Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Maia Sandu: Trebuie să ajutăm businessul să depășească mai ușor criza economică și să ajutăm oamenii cu venituri mici

26 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Iul. 2021, 12:32 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În discursul să de la prima ședință a Parlamentului, președinta țării, Maia Sandu a subliniat importanța susținerii oamenilor cu venituri mici și a businessului în depășirea crizei economice. Pentru aceasta, noul Guvern trebuie să vină cu un pachet de măsuri, scrie Bani.md.

„Pe termen scurt, trebuie să ajutăm businessul să depășească mai ușor criza economică și să ajutăm oamenii cu venituri mici. În perioada de criză, trebuie să fim rezilienți și solidari. De aceea, noul Guvern trebuie să vină cu un pachet de măsuri pentru a-i susține pe cei mai afectați de criză, fie ei salariați, șomeri, pensionari sau antreprenori”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, singura cale de a prospera este dezvoltarea afacerilor. Ea a insitat și pe ideea simplificării cadrului de reglementare pentru întreprinderile mici. De asemenea, unul dintre obiectivele noului Guvern ar trebuie să fie și deschiderea a noi piețe de desfacere, precum și promovarea serviciilor moldovenești.

„Susținerea dezvoltării afacerilor, crearea condițiilor pentru ca acestea să fie competitive este singura cale spre prosperitate. În special, noul guvern trebuie să realizeze progrese rapide în îmbunătățirea mediului de afaceri prin eliminarea controalelor abuzive și excluderea din agențiile statului a celor care hărțuiesc businessul. Trebuie să simplifice cadrul de reglementare pentru întreprinderile mici. Trebuie să vină cu o politică eficientă de reindustrializare a țării. Trebuie să lucreze pentru deschiderea piețelor noi pentru produsele și serviciile moldovenești”, a declarat președinta țării.

Maia Sandu a venit și cu un apel către agenții economici, pe care îi îndeamnă să fie corecți, responsabili și respectuoși față de consumatori și față de stat.

„Dar și agenții economici trebuie să demonstreze corectitudine și responsabilitate. Să respecte consumatorii. Să nu vândă statului produse și servicii de calitate îndoielnică, pentru că statul nu e un lucru abstract. Sunt copii dumneavoastră, cărora uneori alegeți să le vindeți produse de calitate proastă pentru alimentare la școală sau la grădiniță. Sunt drumurile pe care nu întotdeauna le reparați bine și la timp și pe care merg și membrii familiilor voastre. Atunci când faceți înțelegeri de cartel și creșteți prețurile în mod abuziv, contribuiți la sărăcirea oamenilor și la alungarea tinerilor din țară. Stimați oameni de afaceri, noi vă propunem un parteneriat corect: tratați statul și cetățeanul cu respect și veți avea parte de același tratament”, a mai adăugat Maia Sandu.

Realitatea.md amintește că, astăzi, prima ședință de constituire a Parlamentului de legislatura a XI a luat sfârșit imediat după ce președinta țării, Maia Sandu și-a încheiat discursul.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 11:51 // Societate //  Valentina Buză

A denunțat „furtul” propriei mașini, iar acum riscă pedeapsă penală. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, la data de 8 octombrie a sesizat poliția comunicând că pe parcursul nopții i-a fost răpit automobilul de model „Toyota Prius”,  ce era parcat în curtea blocului de locuit amplasat pe bd. Traian.

Mai mult, el a declarat că prejudiciul cauzat constituie 200 000 lei. Urmare a măsurilor speciale de investigație, a fost depistat „făptașul”.

„În cadrul acțiunilor desfășurate de către forțele de ordine și analizării imaginilor video ridicate de pe camerele de supraveghere s-a constatat că mijlocul de transport a fost luat de la locul parcării chiar de către bărbat. Ulterior, fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina”.

Individul a declarat că a mers în ospeție, după care a uitat unde a parcat automobilul.

În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru „Denunţarea falsă sau plîngerea falsă”, care conform legislației se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Poliția face apel către cetățeni, să nu recurgă la așa gesturi și să ducă organele de drept în eroare, deoarece acțiunile date se pedepsesc penal”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie