Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Lukașenko a anunțat greșeală pe care a comis-o Rusia și Belarus în Ucraina: „Nu am rezolvat-o când încă nu avea armată”

01 Iun. 2023, 16:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
01 Iun. 2023, 16:11 // În Lume //  Elena Putregai

Moscova și Minsk trebuiau să rezolve problema ucraineană încă din 2014-2015, a declarat președintele belarus, Alexandr Lukașenko, la o întâlnire cu șefii de securitate și servicii speciale. „Probabil singura greșeală pe care am făcut-o a fost că nu am rezolvat această problemă în 2014-2015, când Ucraina nu avea nici armată, nici pregătire… Toată lumea dorea să o rezolve cumva pașnic. Și în acest timp au creat forțe armate pregătite pentru luptă”, a spus el (citat de BelTA).

Potrivit lui Lukașenko, participanții la discuțiile de pace din Normandia „au recunoscut sincer că au făcut totul pentru a pregăti Ucraina pentru războiul cu Rusia”. Și el însuși „este absolut de acord” cu Vladimir Putin când spune că „nu am început acest război”.

„Nici nu a început în 2014. A început cu mult înainte de 2014. Lovitura aceea „maro” care a avut loc. Am văzut cine a adus Ucraina la asta ”, a spus președintele Belarusului.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat „o operațiune specială” (război, invazie rusă) în Ucraina. Kievul a declarat legea marțială și mobilizarea generală. Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia nu a început războiul – încearcă să-l oprească pe cel purtat împotriva lui. „Războiul a fost început <…> nu de noi, dar în 2014, după lovitura de stat din Ucraina, a fost început de autoritățile ucrainene, care au intrat pe coridoarele acestui guvern cu ajutorul tocmai acestei lovituri de stat. , pentru a suprima voința oamenilor care trăiesc în Donbass”, a spus el.

Criza politică din Ucraina a început în toamna anului 2013, condusă de decizia guvernului de a suspenda pregătirile pentru semnarea unei asocieri între Ucraina și Uniunea Europeană. Acest lucru a provocat proteste masive.

În februarie 2014, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a semnat un acord cu liderii opoziției pentru a depăși criza politică. Documentul prevedea alegeri prezidențiale anticipate până în decembrie 2014 și revenirea la Constituția din 2004. Părțile au convenit să formeze un „guvern de unitate națională” în termen de zece zile. În plus, țara urma să înceapă o reformă constituțională, implicând o tranziție la o formă de guvernământ parlamentar-prezidențial. La ceremonia de semnare au participat miniștrii de externe german și polonez Frank-Walter Steinmeier și Radosław Sikorski, precum și șeful Departamentului Europa Continentală al Ministerului francez de Externe Eric Fournier.

A doua zi după semnarea acordului, Rada Supremă a adoptat o rezoluție „Cu privire la auto-înlăturarea președintelui Ucrainei Viktor Ianukovici de la exercitarea atribuțiilor constituționale”, deși acesta a spus că nu va demisiona. Și despre. Oleksandr Turchinov a devenit șef de stat.

În aprilie, participanții la mitingurile antiguvernamentale din orașele din sud-estul Ucrainei au confiscat o serie de clădiri administrative din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk și au luat cu asalt secțiile de poliție. Guvernul de tranziție al Ucrainei, condus de Turchynov, a lansat o „operațiune antiteroristă” în Donbass. În luna mai, pe fondul ostilităților din țară, au avut loc alegeri prezidențiale extraordinare, în care Petro Poroșenko a câștigat.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală