Astăzi se împlinesc 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Votul Sfatului Țării de la Chișinău din 27 martie 1918 a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș şi Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul punând bazele constituirii statului român modern, transmite IPN.
Unirea Basarabiei, așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812, a fost precedată de constituirea Republicii Democratice Moldovenești, la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918, a avut loc unirea cu Regatul României.
Cu prilejul aniversării, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, joi, 27 martie, va avea loc inaugurarea monumentului Reginei Maria. La inaugurare va participa și delegația Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, condusă de președintele Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.
Pe parcursul zilei, delegația va participa la o serie de întâlniri oficiale cu autoritățile moldovenești. Și va fi semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al României, privind cooperarea în domeniul artelor teatrale, consolidând astfel relațiile culturale dintre cele două state.
Pe 29 martie curent, la Chișinău va avea loc ședința de inaugurare a Platformei Reîntregirii Naționale. Evenimentul se va desfășura în Sala Unirii din fostul sediu al Sfatului Țării.
La Chișinău va fi lansată Platforma Reîntregirii Naționale. Anatol Țăranu: Electorala 2025 va include și tema unirii