Curs valutar

Marea Britanie acuză Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina. Află cine este Evgheni Muraiev

23 Ian. 2022, 10:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
23 Ian. 2022, 10:15 // În Lume //  Maria Timofti

Marea Britanie a acuzat sâmbătă, 23 ianuarie, Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina și susține că ofițerii de informații ruși sunt în contact cu mai mulți foști politicieni ucraineni, o strategie ce ar face parte din planurile Moscovei pentru o invazie, relatează Reuters.

Ministerul britanic de Externe spune că are informații potrivit cărora guvernul rus îl are în vedere pe fostul deputat ucrainean Evgheni Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă.

Evgheni Muraiev, în vârstă de 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3 la sută.

„Informațiile de care dispunem astăzi arată amploarea acțiunilor ruse ce vizează subminarea Ucrainei și dezvăluie intențiile Kremlinului”, a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-o declarație dată publicității la Londra la scurt timp după ce la Moscova și Kiev trecuse de miezul nopții.

Marea Britanie, care a furnizat Ucrainei săptămâna aceasta 2.000 de rachete și o echipă de instructori militari, spune că deține informații potrivit cărora serviciile de informații rusești mențin legăturile cu „numeroși” foști politicieni ucraineni, inclusiv cu personalități de rang înalt care au legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici. „Unii dintre acești politicieni țin legătura cu ofițeri de informații ruși implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului britanic de Externe.

Fost președinte și premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale (protestele Euromaidan), și a fost condamnat în absență la 13 ani de închisoare pentru trădare, în 2019.

Diplomaţia britanică mai menţionează numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 – 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 – 2014).

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB). Washingtonul a invocat „activităţile lor destabilizatoare” în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi că au fost instruiţi de FSB să „recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean”, dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

„Rusia trebuie să reducă tensiunea, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să urmeze calea diplomației. Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în repetate rânduri, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri serioase”, a avertizat șefa diplomației de la Londra.

Declarația a fost publicată în primele ore ale zilei de duminică, 23 ianuarie (ora Moscovei și Kievului) și deocamdată nu există nicio replică din partea Kremlinului sau a lui Muraiev.

O sursă din Ministerul de Externe de la Londra a subliniat că nu este o practică obișnuită să fie făcute publice informații de la serviciile de spionaj, însă a fost luată această decizie după o analiză atentă, pentru a descuraja agresiunea rusă.

Ministerul britanic de Externe a refuzat să furnizeze dovezi pentru a-și susține acuzațiile, care vin într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt în creștere, din cauza desfășurării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova dă asigurări că nu are intenții de invazie.

Afirmațiile britanicilor vin, de asemenea, la o zi după ce diplomați americani și ruși de rang înalt nu au reușit să facă progrese majore în discuțiile pentru rezolvarea crizei din Ucraina, dar au convenit să continue convorbirile. Rusia a transmis Statelor Unite că pune anumite condiții, între care o oprire a extinderii NATO spre est și un angajament că Ucrainei nu i se va permite niciodată să se alăture alianței militare occidentale.

Pe de altă parte, Downing Street a anunțat că premierul Boris Johnson vrea să intensifice presiunea asupra Rusiei în această săptămână, cerându-le omologilor săi europeni să fie solidari cu Statele Unite pentru a contracara agresiunea rusă.

Anterior acestui comunicat al Ministerului britanic de Externe, agenția de știri rusă RIA Novosti, care cita surse diplomatice, relatase că ministrul britanic de externe, Liz Truss, este așteptată la Moscova în februarie pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și omologul său britanic, Ben Wallace, ar fi convenit, la rândul lor, să poarte discuții.

„Ministrul de externe britanic a solicitat să aibă ocazia de a se deplasa la Moscova pentru discuţii cu Lavrov. Moscova a fost de acord ca vizita să aibă loc în februarie”, a declarat sursa citată de RIA, potrivit Agerpres.

Marea Britanie şi aliaţii săi din NATO au avertizat Moscova în repetate rânduri că riscă sancţiuni economice severe, în cazul unei invazii în Ucraina.

Aflată într-o vizită în Australia în această săptămână, Liz Truss a declarat că Marea Britanie şi aliaţii săi trebuie să răspundă împreună ameninţărilor globale, să aprofundeze legăturile cu democraţiile din zona indo-pacifică şi să se opună „agresorilor globali”, care se folosesc de dependenţa economică pentru a obţine ceea ce doresc, o aluzie transparentă la gazul rusesc.

Statele Unite consideră că acuzaţiile britanice conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la declaraţia Ministerului de Externe de la Londra, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

Realitatea Live

Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
16 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Mai 2022, 14:02 // Actualitate //  Valentina Buză

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot prezenta în ziua alegerilor în localul secției de votare pot solicita votarea la locul aflării (cu urna de vot mobilă).

Potrivit legislației electorale, cererile se fac începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute până la ora 15:00, dacă se prezintă și un certificat medical.

Persoanele care nu pot să depună personal la biroul electoral al secției de votare cererea privind votarea la locul aflării au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna, cel puțin doi membri ai biroului care se vor deplasa cu o urnă de vot mobilă și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

Persoanele menționate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare în baza cererilor depuse. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face precizarea „Votat la locul aflării”.

Amintim că, pe 29 mai 2022, vor avea loc alegeri locale noi în 10 localități din țară.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală