala din sat. Profesorii ne-au povestit că școlărița însușea temele cu ușurință și avea multă inițiativă.

,,La o oră de informatică am depistat că doamna Maia se instruia cu avans, adică studia temele care vor urma”, a spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

Pentru că era mică de statură, eleva Maia Sandu se așeza mai aproape de tablă.

,,Doamna președintă este absolventa instituției noastre. Aici făcea orele de dirigenție și pentru că era micuță se așeza în prima bancă”, a mai spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

,,Numai pe 5, atunci cea mai mare notă era 5 și la obiectul meu niciodată nu a avut nota 4. Le recita atât de emoțional și atât de frumos, încât niciodată nu puteai să îi scazi nota sau să îi pui o notă mai mică decât cea mai mare”, a spus Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Valentina Blîndescu își amintește că nu o dată a primit flori de la eleva sa. Acum a venit rândul ei să-și felicite fosta discipolă care nu a dezamăgit-o și luptă acum pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

,,Am luat acești bujori în mână, pentru că și acum și înainte, la ultimul sunet, pe 25 mai, toți învățătorii și profesorii primeau de la elevi flori.  Astăzi vreau să aduc acești bujori pentru Maia Sandu, fosta mea elevă, care îmi aducea ea mie flori, iar astăzi, de ziua ei, când împlinește așa vârstă frumoasă, vreau eu să îi dau aceste flori simple”, a mai adăugat Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Oamenii din Risipeni o cunosc pe șefa statului pe când era doar un copil. Unii își amintesc chiar ziua în care a venit pe lume prima președintă a Republicii Moldova.

,,Îmi amintesc chiar de ziua ei de naștere. Când s-a născut, soțul meu lucra la fermă și era Grigorii Mihailovici, tatăl doamnei Maia, era șef la fermă. Nu îmi amintesc totul, dar țin minte foarte bine că era o bucurie foarte mare că s-a născut Maia Sandu, și anume Maia i-a pus numele, fiindcă s-a născut în luna mai.

Deși o văd rar, oamenii de aici spun că își susțin președinta și sunt mândri pentru consăteanca lor.

,,Pentru doamna noastră, doamna președintă este o zi specială, nu doar pentru rude, dar și pentru toată Moldova. E unica persoană care merită cele mai frumoase cuvinte. Ne mândrim cu faptul că facem parte din satul ei natal.

,,Desigur că am cunoscut-o, dacă a crescut în satul nostru natal, a învățat la școala medie de aici. O fată foarte deșteaptă, elevă sârguincioasă, cu exemple foarte bune. Îi doresc sănătate multă, putere, voință, să lupte cu corupția, jos mafia!.

,,Îi doresc un ocean de putere, altceva nici nu știu ce să îi mai doresc. Sunt bucuroasă că atât de mult luptă pentru lumea noastră, doar că lumea noastră nu înțelege lucrul acesta. Mă doare cum alții vorbesc că se duce și se tot duce, oare lumea nu înțelege pentru ce se duce încolo?.

,,În primul rând a avut îndrăzneală să poată lupta cu așa rechini mari, nu vreau să dau nume, dar ne dăm seama. Ne mândrim că ea reprezintă R. Moldova peste hotare și ea e primită în țările europene peste tot, și e primită cu bine.

,,Bravo ei! Bravo! Am felicitat-o prin intermediul mamei sale multă sănătate și puteri pentru a merge înainte, să o păzească Dumnezeu de cei răi.

Maia Sandu a studiat la Școala Kennedy din cadrul Universității Harvard, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, după care a revenit în Republica Moldova. În perioada 2012-2015 a fost ministra Educației, din iunie până în noiembrie 2019 a fost prim-ministra țării, iar din decembrie 2020 este prima femeie președintă din istoria Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 20:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2022, 20:39 // În Lume //  Realitatea.md

Numărul cazurilor de COVID-19 în Franţa „urmează să depăşească lejer 200.000” în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, cu prilejul unei audieri în Adunarea Naţională, informează AFP.

Cel de-al şaptelea val epidemiologic „creşte în aceste ultime zile” şi „am înregistrat de ordinul a 120.000 de cazuri (pe zi) în medie în această ultima săptămână, numărul de cazuri urmând să depăşească lejer 200.000 în această seară”, a declarat Braun în deschiderea unei dezbateri despre proiectul de lege privind „supravegherea şi securitatea sanitară”.

În faţa virusului, care „circulă din ce în ce mai rapid, trebuie să protejăm populaţia şi să monitorizăm povara acestui val asupra sistemului de sanătate”, a pledat ministrul în faţa comisiei juridice, la o zi după nominalizarea sa în cel de-al doilea cabinet al prim-ministrului Elisabeth Borne.

Remarcând creşterea numărului de internări în serviciile spitaliceşti convenţionale şi, într-o mai mică măsură, la terapie intensivă, ministrul, care lucrează în medicina de urgenţă, a subliniat că se situa până acum „foarte jos faţă de valul din ianuarie” şi fără să poată fi comparat cu valurile precedente, „de o amploare încă şi mai mare”.

„Cu toate acestea, suntem extrem de atenţi la evoluţia situaţiei în contextul pe care îl cunoaştem despre spitale”, a continuat Braun.

Şi, „în ciuda celor care susţin contrariul, strategia guvernului este clară” în faţa acestui val, mai spus el, făcând apel la „regăsirea tuturor bunelor reflexe”.

„Vaccinarea împotriva formelor grave salvează vieţi”

În plus faţă de portul recomandat al măştii „în locurile aglomerate, cum ar fi aici spre exemplu, în mijloacele de transport în comun, în mijloacele de transport în vacanţe”, ministrul, care a purtat mască în timpul audierii, a recomandat un al doilea rapel vaccinal pentru persoanele cele mai fragile.

„Vaccinarea împotriva formelor grave salvează vieţi”, a insistat Braun, care a spus că a văzut, din postura de „medic în medicina de urgenţă, mult prea multe decese care se puteau evita”.

„Dacă ieşim din regimurile excepţionale de criză, nu ieşim cu toate acestea din epidemia de COVID şi este nevoie să menţinem anumite instrumente”, care fac obiectul a două articole „foarte ţintite” din proiectul de lege, a mai spus ministrul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acest text „nu este un proiect al stării de urgenţă” şi „comportă măsuri minimale, dar necesare, care ne vor permite după 31 iulie să monitorizăm epidemia pentru a-i proteja pe francezi”, a mai spus el.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală