Curs valutar
 • EUR
  20.6519
  1.241%
 • USD
  19.5984
  0.2842%
 • RUB
  0.3169
  -0.5049%
 • RON
  4.1891
  1.227%
 • UAH
  0.5320
  0.5263%

Loteria i-a adus statului dividende de 52,5 milioane lei

01 Aug. 2022, 12:17
 // Categoria: Economie // Autor:  Romaniuc Victoria
01 Aug. 2022, 12:17 // Economie //  Romaniuc Victoria

În anul 2021, profitul net al societăţii pe acţiuni Loteria Națională a Moldovei a constituit circa 105 milioane lei, în timp ce în 2020 întreprinderea înregistra pierderi de 10,4 milioane lei, scrie Mold-Street.

Acesta este cel mai mare profit înregistrat de Loteria Națională a Moldovei (LNM) şi s-a datorat activităţilor de loterie și pariuri sportive şi blocării site-urilor de gambling de peste hotare.

Dividende şi alte taxe la buget

Potrivit deciziei Agenției Proprietății Publice (APP), care reprezintă statul în calitate de unic fondator al SA Loteria Națională a Moldovei, din acest profit s-au achitat dividende în valoare 50%.

Astfel, în bugetul public național au fost transferate 52,52 milioane lei în calitate de dividende. Totodată LNM susţine că în calitate de impozit pe venit a fost achitată suma de 15 milioane lei, iar sub formă de alte impozite și taxe în bugetul public național au fost achitate 64,5 milioane lei.

Potrivit Loteriei, 30% din venitul net va fi direcționat spre dezvoltarea întreprinderii, iar 5% pentru formarea capitalului de rezervă.

Totodată, Adunarea Generală a Acționarilor a LNM a aprobat propunerea majorării capitalului social al Societății de la 100 lei per acțiune la 240 lei per acțiune. Astfel, capitalul social al Loteriei Naționale a Moldovei a crescut de la 250.000 lei la 600.000 lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Monopol al statului

Menționăm că Loteria Națională a Moldovei este monopolul oficial de stat, având autorizația necesară pentru organizarea de activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc.

Din primăvara 2018, Loteria Națională are încheiate două parteneriate publice-private pentru jocurile de noroc. Cel mai vizibil parteneriat „pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive” a fost semnat pe 23 aprilie 2018 cu NGM SPC Limited din Dubai şi realizat de NGM Company SRL, o companie pe care firma din Dubai o fondase în Republica Moldova cu 11 zile mai devreme.

Amintim că Parlamentul, la iniţiativa lui Dumitru Alaiba, cu voturile deputaților PAS a adoptat un proiect de lege ce a interzis, de la 1 ianuarie 2022, sub orice formă publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel.

Economistul Stas Madan, de la Centrul Expert-Grup, a calificat această lege „drept veritabil act de miopie politică a guvernării”.

Potrivit economistului, proiectul dat (supranumit şi Legea Alaiba) este unul care are impact asupra reglementării activității de întreprinzător și Analiza Impactului de Reglementare (AIR) este absolut necesară. Dar ea nu a fost realizată.

Totodată, Madan susţine că există hotărâri ale Curții Europene de Justiție, în care este specificat foarte clar: „În contextul politicii de „expansiune controlată”, operatorilor ar trebui să li se permită să își extindă jocurile de noroc, să facă publicitate la o anumită scară și să utilizeze diferite tipuri de canale de distribuție, pentru a concura împotriva operatorilor ilegali. Aceasta este pentru a putea oferi o alternativă fiabilă la jocurile de noroc ilegale”.

Se estimează că, urmare a acestor modificări în legislaţie, propuse de Alaiba, în 2022 Loteria Națională a Moldovei nu va mai avea un asemenea profit, iar încasările la bugetul de stat vor scădea semnificativ.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 12:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
05 Dec. 2022, 12:55 // Societate //  Valentina Buză

Familiile defavorizate din Capitală vor primi și în acest an, din partea Primăriei Chișinău, compensații pentru energia termică. Acesta constituie 40% din factura primită.

Conform responsabililor, pentru luna noiembrie au fost alocate deja milioane de lei pentru acordarea compensațiilor pentru căldură.

„În această iarnă, cheltuielile pentru a oferi aceste compensații vor crește considerabil, în condițiile în care prețul pentru gaz a crescut de aproape șapte ori în ultimul an și jumătate. Absolut toți cei care au depus actele pentru compensații și sunt eligibili vor primi compensații 40 de procente din factură”, spune Ion Ceban.

Potrivit edilului, în acest sezon, numărul beneficiarilor a crescut la 26 de mii de familii, față de 21 de mii cât s-au înregistrat în sezonul precedent.

„Beneficiarii sunt familiile defavorizate din municipiul Chişinău, unde venitul lunar per membru a fost mai mic de 3000 de lei. Pot beneficia de ajutor și familiile tinere, al căror venit lunar per persoană nu a depăşit suma de 5000 de lei”, a mai conchis el.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală