Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Merkel și patru președinți americani! Doamna de fier a Europei merge pentru ultima oră în SUA în calitate de cancelar

15 Iul. 2021, 09:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
15 Iul. 2021, 09:39 // În Lume //  Realitatea.md

Cancelarul german Angela Merkel execută o ultimă vizită la Washington DC după aproape 16 ani de mandat, timp în care a lucrat cu patru președinți americani.

Mandatul său a inaugurat o prietenie transatlantică caldă, marcată de ieșiri ocazionale asupra cheltuielilor militare germane, schimbări climatice și politici de redresare financiară.

Angela Merkel nu va candida din nou la alegerile parlamentare germane din septembrie, iar acesta ultimă întrevedere bilaterală la Casei Albă ar putea fi un test de turnură pentru ambele națiuni în viitor.

Deși era Merkel se apropie de sfârșit, călătoria este văzută ca un nou început în relațiile germano-americane în urma tensiunilor dintre Berlin și Washington sub administrarea lui Donald Trump. Cu toate acestea, deși noul președinte american Joe Biden a promis că își va îndrepta țara departe de cursul mult mai unilateral „America First” al predecesorului său, el și Merkel vor avea încă câteva probleme bilaterale spinoase de discutat.

Merkel a vizitat SUA de peste 20 de ori în timpul mandatului său, dar aceasta va fi prima ei recepție la Casa Albă din trei ani. Ea va fi, de asemenea, primul lider european care îl va vizita în timpul administrației Biden.

Care este programul lui Merkel în SUA?

Merkel urmează să se întâlnească joi cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, la un mic dejun, unde vor „face schimb de gânduri în întreaga gamă de relații [germano-americane]”, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

După acea întâlnire, cancelarul se va întâlni cu reprezentanții afacerilor din SUA înainte de a primi titlul de doctor onorific din partea Universității Johns Hopkins, unde va ține și un discurs.

După-amiaza, ea va fi primită de Biden la Casa Albă pentru discuții cu el și diverse delegații înainte de a participa la o cină în cinstea ei la reședința prezidențială. Atât prima doamnă americană Jill Biden, cât și soțul lui Merkel, Joachim Sauer, sunt, de asemenea, așteptați să participe la această ceremonie.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată