Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Maia Sandu cere Procuraturii să investigheze acțiunile PSRM-Șor.  Apel către MAI, SIS și Armată

23 Apr. 2021, 19:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
23 Apr. 2021, 19:28 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către organele de forță să investigheze acțiunile de astăzi ale deputaților din grupul PSRM-Șor, informează Realitatea.md. Potrivit șefei statului, cee ce au făcut astăzi socialiștii și grupul Șor în Parlament, poate fi declarată drept „infracțiune de urzurpare a puterii în stat”

„Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcția de judecători din Curtea Constituțională. Parlamentul a avut o tentativă anticonstituțională de a numi un alt judecător la înalta Curte. Este un atac fără precent la ordinea și independența Curții Constituționale. Am pus în discuție riscul subminării rolului Constituției. Am cerut instituțiilor de forță: MAI, IGP, INP, Armata Națională să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul:  infracțiunii de urzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept”, a declarat Maia Sandu în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate.

De asemenea, șefa statului a cerut celor de la SIS să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară.

„Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei, care comit aceste ilegalități, sunt pasibili de pedeapsă. Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului.

Niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat. Fac apel direct la socialiști: strategiile voastre de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprite. Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit, care nu se pot dezlipi de fotolii. Suveranitatea aparține cetățenilor. Frăția penalilor folosește metode banditești, pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului – nu le vom permite acest lucru.

Decizia de revocare a unui judecător la CC este ilegală și nulă, iar încercarea de numire a unui alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate – la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal, trebuie investigate”, a mai adăugat Maia Sandu.

Ea a spus că nu va admite ca „niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeeze haos în țară” și că cetățenii trebuie să rezolve actuala criză politică prin alegeri democratice.

Menționăm, că astăzi deputații din fracțiunea parlamentară PSRM și grupul Șor au aprobat câteva decizii controversate. Ei au declarat Curtea Constituțională drept „una captivă” și au decis să o demită din funcție pe Domnica Manole, președinta CC. În loc, au numit un alt judecător, Boris Lupașcu, care s-a și grăbit să depună jurământul.

Realitatea Live

„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
06 Mai 2021, 18:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
06 Mai 2021, 18:09 // Actualitate //  Petru Beregoi

Ambasada României la Chișinău informează că, pe parcursul lunii mai, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) suplimentează numărul ceremoniilor de depunere a jurământului de credință față de România alocate Ambasadei României la Chișinău și celor două Consulate generale din Bălți și Cahul.

Totodată, în luna iulie curent, ANC organizează două ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România alocate Ambasadei României la Chișinău și celor două Consulate generale Bălți și Cahul.

Persoanele care pot depune jurământul de credință la sediul ANC sunt cele care au solicitat redobândirea cetățeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate, iar ulterior au optat pentru stabilirea domiciliului în România, cele care doresc menținerea domiciliului în străinătate, dar solicită depunerea jurământului la București.

Condiții pentru depunerea jurământului de credință la ANC

 • Persoanele enumerate mai sus pot depune jurământul de credință în termenul prevăzut de lege și la sediul ANC din București, cu acordul șefului de misiune sau al oficiului consular din Republica Moldova.
 • Acordul șefului de misiune pentru depunerea jurământului de credință la sediul ANC este emis de către Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, Consulatul General al României la Bălți, respectiv Consulatul General al României la Cahul exclusiv în baza unei programări prealabile, obținute prin intermediul portalului extern www.econsulat.ro, în baza cererii online transmise spre pre-validare cu opțiunea depunerii jurământului de credință la ANC.
 • Pentru procesarea cererii de către Secția consulară sunt necesare aceleași documente ca cele solicitate în vederea programării pentru depunerea jurământului de credință față de România la sediul misiunii diplomatice.

Obținerea programării

 • Cererile online pentru depunerea jurământului de credință vor fi programate de către Secția Consulară, cu respectarea ordinii cronologice a datei de transmitere a acestora și în limita locurilor disponibile.
 • Data și ora programării vor fi trimise automat de sistem la adresa de e-mail care a fost folosită pentru crearea contului de utilizator pe portalul www.econsulat.ro.

Documentele care trebuie prezentate la sediul ANC

După obținerea acordului șefului misiunii diplomatice, persoanele programate trebuie să se prezinte la sediul ANC cu următoarele:

 • Acordul șefului de misiune pentru depunerea jurământului de credință la sediul ANC.
 • Act de identitate (pașaportul şi 2 fotografii tip pașaport – 35X45 mm);
 • Declarațiile prin care solicitanții îşi schimbă opțiunea privitoare la stabilirea domiciliului în România, ulterior aprobării Ordinelor ANC.

Ceremoniile vor fi organizate la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, din str. Blănari nr. 25, sect. 3, București.

Locurile sunt disponibile astfel:

 • 12 mai (60 de locuri) – 30 de locuri alocate Consulatului General al României la Cahul și 30 de locuri Consulatului General al României la Bălți;
 • 26 mai (60 de locuri) – alocate Secției consulare a Ambasadei României la Chișinău;
 • 27 iulie (120 de locuri) – alocate Secției consulare a Ambasadei României la Chișinău;
 • 29 iulie (60 de locuri) – 30 de locuri alocate Consulatului General al României la Cahul și 30 de locuri Consulatului General al României la Bălți.

„În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, facem apel la înțelegerea și vă rugăm insistent să vă prezentați la sediul Secției consulare strict conform programărilor primite.

„Accesul în incita Secției consulare va fi permis numai cu purtarea obligatorie a măștii de protecție, lipsa simptomelor asociate COVID-19 (temperatură ridicată, tuse, rinoree, respirație dificilă) și menținerea distanței fizice (mai mare de 1,5 m)”, precizează Ambasada României la Chișinău.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă