Curs valutar
 • EUR
  20.4427
  0.1174%
 • USD
  18.7625
  -0.048%
 • RUB
  0.2679
  -0.9705%
 • RON
  4.1672
  -0.1608%
 • UAH
  0.5082
  -0.0197%

Maraton diplomatic la ministeriala OSCE. Popescu a raportat despre ce a discutat cu miniștrii din peste 20 de țări

04 Dec. 2022, 12:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 12:32 // Politica //  Realitatea.md

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu, împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE, a participat sâmbătă, 3 decembrie curent, la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe, pe scurt maratonul diplomatic la ministeriala OSCE, la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau. „Mai important ca niciodată e să ne asigurăm de solidaritatea partenerilor noștri, care susțin libertatea și europenitatea noastră”.

Potrivit comunicatul de presă emis de Ministerul de Externe, Nicu Popescu a discutat cu omologii din peste 20 de țări.

„În aceste momente de cumpăna pentru țara noastră și regiune este mai important ca niciodată să ne asigurăm de sprijinul și solidaritatea partenerilor noștri – cei care susțin libertatea și europenitatea noastră. Am adresat în numele țării noastre în fața ceor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, discursul național în care m-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic” – a spus ministrul Nicu Popescu la încheierea reuniunii.

Oficialul a abordat agenda bilaterală cu omologii săi și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova, vorbind cu miniștrii de externe despre procesul de organizare și cum putem dezvolta această inițiativă comună în beneficiul cetățenilor pe continentul european.

La întrevederea cu ministrul Bogdan Aurescu, delegațiile Republicii Moldova și României, împreună de 1 decembrie, la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa au marcat Ziua Națională a României, întărind comunitatea de istorie, cultură și limbă care ne unește în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană.

O altă veste excelentă a venit de la Rabat, unde Comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a adoptat decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

„Cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, Nicu Popescu a discutat cum putem coopera mai strâns în domeniile de interes reciproc. Republica Moldova este solidară cu Ucraina și condamnăm ferm războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva țării vecine”, scrie în comunicatul Ministerului.

Ministrul a avut o discuție consistentă cu Victoria Nuland, subsecretara de stat pentru afaceri politice a SUA, cu care a vorbit despre fortificarea relației moldo-americane în contextul Dialogului strategic bilateral, subiectele de actualitate de pe agenda regională ca urmare a consecințelor dramatice generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reglementarea conflictului transnistrean. A apreciat suportul substanțial al Statelor Unite ale Americii pentru întărirea rezilienței și combaterea consecințelor nefaste ale crizei economice și energetice.

La întrevederea cu ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, Shunsuke Takei s-a vorbit despre bunele noastre relații bilaterale concretizate în proiecte și inițiative în domenii sectoriale, despre investițiile japoneze din țara noastră care generează locuri de muncă, dar și despre provocările generate de războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în sfera energetică și umanitară.

De asemenea, s-a efectuat în cadrul discuției și un schimb de opinii privind situația regională în Europa dar și în Asia.

În marja ministrialei OSCE, cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, diplomații au socializat despre situația de securitate regională în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza acută în domeniul energetic, inclusiv penuria de electricitate din țara noastră ca urmare a atacurilor masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

„Am reiterat șefului diplomației europene, determinarea autorităților pentru realizarea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, am continuat discuția despre fortificarea securității țării noastre prin intermediul Facilității europene pentru pace. Acest subiect a reprezentat și obiectul consultărilor noastre recente la cea de-a 6-a rundă a consultărilor în domeniul securității și apărării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană” – a punctat vicepremierul Nicu Popescu.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, o discuție foarte consistentă a fost și cu ministrul afacerilor externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Șefii ambelor diplomații au vorbit despre consecințele dramatice ale războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv pentru țara nostră în special în sectorul energetic.

„Finlanda este un prieten al țării noastre, care ne sprijină în procesul de reforme orientate pentru modernizarea europeană a Republicii Moldova. Omologul finlandez a vorbit și despre procesul de aderare al Finlandei la NATO”.

Împreună cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Rastislav Káčer, ministrul Nicu Popescu a efectuat un schimb de opinii privind situația regională și impactul războiului de agresiune rus în Ucraina. Șeful diplomației slovace a menționat susținerea puternică a demersurilor autorităților de la Chișinău privind reformele care vizează modernizarea europeană a țării noastre.

Cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, s-au referit la hotărârea autorităților de a livra reformele solicitate de cetățeni pentru fortificarea cursului de aderare la  Uniunea Europeană.

„Am abordat cu ministrul austriac problematica liberalizării transportului rutier de mărfuri pe teritoriul statelor UE, astfel încât operatorii de transport rutier autohtoni să poată efectua transportări internaționale prin UE pentru exporturile moldovenești, fără autorizații de transport rutier” – a mai precizat vicepremierul Nicu Popescu.

În debutul întrevederii cu ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, oficialii au semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în cadrul Programului Stipendium Hungaricum  pentru anii 2023 – 2025. Documentul prevede oferirea în fiecare an câte 40 de burse repartizate pentru diferite cicluri de studii: 25 pentru studii de licență, 10 pentru studii de masterat și 5 pentru studii de doctorat.

Și cu omologul maghiar, ministrul Nicu Popescu a vorbit despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul statelor UE, primind asigurări că Ungaria va susține această propunere în contextul situației complexe de securitate care afectează rețelele de transport.

„L-am felicitat pe ministrul afacerilor externe al Poloniei Zbigniew Rau pentru deținerea exemplară în acest an a președinției în exercițiu a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa. Am vorbit cu șeful diplomației polone și despre provocările curente cauzate de războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv în sfera energetică, convenind să identificăm soluții alternative pentru consolidarea rezilienței energetice a țării noastre” – a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

Cu miniștrii de externe ai Suediei, Tobias Billström, Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, Estoniei, Urmas Reinsalu, Greciei, Nikos Dendias, s-a vorbit despre eforturile susținute ale autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană.

Cu ministra afacerilor externe, educației și sportului a Liechtenstein, Dominique Hasler, oficialii s-au referit la impactul războiului din țara vecină asupra Moldovei, în special criza energetică și socio-economică generată în întreaga regiune. Precum și despre cooperarea în domeniul educației și sprijinul școlilor din țara noastră prin intermediul unor programe bilaterale.

La întâlnirea cu Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, ministra afacerilor externe a Islandei, oficialii au vorbit despre provocările comune în spațiul european dictate de actualul mediu de securitate, despre necesitatea de a consolida cooperarea bilaterală moldo-islandeză, în special pe dimensiunea tranziției verzi și a investițiilor în energia regenerabilă.

Potențialul relațiilor bilaterale, a fost abordat cu omologul sanmarinez, Luca Beccari, ministrul afacerilor externe al Republicii San Marino. Ambele noastre state sunt determinate să contribuie la pacea, securitatea și prosperitatea pe continentul european.

Pe lângă programul întrevederilor oficiale în marja celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai statelor participante la OSCE de la Łódź, Polonia, vicepremierul Nicu Popescu a desfășurat mai multe întrevederi de tip pull aside.

Cu șeful diplomației britanice James Cleverly, a vorbit despre consecințele dramatice ale acestui război brutal pe continentul european și modalitățile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova.

„Vom fortifica parteneriatul nostru strategic în beneficiul cetățenilor ambelor state” – a spus diplomatul moldovean.

Împreună cu ministra de externe a Norvegiei, Anniken Huitfeldt, s-au referit la criza energetică ca o consecință a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Țara noastră este în căutarea unor surse alternative de energie, iar suportul autorităților de la Oslo este înalt apreciat”.

Cu Isabelle Berro-Amadeï, ministra afacerilor externe și a cooperării din Principatul Monaco s-a convenit impulsionarea cooperării moldo-monegasce în beneficiul cetățenilor noștri.

Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere și cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar al Sfântului Scaun pentru relațiile cu țările lumii.

„Ne-am referit la consecințele dramatice ale războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară generată de conflict, inclusiv aportul țării noastre la găzduirea refugiaților ucraineni” – a punctat Nicu Popescu.

Totodată, șeful diplomației Republicii Moldova l-a felicitat pe omologul său macedonean Bujar Osmani, pentru preluarea începând cu anul 2023 a președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Realitatea Live

Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
30 Ian. 2023, 22:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
30 Ian. 2023, 22:43 // Politica //  Ursu Ana

Președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, recunoaște că a avut câteva întrevederi cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Totuși, fostul primar de Bălți susține că nu a fost finanțat de acesta niciodată. Declarațiile au fost făcute în această seară de către politician în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„Da, m-am întâlnit cu Platon o dată sau de două ori. Nu-mi amintesc. Adică, m-am întâlnit cu Platon după ce el a fost eliberat din închisoare. Dar faptul că Platon m-ar fi finanțat pe mine este din aceeași rubrică că m-a finanțat Plahotniuc sau românii și americanii mi-au plătit pentru Maia Sandu. Din 2014 se tot încearcă asocierea mea cu cineva. Eu nu pot să iau bani de la cineva, nu mă refer la Platon anume, dar și despre oamenii care au influență în țară. Când primești banii, nu contează cât, deja ești obligat”, a spus Usatîi.

În cadrul emisiunii, Renato a vorbit și despre alegerile parlamentare din 2021. Politicianul a declarant că crearea blocului electoral „Renato Usatîi” a fost o greșeală.

„Regret acum (participarea ca bloc, nu ca partid) și cred că a fost o greșeală. Pentru că le-am dat și mai multă oportunitate concurenților noștri de a ciocăni oamenii în cap cu faptul că „nu vor trece”. Am fi putut câștiga nu doar 5%, ci și 10%”, a mai declarant Renato Usatîi.

Amintim că recent Renato Usatîi a anunțat că revine în politică. Asta după ce pe 12 iulie 2021 a spus că pleacă din politică și de la conducerea partidului în urma eșecului blocului său de a intra în parlament la alegerile anticipate de la 11 iulie. Tot atunci, Usatîi a anunțat că își dă demisia și din postul de primar al municipiului Bălți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală