Regatul Unit a decis să trimită Ucrainei arme antitanc, ca răspuns la ”comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”.
”Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme defensive de armament ușor antitanc. De asemenea, un număr mic de membri ai personalului britanic va asigura o pregătire inițială pentru o perioadă scurtă de timp, în cadrul operațiunii ORBITAL, înainte de a se întoarce în Regatul Unit. Acest pachet de asistență în materie de securitate completează pregătirea și capacitățile pe care Ucraina le are deja, precum și pe cele care sunt furnizate, de asemenea, de Regatul Unit și de alți aliați din Europa și din Statele Unite. Ucraina are tot dreptul de a-și apăra frontierele, iar acest nou pachet de ajutor îi sporește și mai mult capacitatea de a face acest lucru”, a anunțat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Camera Comunelor, completând că primele transporturi au fost trimise deja luni.
Anticipând riscul unei ”retorici false” ce se regăsește în manualul de operare al Kremlinului, folosită în 2009, ”înainte de invazia Rusiei în Georgia și în 2014, în Ucraina”, oficialul a ținut să clarifice că aceste capabilități sunt ”cu rază scurtă de acțiune și, în mod clar, defensiv”.
”Nu sunt arme strategice și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Acestea urmează să fie folosite în autoapărare, iar personalul britanic care asigură instruirea în faza inițială se va întoarce în Regatul Unit după ce o va finaliza”, a detaliat Wallace.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit Londrei pentru ”asistența de securitate robustă” care deschide ”un nou capitol al parteneriatului nostru strategic”.
Ukraine highly appreciates Britain’s decision to provide a new security package with light, anti-armour, defensive weapon systems! 🇺🇦🤝🇬🇧 Thanks to our friend @BWallaceMP for the great speech in the 🇬🇧 Parliament! pic.twitter.com/UTQf6VksaH
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) January 17, 2022
Acest sprijin vine să îl completeze pe cel din noiembrie, când cele două părți au semnat un tratat pentru modernizarea flotei navale ucrainene, și într-un moment al temerilor Occidentului cu privire la următorii pași pe care ar urma să îi facă Rusia.
Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și-a manifestat îngrijorările cu privire la o ”integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev.
Statele Unite au semnalat că dețin informații potrivit cărora Rusia ”pregătește terenul pentru opțiunea fabricării unui pretext pentru invazie în estul Ucrainei”.
Să nu uităm că al doilea război cecen a pornit de la aruncarea în aer a unor blocuri locuite de ruși, în septembrie 1999, act atribuit de Guvernul de la Moscova teroriștilor ceceni, dar despre care nu a reușit să aducă dovezi pentru a-și proba acuzațiile, amintește John Dunlop în lucrarea ”The Moscow Bombings of September 1999: Examinations of Russian Terrorist Attacks at the Onset of Vladimir Putin’s Rule”.
Moscova a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar o parte a militarilor ruși a sosit deja în Belarus pentru a participa la o verificare a eficienței grupării regionale de trupe Belarus-Rusia.
În acest context, Estonia a anunțat că este pregătită să primească pe teritoriul său până la 5.000 de soldaţi ai Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Alianței Nord-Atlantice, după ce președintele său, Alar Karis, a solicitat o creștere a numărului de efective NATO în țara sa, pe fondul intensificării acțiunilor agresive ale Rusiei pe flancul estic al Europei.
Săptămâna trecută au avut loc trei întâlniri diplomatice la nivel înalt, care s-au încheiat fără un semnal clar dacă Putin va decide să avanseze cu invazia militară în Ucraina sau, din contră, va demara un dialog cu Statele Unite cu privire la controlul armelor în Europa, o agendă mai restrânsă decât apelul său de redesenare a arhitecturii de securitate a Europei.
Atmosfera s-a inflamat și mai tare în contextul atacului cibernetic asupra unor site-uri ale Guvernului de la Kiev, condamnat de UE și NATO și despre care Ucraina spune că are ”dovezi” privind implicarea Rusiei.
Alianța Nord-Atlantică a venit în sprijinul Ucrainei și a semnat un acord de consolidare a cooperării pentru ca această țară să se poată apăra mai ușor de noile forme de agresiune din spațiul cibernetic.