Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, s-a arătat vădit enervat pe președintele Parlamentului de la Chișinău, deputatul PAS Igor Grosu, potrivit căruia, ar fi declarat la o emisiune în direct că deputații analizează posibilitatea de a recunoaște foametea din 1946-1947 drept genocid.
Amintim că 2024 a fost al doilea an în care Republica Moldova comemorează oficial victimele foametei organizate din 1946-1947. Deputații PAS au decis, în aprilie 2022, ca ziua comemorării să fie cea de a treia sâmbătă a lunii aprilie, din fiecare an. Inițiativei s-au opus deputații socialiști, comuniști și din partidul Șor.
Europa Liberă a transmis că istoricii estimează că între 150.000 și 200.000 de oameni au murit în anii foametei, când puterea sovietică din Basarabia anexată le-a confiscat țăranilor recoltele, în condiții de secetă severă. Potrivit unor date cu care operează autoritățile, în perioada decembrie 1946 – august 1947, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Moldova sovietică. Alți 400 de mii au fost afectați grav de malnutriție, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața. Cercetătorii spun că fostul regim a făcut tot posibilul ca numărul exact al victimelor să nu fie cunoscut, ca și crimele comise de sovietici în acea perioadă. Moscova a permis accesul la arhive, numai într-o anumită măsură, abia la finele anilor 1980, în perioada ultimului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.