Mai multe probleme de pe agenda politică și socio-economică ale țării noastre au fost discutate cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Problema cea mai stringentă rămâne cea de securitate și este nemijlocit legată de războiul din Ucraina. Referitor la aceasta șeful statului a declarat că acest război aduce pentru noi o mare incertitudine din care și reies aceste riscuri de securitate.
„Există o mare incertitudine legată de acest război. Știm cu toții că se duc lupte grele în Donbass. Și nu putem să spunem foarte clar când și cu ce se vor finaliza aceste lupte. De aceea incertitudinea este foarte mare și toate riscurile vin din această incertitudine.”
În prezent riscuri de securitate pentru Republica Moldova nu sunt, însă războiul din Ucraina comportă riscuri pentru toți.
„Spun același lucru în continuare dacă vorbim nemijlocit de Republica Moldova și pericolele la hotarele țării noastre. Nu avem asemenea informații, dar în legătură cu războiul care se întâmplă în Ucraina există această incertitudine și evident că aceasta comportă riscuri pentru toți.”
Referitor la o ipoteză, ce se va întâmpla în cazul în care Rusia va ataca Odesa, Maia Sandu crede că atunci riscurile vor crește și pentru noi.
„Nu cred că poate cineva să vă răspundă la această întrebare. Nu avem cum să știm ce intenții are Federația Rusă. Dar e clar că în momentul în care armata rusă se apropie de Odesa, atunci cresc riscurile și pentru noi.”
La moment relațiile dintre Republica Moldova și Rusia sunt reci, iar comunicarea dintre țări este una minimă, mai afirmă șefa statului.
„Comunicarea noastră este minimă aș putea spune și se rezumă la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova, care uneori transmite mesaje, și ambasadorul Federației Ruse aici, care este chemat din când în când la Ministerul de externe pentru ca autoritățile noastre să-i transmită anumite mesaje.”
Cauza unei comunicări deficitare cu Rusia este războiul din Ucraina, a mai adăugat președinta țării.
„Problema este războiul. Avem niște relații, dar ele sunt mult mai restrânse acum, fiindcă războiul este și un impediment fizic pentru cele mai multe importuri și exporturi. Am văzut că fertilizanți până acum nu s-au mai importat din Rusia în Republica Moldova. Am văzut că exporturile de mere și alte produse nu știu dacă au găsit căi alternative de a ajunge în Rusia, dar oricum ele sunt mult mai scumpe și mai complicate și de aceasta am și încercat și am obținut decizia Comisiei Europene pentru a crește cotele de export pentru 7 produse în UE și aceasta este o noutate bună. Evident că acum producătorii noștri trebuie să depună un efort pentru ca să-și găsească parteneri în țările Uniunii Europene.”
Reamintim că Ucraina face față unei agresiuni din partea Federației Ruse fără precedent mai mult deja de trei luni și jumătate. Principalele lupte s-au concentrat în estul țării în regiunea Lugansk, însă Rusia controlează în afară de Donbass și alte două regiuni din sudul Ucrainei, Herson și Zaporojie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!