Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Membru al Guvernului României: Occidentul și Kievul au creat un scut în jurul Republicii Moldova

05 Nov. 2021, 07:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
05 Nov. 2021, 07:29 // Actualitate //  Petru Cosoi

Criza energetică și cea pandemică au demonstrat că Uniunea Europeană nu lasă la greu Republica Moldova. O spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu. Potrivit oficialului de la București, până la expirarea contractului cu Gazprom, guvernanții de la Chișinău ar trebui să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale ale țării, pentru a evita o nouă criză energetică peste 5 ani.

Secretarul de Stat Adrian Dupu a salutat solidaritatea exemplară de care a dat dovadă atât Uniunea Europeană, cât și Kievul în raport cu Republica Moldova, ajutând-o să depășească criza energetică. În luna octombrie, atât Ucraina, cât și România au oferit Republicii Moldova volume de gaze naturale pentru a menține presiunea în rețea, iar Comisia Europeană a oferit Chișinăului 60 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică.

„Nu ne miră că partenerii occidentali și Kievul s-au alăturat Republicii Moldova pe perioada acestei crize și au format acest scut de protecție. Și am tot văzut în această perioadă și în contextul crizei pandemice că Republica Moldova nu mai este singură la nivel internațional. Lucrurile au luat o turnură deosebită față de ceea cu ce erau obișnuiți cetățenii în perioada fostei guvernări sau a vechii administrații prezidențiale. Europa a demonstrat că în momentul în care pornești pe un drum și arăți că dorești cu bună-credință integrarea europeană, nu vei fi lăsat singur”, a spus Adrian Dupu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, notează agenția de presă IPN.

Andrian Dupu spune că timp de 5 ani Republica Moldova ar trebui să implementeze prevederile Pachetului Energetic III, să-și diversifice sursele și să valorifice pe deplin potențialul gazoductului Iași-Chișinău.

„Sunt două lucruri pozitive în urma semnării acordului cu Gazprom. În primul rând, faptul că oamenii vor avea căldură în această iarnă, și faptul că acest contract încheiat pe 5 ani ar trebui să dea ocazia guvernanților să își pregătească terenul, altfel ne vom trezi peste 5 ani în aceeași situație. Avem gazoductul Iași-Chișinău care este deplin funcțional, avem soluția resurselor alternative. Acest răgaz de 5 ani trebuie folosit pentru a crea o strategie energetică pe termen lung, astfel nu vom mai exista probleme de fiecare dată când expiră contractul cu Gazprom și nu va mai exista nici această dependență de Rusia”, a mai spus Adrian Dupu.

Între SA Moldovagaz și Gazprom a fost semnat un contract de achiziție și livrare a gazului pentru o perioadă de 5 ani, acordul bazându-se pe vechea formulă de calcul a prețului. De asemenea, potrivit contractului, Republica Moldova se angajează să-și achite datoriile față de Gazprom acumulate începând cu anul 1994, după efectuarea unui audit independent.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 12:53 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

După ziua de muncă, șoferul unei autobasculante KAMAZ din oraşul Kazan a decis să se distreze prin a realiza câteva derapaje controlate pe un teritoriu de lângă portul fluvial, scrie autoblog.md

Pentru că a făcut-o în faţa unei camere video, iar imaginile au ajuns în spaţiul online, acolo unde au fost privite şi de poliţişti, bărbatul a fost rapid identificat şi amendat.

Potrivit plăcuțelor de înmatriculare care puteau fi citite, s-a stabilit că la volan fusese un tânăr de 27 de ani. Acesta a recunoscut că pe 14 ianuarie, a doua zi după ce a ieşit din tură, a decis să filmeze un videoclip.

Ca urmare, au fost întocmite procese verbale în temeiul mai multor articole din Codul Contravențional local pentru: conducere periculoasă, instalarea de obiecte pe parbriz care restricționează vizibilitatea și încălcarea regulilor de utilizare a semnalelor sonore.

Ulterior, după inspectarea autocamionului, în lista pedepselor s-au adăugat şi alte amenzi pentru lipsa apărătoarelor de noroi și a trusei medicale de prim ajutor, pentru dispozitive de iluminat exterior defecte, modificări neînregistrate sub forma unei scări instalate și o direcție defectuoasă.

Autobasculanta a fost adusă într-o parcare specială şi se pregătesc acte pentru anularea înmatriculării acesteia!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală