Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Medicii români discută despre o tulpină COVID românească: „Este ceva clar diferit”

25 Oct. 2021, 10:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Oct. 2021, 10:26 // În Lume //  Realitatea.md

Medicii români anunță despre recoltarea probelor de la câţiva pacienţi cu COVID pentru a fi făcută secvenţierea şi pentru a se stabili dacă este vorba, într-adevăr, despre o nouă tulpină. Rezultatul ar fi gata în două săptămâni.

Degradarea accentuată şi rapidă a stării de sănătate a pacienţilor COVID-19 din ultimele săptămâni a ridicat semne de întrebare printre specialiștii români. Cele mai recente manifestări ale acestui virus, observate de medicii infecţionişti din Iași, îi pun pe gânduri pe aceştia: este posibil să vorbim deja de o altă tulpină a noului coronavirus, de data aceasta una dezvoltată în România.

Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, subliniază că simptomele COVID şi evoluţia bolii nu mai sunt aceleaşi ca în vara trecută. Nu se mai pune problema întârzierii prezentării la medic, ci a minutelor până când pacienţii ajung la ventilator. Chiar dacă ajung la timp pe poarta spitalului, în jumătate de oră pot fi la ATI.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a stării pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

„Este ceva clar diferit”

Părerea medicului Florin Roşu este împărtăşită şi de şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, Diana Cimpoeşu, care aşteaptă rezultatele studiilor făcute de microbiologi.

„Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a mai spus medicul Diana Cimpoeşu.

„Regulile” bolii s-au schimbat

Ceea ce au învăţat în doi ani de pandemie pare că nu se mai potriveşte şi astăzi, spun medicii. În acest moment, nu toate „regulile” bolii mai sunt aceleaşi. Există aceeaşi tuse seacă, aceeaşi stare febrilă, nas înfundat, lipsă miros şi gust, dar drumul până la la ATI e un necesar care apare brusc.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală, acum ne trezim cu aceste agravări în a 4-a sau a 5-a zi de boală”, mai explică dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.

O variantă mai agresivă

Şi alţi specialişti din ţară şi din străinătate sunt de aceeaşi părere. Potrivit acestora, problema este că din cauza circulaţiei virusului, nu este exclus să apară noi tulpini, inclusiv o tulpină românească. O variantă care ar putea, teoretic, să fie mai agresivă.

„Nu e exclus să apară o tulpină cu transmitere mai agresivă şi acum, în România, în contextul acesta al răspândirii necontrolate şi cu foarte multe cazuri, într-o populaţie parţial imunizată prin vaccinare şi prin boală. În curând, ne putem trezi cu o tulpină românească. Aceasta este una dintre marile probleme pe care le avem acum şi din această cauză există şi îngrijorările OMS vizavi de ceea se întâmplă în România”, spune imunologul Ştefan Dascălu, cercetător şi doctorand la Universitatea Oxford.

Răspunsul oficial, în două săptămâni

Pe fondul acestor schimbări majore ale bolii, medicii din Iaşi au decis să recolteze probe de la câţiva pacienţi COVID pentru a fi efectuată secvenţierea şi a se stabili dacă este vorba de o nouă tulpină.

„Am decis să recoltăm probe de la câţiva pacienţi care prezintă acest tip de simptomatologie. Efectuăm secvenţierea astfel încât să vedem dacă ne confruntăm cu o nouă tulpină. Răspunsul îl vom afla în două săptămâni”, a explicat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

Vaccinarea, principala soluţie

Nu este târziu să ne vaccinăm nici acum, spun medici din ţară şi din străinătate. „Nu este târziu să ne vaccinăm nici acum. Efectele le vom vedea peste o lună, când datorită creşterii ratei de vaccinare, numărul pacienţilor cu forme severe şi care necesită internare va intra pe o fază de platou, urmată de o scădere treptată”, a conchis medicul Florin Roşu.

Ceea ce i-a lipsit României în lupta cu acest virus este un sistem medical care să aibă mai multă coeziune, dar şi un popor mai înţelept, subliniază medicii care se află în prima linie în lupta COVID.

„România ar avea nevoie de un sistem medical care să aibă mult mai multă coeziune, pacienţii au nevoie de locuri de ATI mai multe, şi am fi avut nevoie de un popor înţelept care să se vaccineze în tot răstimpul dintre valul 3 şi valul 4, care a fost destul de generos, şi probabil în care oamenii au crezut că acest virus a dispărut. Dar nu a fost aşa!”, a conchis dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.

Situaţia este dramatică în toată ţara. Valul 4 al pandemiei se arată a fi cel mai agresiv. Numărul pacienţilor Covid depăşeşte capacitatea spitalelor.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:50 // Societate //  Valentina Buză

Vremea instabilă de astăzi a dat mari bătăi de cap șoferilor. Două accidente grave au avut loc în nordul Republicii Moldova. Din cauza lapoviței și a neadaptării vitezei la condițiile nefavorabile, în apropiere de satul Catranîc, raionul Fălești, cinci mașini s-au ciocnit în lanț, iar una a derapat de pe carosabil și a ajuns într-un șanț. Șoferul care a provocat accidentul a fugit de la fața locului, scrie nordnews.md.

 „Motivul că cel care este vinovat s-a dus de la fața locului, asta este.  Accidentul este ușor, sunt mașini avariate, mai mult nimic, a spus un șofer.

 „Din ce cauză s-a întâmplat? Este lunecos, vânt, timp nefavorabil, a spus un alt șofer.

Potrivit poliției, șoferul care ar fi provocat accidentul a pierdut controlul asupra volanului și s-a ciocnit de alte automobile.

 „Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, șoferii nu s-au adaptat la condițiile climaterice. Șoferii au derapat de pe traseu. Fără traumați. Ce riscă șoferul vinovat? Deja o să stabilească inspectorul din cadrul IP Fălești pe accidente rutiere, va stabili cine este vinovatul, a declarat Ion Gajos, Inspector Serviciul de Patrulare Fălești.

Tot astăzi, la intrarea în satul Răcăria, raionul Rîșcani s-au tamponat violent două automobile. Fără a se asigura, o șoferiță a ieșit pe traseul principal, unde a fost tamponată din față de un alt autoturism, condus de un tânăr de 22 de ani. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Amintim că, ieri, meteorologii au emis o alertă de Cod Portocaliu de vânt puternic, pe alocuri cu ninsori.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală