Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Marina Tauber o acuză pe Maia Sandu că ar face campanie pentru PAS cu un proiect furat de la Partidul „ȘOR”

17 Iun. 2021, 16:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
17 Iun. 2021, 16:49 // Politica //  Petru Cosoi

Proiectul de lege elaborat de președintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilități fiscale moldovenilor din diasporă este aproape identic cu un proiect propus în aprilie 2020 de Partidul „ȘOR”, pe care atunci Partidul Acțiune și Solidaritate l-a numit populist și a refuzat să-l voteze. Acuzațiile au fost făcute de vicepreședintele formațiunii, deputatul Marina Tauber, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Tauber, intenția președintelui Maia Sandu este o acțiune eminamente electorală, iar șeful statului face în mod direct campanie în favoarea PAS, încercând astfel să influențeze votul din diasporă.

Tauber a spus că proiectul a fost înregistrat încă în aprilie 2020 și prevedea un șir de facilități pentru cetățenii din diasporă, inclusiv ceea ce propune președintele Maia Sandu în inițiativa sa. Mai exact, documentul prevedea scutirea de taxe vamale pentru bunurile personale ale cetățenilor noștri, care revin de peste hotare, inclusiv mașini, indiferent de cantitatea lor. Mai mult, proiectul propus de formațiunea lui Ilan Șor reprezintă o extindere la nivel național a unui program care se desfășoară de câțiva ani la Orhei, datorită căruia, sute de persoane au revenit definitiv acasă și s-au reintegrat în viața social-economică a țării. Cu toate acestea, inițiativa Partidului „ȘOR” nu a fost susținută de deputați.

„Ne bucurăm că, după mai bine de jumătate de an de când este președinte, Maia Sandu vine, în sfârșit, cu o inițiativă legislativă. Totuși, suntem cumva surprinși de faptul că președintele vine cu un astfel de proiect de lege, în condițiile în care o inițiativă similară, înregistrată de fracțiunea Partidului „ȘOR”, stă și se prăfuiește în Parlament de mai bine de un an de zile. Proiectul este unul absolut funcțional, care și-a demonstrat eficacitatea, doar că, mai bine de un an de zile, nu am găsit susținere în Parlament, deoarece ceilalți deputați, inclusiv colegii Maiei Sandu din PAS au refuzat să-l voteze, invocând atunci că ar fi unul populist. Vedem însă că acum, în plină campanie electorală, în condițiile în care Parlamentul este dizolvat, prin urmare, nu are cine să voteze o astfel de lege, Maia Sandu s-a răzgândit și promovează această idee”, a accentuat deputatul Marina Tauber.

De asemenea, vicepreședintele Partidului „ȘOR” se întreabă de ce cei doi deputați ai PAS, care au fost votați în circumscripțiile pentru diaspora din Occident, nu au venit până acum cu inițiative pentru diasporă.

„Ce-a făcut Dumitru Alaiba în afară de faptul că a ros pantalonii în Parlament? Acum vedem cu ce s-a ocupat. Se pare că e un vizitator fidel al site-ului partidului „ȘOR”, de unde se inspiră întruna. Mâine ce-o să mai spuneți, că PAS a majorat de patru ori bugetul la Orhei sau că vreți să implementați proiectul capitalului matern sau proiectul „Casa mea e Moldova”, destinat celor se întorc de peste hotare în Moldova?”, a mai declarat Marina Tauber.

Cu toate acestea, spune Tauber, deputații Partidului „ȘOR” vor susține proiectul, în cazul în care va fi propus spre votare.

„Apare întrebarea cât de sinceră este președintele Maia Sandu, în condițiile în care, a avut timp mai mult decât suficient să susțină și să adopte o asemenea măsură? Ce a făcut ea pentru diaspora din 2019 până în prezent, mai ales că a fost între timp la guvernare și a deținut funcția de prim-ministru, iar de mai bine de jumătate de an este președinte, care are dreptul la inițiativă legislativă? De ce nu a susținut ea și colegii ei din Parlament inițiativa Partidului „ȘOR”, care prevede același lucru și care, dacă ar fi fost votată acum un an, deja ar fi permis multor cetățeni de-ai noștri să revină acasă, lângă familiile lor, și să-și construiască un viitor aici?”, s-a întrebat Marina Tauber.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 11:27 // Societate //  Petru Beregoi

Guvernul Gavrilița își propune imediat după învestire să crească suportul pentru agricultură și ramurile conexe și să asigure distribuirea echitabilă a resurselor. În termen mediu, Guvernul se va concentra pe asigurarea funcționării eficiente a instituțiilor statului pentru a asigura competitivitatea produselor agricole, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agro-alimentare, și creșterea infrastructurii calității și siguranței alimentelor pentru a beneficia pe deplin de potențialul Acordului de Liber Schimb cu UE. Prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare se regăsesc în Programul de guvernare al Cabinetului de miniștri al premierului Natalia Gavrilița, care urmează vineri, 6 august să ceară votul de încredere în Parlament.

Potrivit documentului, o treime din populația aptă de muncă în Moldova lucrează în sectorul agricol, însă potențialul sectorului agricol și agro-alimentar este totuși slab valorificat.

„Sectorul rămâne fragmentat, neproductiv și vulnerabil la schimbările climatice. Monopolurile împiedică dezvoltarea afacerilor, iar subvențiile și investițiile din partea statului sunt distribuite preponderent gospodăriilor agricole mai mari. Instituțiile statului în domeniul agriculturii sunt politizate, iar corupția în instituțiile de control sufocă producătorul local și împiedică valorificarea pe deplin a piețelor interne și externe. Anul 2020 a fost un an deosebit de greu pentru agricultori, care s-au confruntat cu pierderi cauzate de secetă și de efectele pandemiei”, se arată în Programul de guvernare.

Astfel, noul Guvern își propune prioritar să se axeze pe:

 • Creșterea Fondului de Subvenționare în Agricultură și modificarea regulilor de distribuire a Fondului, pentru a extinde suportul statului și producătorilor mai mici, activităților cu valoare adăugată și sectoarelor conexe, în special zootehnia;
 • Asigurarea accesului Moldovei la fondurile programului european pentru dezvoltarea agriculturii (ENPARD);
 • Investirea în infrastructură de irigare și consolidarea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru utilizarea eficientă a sistemelor de irigare mari. Identificarea și eliminarea barierelor administrative exagerate sau formale pentru dezvoltarea sistemelor de irigare;
 • Depolitizarea și responsabilizarea instituțiilor care trebuie să ajute agricultorii, în special a Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), pentru a asigura că subvențiile sunt distribuite în mod echitabil;
 • Negocierea unor cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe produse agro-alimentare, precum și deschiderea pieței UE pentru produse din lapte și carne, și pentru Specialități Tradiționale.
 • Demonopolizarea piețelor de comercializare a producției agricole, inclusiv prin Crearea unui Centru Agroalimentar Modern la care să aibă acces producătorii agricoli mici și care să ofere suport pentru facilitarea exporturilor;
 • Lansarea unui program național de promovare a produsului autohton, inclusiv prin legi care să determine producătorii și procesatorii de alimente să afișeze pe ambalaje dacă materia primă utilizată provine sau nu din Republica Moldova;
 • Stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită, prin mecanisme de subvenționare și suport consultativ;
 • Stimularea măsurilor de ameliorare a terenurilor agricole (în special plantarea fâșiilor de protecție pentru reducerea eroziunii solului);
 • Lansarea programelor de instruire pentru agricultori și revitalizarea cercetărilor științifice pentru dezvoltarea unor soiuri noi de produse, rezistente la schimbările climatice.

Precizăm că, noul Minister al Agriculturii și Industriei Alimentare va fi condus de Viorel Gherciu, dacă Guvernul Gavrilița va reuși să convingă deputații majorității parlamentare să-și dea votul.

FOTO ULTIMA ORĂ! Gavrilița și-a prezentat cabinetul de miniștri. Vor fi mai multe ministere decât în actualul Guvern

Actualul Minister al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost divizat de noul Guvern Gavrilița în trei ministere separate.

Șase miniștri din fosta garnitură Gavrilița, prezenți în actuala. Cine a fost exclus și cum vor fi divizate ministerele

Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat aici.

Programul de guvernare al Guvernului Gavrilița: Priorități și domeniile unde urmează să se intervină cu reforme

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate