Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

MEDIAFAX: Alegeri în Moldova. Momentul crucial pentru viitorul ţării: Dodon şi Voronin s-au aliat contra Maiei Sandu

10 Iul. 2021, 20:11
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
10 Iul. 2021, 20:11 // Alegeri //  Realitatea.md

Moldovenii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege Parlamentul. Dodon şi Voronin s-au aliat contra Maiei Sandu, scrie renumita agenție de presă de peste Prut. Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de faţă Republica Moldova îşi alege, de fapt, existenţa mai departe, a declarat Iulian Chifu.

Republica Moldova îşi alege duminică Parlamentul, dizolvat în luna aprilie. După ce în toamnă au ales un preşedinte pro-european, pe Maia Sandu, moldovenii vor decide acum dacă partidul ei, Partidul Acţiune şi Solidaritate va avea majoritate în Parlament. Contracandidaţi, foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, s-au aliat în Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor. În sondaje, partidul Maiei Sandu conduce, dar diferenţele merg la de câteva procente până la câteva sutimi, scrie MEDIAFAX.

Iulian Chifu spune că alegerile sunt cruciale pentru viitorul Moldovei

„Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de faţă Republica Moldova îşi alege, de fapt, existenţa mai departe. Şi o spun, nu atât din orientarea pe care o vor alege – Occident sau pro Rusia – şi pentru faptul că singura şansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supravieţuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro prezidenţial să câştige majoritatea, să dea un Guvern şi să treacă la reformele necesare, pemtru că toate finanţările europene, toate finanţările româneşti, toată finanţarea pe linia FNI-ului sunt blocate în momentul de faţă, din cauza lipsei capacităţii de reformă şi a voinţei de reformă a guvernelor anterioare. Opţiunea alternativă, pro-rusă îi duce la un drum închis. Un drum închis pentru simplul motiv că Rusia nu are resurse, maximul care a reuşit era să propună un împrumut, dar un împrumut cvasi-privat în care câştiga Rusia, de fapt, ca efect al împrumutării banilor, sume foarte mari, puse pe seama populaţiei. Nu are resurse de unde să susţină relansarea Republicii Moldova”, a declarat Iulian Chifu.

VIDEO ALEGERILE PARLAMENTARE ANTICIPATE sunt în direct pe RLIVE TV, RLIVE.MD, Realitatea.md și Bani.md

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate