„Născută în aluat”. Anume așa se autocaracterizează Tatiana Guțanu, originară din raionul Telenești, care deja de cinci ani îi bucură pe moldovenii din Germania cu colaci, plăcinte și cozonaci la comandă, făcuți la „Vatra de Acasă”. Brutar cu acte în regulă, a lucrat aproape zece ani la „Franzeluța”, după care, ca mulți dintre compatrioții noștri, a fost nevoită să aleagă drumul străinătății.
Tatiana a venit la Chișinău pe când avea doar 17 ani și a învățat la fosta Școală de meserie nr.3 de la Botanica, de brutar. După ce a făcut practica la „Franzeluța”, a decis să rămână să lucreze acolo. Fiind hărnicuță, șefii au luat-o la ochi și nici nu și-au dat seama că încă nu împlinise 18 ani.
„Cum spune mama, m-am născut în aluat. Deoarece bunica era bolnavă, mergeam la Paști și coceam cu ea o zi întreagă: frământam, puneam în cuptor. Acasă eram patru, așa că mama cocea cuptoare cu pâine în fiecare weekend. Oarecum, de acolo se trage și am decis să plec la brutărie. Cred că Dumnezeu așa a rânduit să fie”.
Ca frunza pe apă
La „Franzeluța”, Tatiana a lucrat la linia de pâine nr.3. După primul concediu de maternitate, moldoveanca a luat drumurile străinătății și a plecat în Italia, unde a locuit doi ani, dar nu s-a regăsit.
„În Italia am fost ca frunza pe apă. Cred că n-am mers în locul potrivit, în momentul potrivit. Am avut o propunere de lucru aici, în Germania. Ne-a fost foarte greu până ne-am integrat și am găsit oamenii potriviți”.
Până a ajunge să lucreze brutar în Frankfurt și să primească comenzi la „Vatra de Acasă”, Tatiana și-a încercat norocul într-un sătuc german, unde era bucătar la restaurantul unui hotel. Ulterior, a urmat al doilea hotel, iar mai apoi – o prestigioasă clinică din Frankfurt.
Pățania colacilor rupți sau cum s-a apucat Tatiana din nou de copt
Peste puțin timp, în familia Tatianei a venit din nou barza. În timpul concediului de maternitate, conaționala noastră a cunoscut mai mulți moldoveni, printre care se numără și președinta comunității moldovenilor din Frankfurt pe Main, Tatiana Buruiană. Anume ea a încurajat-o pe Tatiana Guțan să se apuce din nou de copt.
„Când făcusem botezul fetiței, colacii comandanți din Moldova au ajuns rupți, fărămați și încă am plătit o grămadă de bani. Cumva, Tatiana m-a motivat să mă apuc de copt. Și am încercat. Prin greșeli am găsit răspunsurile necesare. În cazul acesta, de la început am mâncat niște colaci rupți”.
În 2018, Tatiana a început să primească comenzi la „Vatra de Acasă” – un produs al muncii sale, care o leagă de casă și… Moldova.
„Tot ce am făcut este din gândul și mintea mea. Vatra mi se asociază cu bunica și mama, cu momentele când puneam „porumbeii” la copt. Pe vatră se coace pâinea… Am participat cu plăcintele mele la un concurs care se numea Vatra de Acasă – denumire la care mă gândeam de ceva vreme. Atunci am înțeles că e denumirea mea. Altfel nu o văd”.
Tatiana împachetează fiecare comandă cu multă grijă. Clienții găsesc pe fiecare ambalaj câte o panglică tricolor, cumpărată tocmai de la Piața Centrală din Chișinău, dar și spice de grâu, cosite chiar de Tatiana.
„Am decis să aleg spicul de grâu, fiindcă de acolo vine colacul. Mai pun și câte o floare, în funcție de sezon. Cel mai des merg și cosesc spicele, le fac snop și le pun la uscat. Mulți se bucură când le văd. Încerc să fac totul așa încât să le trezesc emoții oamenilor”
„Vatra de Acasă” nu se limitează doar la produse de pe vatra din Moldova. Uneori, Tatiana pregătește și copturi tradiționale din Rusia și România.
„Încerc să le fac și lor pe plac și într-adevăr, vin. Mai mulți sunt moldoveni, dar am făcut comenzi și pentru ruși. Chiar am avut o moldoveancă care s-a măritat cu un rus din Germania și au făcut o nuntă mare. Le-am făcut jemna cu sare și au spus că au rămas impresionați”.
În același timp, Tatiana a reușit să-i facă pe nemți să îndrăgească plăcintele, cozonacii și cornulețele moldovenești.
„Unii oameni mă cunosc după plăcinte, alții – chiar și după colaci. Când rămâne aluat, îi pun ce am prin casă, nucă sau mac și îi servesc. Plăcintă fac cu brânză, cartof, varză, vișină, dovleac. Le adoră. O ucraineancă a comandat la ziua de naștere plăcinte. Au rămas impresionați toți nemții”.
Noi începuturi
În 2019, moldoveanca s-a angajat la o brutărie din Frankfurt, unde activează și acum. Până anul trecut, Tatiana făcea acasă comenzi de până la 50 de colaci și se străduia să nu afișeze la lucru cu ce se ocupă în afara orelor de muncă. Acum, lucrurile s-au schimbat. Ziua de vineri este rezervată pentru pregătirea comenzilor primite la „Vatra de Acasă”, iar pe parcursul săptămânii – o puteți găsi la „Der Bäcker Eifler”.
„Cred că Dumnezeu mi-a pus la încercare răbdarea – să lucrez mai mult asupra ei. Anul trecut, când am avut mulți cozonaci, șeful mi-a spus să vin să coc aici. Inițial, am refuzat, însă, în cele din urmă, așa am făcut. Am cărat 100 de cozonaci și păscuțe. Așa, câte un pic, am început să coc acolo. Când am mai multe comenzi– merg acolo. Când mai puține – fac acasă”.
De multe ori, Tatiana jertfește din orele de somn și se trezește cu noaptea în cap, de dragul clienților.
„Rețeta mea de plăcinte este inventată și testată prin munca mea, prin gândul meu, poate prin greșeala mea. Dacă mulți solicită plăcinte sâmbăta, mă scol la 4-5, le fac, le iau la lucru și le coc, ca să le dau calde, proaspete. Pun foarte mult suflet și dragoste în ceea ce fac. Aluatul iubește răbdarea, dragostea și rugăciunea”.
Șeful se mândrește cu ea și vrea să o ajute pe moldoveancă să-și realizeze visul – să deschidă un adevărat magazin „Vatra de Acasă”, unde să fie plăcintă, colac și biscuiți la comandă.
„Aș vrea să văd „Vatra de Acasă” evoluată, că nu m-aș limita numai la plăcintă și cozonac, care sunt mereu solicitate. Aș mai lua ceva de acasă sau aș inventa. Mi-aș dori ca undeva să fie deschisă „Vatra de Acasă”, ceva al meu. Ceea la ce am muncit până acum în liniște să fie mai cunoscut”.