Curs valutar
 • EUR
  18.9352
  0.0306%
 • USD
  17.8180
  0.3216%
 • RUB
  0.1896
  -0.1055%
 • RON
  3.8051
  -0.0105%
 • UAH
  0.4502
  0.3332%

Ludmila Adamciuc, mamă activă: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

27 Oct. 2021, 11:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 11:17 // Actualitate //  Realitatea.md

„O comunitate trebuie să creeze un mediu sigur și plin de acceptare pentru ea însăși, căci persoanele cu nevoi speciale nu sunt un grup separat. Acceptarea este să renunți la a vedea lumea doar prin prisma propriei perspective – o acțiune benefică care dărâmă ziduri și bariere atitudinale”. Cuvintele sunt ale Ludmilei Adamciuc, unul dintre campionii schimbării din acest an nominalizat în cadrul proiectului „Champions of Change”, realizat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) în colaborare cu Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

Ludmila este mama activă social a unei fetițe cu Sindromul Down – un copil-soare pe nume Beatrice. Deține o comunitate impunătoare de urmăritori pe rețelele sociale cu care își împărtășește „valorile bune de purtat”.  Interviul pe care l-a oferit pentru noi a început pe o atmosferă de umor.

„Ziua mea începe devreme. Folosesc aplicația Sleep Cycle, care-mi calculează exact cât ar trebui să dorm în funcție de ora la care m-am culcat și mă trezește exact în cea mai ușoară fază a somnului, încât să nu mă simt obosită. Beau un pahar mare de apă cu suc de lămâie. Îmi iau vitaminele și suplimentele. Fac 10 minute de stretching, câteva exerciții de respirație sau meditez. Îmi fac curățenie pe birou. Îmi spăl un măr și-l pun pe birou. Îmi verific calendarul pentru ziua respectivă. Îmi setez 90 de minute de lucru neîntrerupt. Mă uit pe obiectivele pentru următoarea săptămână.

… Așa ar trebui să arate o dimineață disciplinată a unui om productiv. Eu mă limitez deocamdată la un pahar de apă călduță cu lămâie și intru în haosul de pregătire a Beatriciei pentru grădiniță. Să ieși cu un copil din casă dimineața e tare provocator.

Până acum, a tot acordat interviuri despre diagnosticul fetiței sale. A avut nevoie de trei luni, ca să-și vadă copilul „cu ochii limpezi” și încă de trei, ca să-l accepte. Ludmila spune că a devenit mamă cu jumătate de an mai târziu. „De ce? Deoarece, după ce am născut, m-am trezit într-o realitate pe care nu voiam să o accept!”.

Vorbește și explică în continuare despre Sindromul Down. Are cel puțin patru ani de muncă activă social. „Bine, mai exact munca a devenit un mediu de viață sau și mai bine-zis mediul nostru de viață a devenit munca. Eu sunt încântată de ce văd acum. Oamenii se implică activ fără a adresa întrebări cu privire la potențialele beneficii. În plus, inițiativele au trecut de granițele platformelor sociale. Observ activități în școli și grădinițe organizate atât la inițiativa elevilor, cât și a profesorilor. Sunt implicate organizații non-guvernamentale sau, pur și simplu, părinții conștienți povestesc copiilor acasă ce înseamnă diversitatea și acceptarea. Per ansamblu, e un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down sau #Prietenamea”.

Cât despre rolul soțului său, Ghenadie, „este implicat așa cum și trebuie să fie într-o familie”. „El a fost lângă mine în cele mai fenomenale stări din viața mea. Fenomenal – ce frumos le-am numit! E vorba de travaliu și de naștere. Îmi dau seama cât de greu i-a fost, știind că îl dă în călduri, atunci când îi colectează sânge din deget. Eu nu am insistat, a fost alegerea lui. Au urmat trei zile care, în mod obligatoriu, ești internată și el a dormit pe scaune, lângă mine. Cel mai interesant e că fetița dormea foarte bine, însă din teamă că ceva se poate întâmpla, aveam regim două ore pe noapte stau eu, două – el.

Noutatea despre Sindrom el a aflat-o primul. Țin minte și acum ușurința și calmul cu care a zis: „Da, Liuda, Beatrice are Sindromul Down”. Nu a plâns, nu s-a întristat, a avut răbdare și nervi de fier, ca să mă liniștească ori de câte ori mă apucă jalea. A avut un singur moment în care s-a exteriorizat, peste vreo trei luni. Mânca, mânca încet. La un moment dat, văd că-i cad lacrimi pe masă. „Of, Ghena, nu plânge. Ce-i cu tine? Dacă plângi și tu, eu ce fac mai departe?”.

Ludmila spune că familia are un rol esențial în recuperarea și integrarea copilului cu dizabilități. „Este fundamental atât în ceea ce privește recuperarea medical-psihologică, cât și în ceea ce privește integrarea și educație pentru societate. Un copil poate fi abandonat într-un colț de pat, ajungând să se legene compulsiv sau, dimpotrivă, poate fi înscris la școală, la psiholog, logoped, medic, integrat social. Varianta a doua e o normalitate care trebuie să fie, în timp ce prima condamnă copilul la izolare și nedezvoltare. Este foarte important și climatul moral, și calitatea relațiilor dintre părinți”.

Acum, performanețele în medicină oferă posibilitatea de a depista anomalii la doar câteva săptămâni după concepere, ceea ce înseamnă că imediat oferă șansa mamelor să decidă dacă întrerup sarcina sau nu. „Dublu și triplu test este important ca și alte controale, și teste de rutină în perioada gravidității. Oricât de dificil de tolerat ar fi frica, ne este utilă, fiind o emoție importantă pentru supraviețuirea noastră. Este cea care ne ajută să identificăm pericolele, iar corpul nostru primește semnalul necesar pentru a reacționa în consecință. Ce ne facem, însă, când frica noastră nu are o cauză reală în exerior, când pericolul există doar în mintea noastră? Probabil există frică de durerea pe care ar putea să o trăiască în cazul unui rezultat diferit de cel așteptat. Ar putea fi frică de frică”.

„În Republica Moldova majoritatea mamelor, cel puțin dintre cele cu care eu am comunicat, au aflat despre diagnostic abia după ce au născut. Fie aparatele au incapacitatea de depista parametrii, fie medicii – de a-i citi corect.

Odată cu creșterea numărului de ecografii și analize complexe, în toată Europa și în Statele Unite, numărul nou-născuților cu Sindromul Down a scăzut semnificativ. Potrivit celor mai recente date citate de CBS, Statele Unite au o rată de avort din cauza Sindromului Down de 67% (între 1995 și 2011), Franța – de 77% (2015), iar Danemarca – de 98% (2015). Deci, câteva țări sunt foarte aproape de a eradica această afecțiune. Dintre toate, se remarcă Islanda, unde aproape 100% din femeile care află că bebelușul lor se va naște cu o afecțiune congenitală aleg să avorteze. Cu o populație de aproximativ 330.000 de locuitori, Islanda are o medie de numai 1-2 copii născuți cu Sindromul Down pe an”.

Ludmila, totuși, a ținut să precizeze două aspecte. „În primul rând, eu mereu o să fiu omul care va încuraja alegerea. Oamenii au dreptul la alegere. Însă, oare avem noi dreptul să răpim viața unui copil doar pentru că are un cromozom în plus? Care o fi normalitatea? Sau poate nouă ne lipsește unul?”.

„Deseori, oamenii folosesc cuvântul „down” pentru a jigni pe cineva. Probabil, din neștiință, nu o fac cu rea-intenție. Cu toate acestea, asta duce la perpetuarea anumitor stereotipuri despre persoanele cu Sindrom Down. Politicieni, vedete, persoane publice transferă acest limbaj jignitor în spațiul online sau la talk-show-uri la tv. Unele portaluri media publică articole în care autorii utilizează prejudecăți față de persoanele cu diazabilități pentru a umili, a lua în derândere sau a ironiza anumite categorii de oameni, figuri publice sau acțiunile și ideile acestora, prezentându-i într-o lumină negativă, instigând la ură. Ce nu știu acești vorbitori este faptul că „down” în sine nu este un cuvânt calomios și nici măcar nu are o explicație sau un înțeles medical. Acesta este numele de familie a medicului englez John Langdon Haydon Down – primul care a descris acest Sindrom în anul 1866. Dacă totuși vrem să ne expunem cu referință la cei care au acest cromozom în plus, am face bine să punem persoana pe primul loc și abia apoi Sindromul”.

În fiecare an, la începutul lunii octombrie, este marcată conștientizarea și acceptarea persoanelor cu Sindromul Down. „Weekendul din 9 și 10 octombrie a fost despre „Mamele – cer și Copii – soare”. V-ați gândit vreodată cum mamele copiilor speciali știu să alunge norii discriminării și să rămână senine într-o societate în care abia învață alfabetul acceptării? Să știți că nu e ușor. Zic în cunoștință de cauză. Tocmai de asta am scos din casă 15 femei și le-am invitat să își picteze ziua în vopsele acrilice. După ce și-au depășit frica de foaie albă, au început să apară în pânză forme, chipuri, flori, îngeri și chiar pisici. Doamne, ce mult mi-a plăcut să le aud râzând! Au glumit, au povestit, s-au făcut prietene, au schimbat povești, și-au arătat fotografii, iar pe final au scris câte o scrisoare soarelui său de acasă. A fost emoționant!

Premiul câștigat anterior în cadrul Champions of Change a fost de mare ajutor în organizarea evenimentului și le mulțumesc mult celor de LID Moldova pentru investiția generoasă în promovarea lunii octombrie”.

Și Ludmila i-a scris un mesaj fetiței sale pe care o numește #Prietenamea.

„Unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea a fost atunci când te-am întâlnit. De când ești cu mine, mi-ai oferit atâta fericire. Datorită ție, dragă Prietenă, am devenit o persoană mai bună și mai calmă. Prietenia Ta îmi amintește de una dintre bucuriile vieții – iubirea necondiționată pe care ne-o purtăm. Când sunt cu tine mă simt în largul meu, căci știu că pot fi eu însumi. Tu ești unicul om care se bucură de întreaga mea nebunie. În fiecare zi mă uimești cu bunătatea și loialitatea ta. Tu ești cea care îmi dă motive să visez și putere să merg mai departe. În ciuda obstacolelor cu care mă confrunt zi de zi, gândul la tine mă face să zâmbesc mereu și să uit de griji.

Sunt o norocoasă că ești #Prietenamea!

Cu drag, mama”.


LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Realitatea Live

La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
17 Apr. 2024, 17:22
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
17 Apr. 2024, 17:22 // În Lume //  Elena Putregai

Formula de lapte praf, precum și cerealele pentru sugari ale companiei alimentare elvețiene, vândute în țările mai sărace, ignoră indicațiile OMS împotriva obezității, impuse pentru Europa, potrivit unui raport publicat de Public Eye. Nestle, cea mai mare companie de bunuri de larg consum din lume, adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari și la produsele din cereale vândute în multe țări mai sărace, contrar ghidurilor internaționale care vizează prevenirea obezității și a bolilor cronice, se arată în raport, notează The Guardian.

Public Eye, o organizație de investigație elvețiană, a trimis mostre din produsele alimentare pentru copii ale multinaționalei, vândute în Asia, Africa și America Latină, la un laborator belgian pentru testare.

Rezultatele, dar și examinarea ambalajului produsului au evidențiat adaos de zahăr sub formă de zaharoză sau miere în mostre de Nido, o marcă de formulă de lapte, destinată utilizării sugarilor cu vârsta de un an și peste, și Cerelac, produs destinat copiilor de cu vârste cuprinse între șase luni și doi ani.

Yesterday I purchased @Nestle NIDO 1+ for my son after eating he started vomiting, we later noticed the product had a bad taste. Last year was Ideal milk
#NestleisBad pic.twitter.com/LSf99EBDRR

— Yaw Asante 🇬🇭🇬🇭 (@Obuobi_Nautical) January 19, 2023

Fără zahăr pentru bebeluși

Pe principalele piețe europene ale Nestle, inclusiv Marea Britanie, nu există zahăr adăugat în formulele pentru copii mici. În timp ce unele cereale destinate copiilor mai mari conțin zahăr adăugat, acesta nu există în niciunul dintre produsele destinate bebelușilor între șase luni și un an.

„Nestlé trebuie să pună capăt acestor standarde duble periculoase și să nu mai adauge zahăr în toate produsele destinate copiilor sub trei ani, indiferent de partea lumii”, a declarat Laurent Gaberell, expert în agricultură și nutriție al Public Eye.

Obezitatea este o problemă din ce în ce mai mare în țările cu venituri mici și medii. În Africa, numărul copiilor supraponderali sub cinci ani a crescut cu aproape 23% din 2000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel global, peste 1 miliard de oameni suferă de obezitate.

Nu este întotdeauna ușor pentru consumatorii din orice țară să spună dacă un produs conține zahăr adăugat și în ce cantitate, pe baza informațiilor nutriționale imprimate numai pe ambalaj. Etichetele includ adesea zaharuri naturale din lapte și fructe sub aceeași rubrică ca orice zahăr adăugat.

Ghidurile OMS pentru regiunea europeană spun că nu ar trebui permise zaharuri adăugate sau agenți de îndulcire în niciun aliment, în cazul copiilor de sub trei ani.

Deși nu au fost elaborate indicații specifice pentru alte regiuni ale lumii, cercetătorii spun că documentul european rămâne universal valabil.

Adaosul de zahăr duce la creșterea în greutate și apariția cariilor

Marea Britanie recomandă copiilor sub patru ani să evite alimentele cu adaos de zaharuri din cauza riscurilor, inclusiv creșterea în greutate și cariile dentare. Guvernul SUA recomandă evitarea alimentelor și băuturilor cu adaos de zaharuri pentru copiii mai mici de doi ani.

În raportul său, scris în colaborare cu International Baby Food Action Network, Public Eye a spus că datele de la Euromonitor International, o companie de cercetare de piață, au dezvăluit vânzări globale cu amănuntul de peste 1 miliard de dolari (800 de milioane de lire sterline) pentru Cerelac. Cele mai mari cifre sunt în țările cu venituri mici și medii, cu 40% din vânzări doar în Brazilia și India.

Un standard dublu nejustificat

Dr.Nigel Rollins, medic al OMS, a spus că descoperirile reprezintă „un standard dublu […] care nu poate fi justificat”.

Cerealele cu aromă de biscuiți pentru bebelușii cu vârsta de șase luni și peste au un conținut de 6 grame de zahăr adăugat pentru fiecare porție în Senegal și Africa de Sud, au descoperit cercetătorii. Același produs vândut în Elveția nu are niciunul.

Testele pe produsele Cerelac vândute în India au arătat, în medie, mai mult de 2,7 g de zahăr adăugat pentru fiecare porție.

În Brazilia, unde Cerelac este cunoscut sub numele de Mucilon, s-a descoperit că două din opt produse nu au zahăr adăugat, dar celelalte șase au conținut aproape 4 grame pentru fiecare porție. În Nigeria, un produs testat a avut până la 6,8 grame.

Între timp, testele asupra produselor marca Nido, care are vânzări cu amănuntul la nivel mondial de peste 1 miliard de dolari, au relevat variații semnificative ale nivelurilor de zahăr.

În Filipine, produsele destinate copiilor mici nu conțin zahăr adăugat. Cu toate acestea, în Indonezia, produsele alimentare pentru copii Nido, vândute ca Dancow, toate conțineau aproximativ 2 grame de zahăr adăugat la 100 de grame de produs sub formă de miere, sau 0,8 grame o porție.

În Mexic, două dintre cele trei produse Nido disponibile pentru copii mici nu conțineau zahăr adăugat, dar al treilea conținea 1,7 grame per porție. Produsele Nido Kinder 1+ vândute în Africa de Sud, Nigeria și Senegal au conținut aproape un gram per porție, se arată în raport.

Răspunsul companiei

„Credem în calitatea nutrițională a produselor noastre pentru copilăria timpurie și acordăm prioritate utilizării ingredientelor de înaltă calitate, adaptate creșterii și dezvoltării copiilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt de la Nestle.

Aceasta a mai adăugat că în cadrul categoriei „înalt reglementate” de alimente pentru copii, Nestle a respectat întotdeauna „regulamentele locale sau standardele internaționale, inclusiv cerințele de etichetare și pragurile privind conținutul de carbohidrați care înglobează zaharurile” și a declarat zaharurile totale din produsele sale, inclusiv cele provenite din miere.

Variațiile rețetelor depind de factori, inclusiv reglementarea și disponibilitatea ingredientelor locale, a mai menționat purtătoru, de cuvânt.

Compania a redus cantitatea totală de zaharuri adăugate din portofoliul său de cereale pentru sugari cu 11% la nivel mondial în ultimul deceniu și a continuat să vină cu noi formule. Zaharoza și siropul de glucoză au fost eliminate treptat din „laptele de creștere” destinate copiilor mici din întreaga lume.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală