Curs valutar
 • EUR
  20.6519
  1.241%
 • USD
  19.5984
  0.2842%
 • RUB
  0.3169
  -0.5049%
 • RON
  4.1891
  1.227%
 • UAH
  0.5320
  0.5263%

Mesajul Maiei Sandu de 8 martie, intercalat cu războiul din Ucraina: Aș vrea să vă pot promite că viața va fi ușoară

08 Mart. 2022, 10:59
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
08 Mart. 2022, 10:59 // Alegeri //  Petru Beregoi

„Pe 8 martie, celebrăm curajul și viziunea acestor femei”. Cu un asemenea mesaj a venit astăzi, 8 martie, președinta țării, Maia Sandu, când este marcată Ziua Internațională a Femeii. Șefa statului a făcut o legătură cu semnificația zilei de astăzi și războiul din Ucraina, unde femeile au pus și ele mâna pe armă pentru a-și apăra patria de invazia rusă.

Mesajul transmis de șefa statului se rezumă inclusiv la războiul din Ucraina, unde femeile luptă cot la cot cu bărbații, pentru a-și apăra țara.

„Femeile care au protestat în piețele orașelor europene la începutul secolului trecut, cerând drepturi egale cu bărbații, au luptat pentru o lume nouă, pașnică, o lume în care viața și demnitatea umană este respectată. Pe 8 martie, celebrăm curajul și viziunea acestor femei. Datorită lor, astăzi fiecare fetiță știe că lumea din jur îi aparține în măsură egală cu băieții. Știm că putem fi cum dorim și cine dorim prin muncă, efort și tenacitate. Și totuși, lupta femeilor pentru o lume pașnică și egală continuă. În anul 2022, Europa e zguduită din nou de război, în Ucraina. Azi femeile din Ucraina trebuie să-și ducă copiii și vârstnicii în siguranță, dincolo de frontiera țării. Multe femei se înrolează în armată și luptă alături de bărbați pentru independența patriei lor. Femeile din Ucraina, cele din Moldova, cele din toată lumea cer încetarea războiului și restabilirea păcii. Noi știm: pacea și viața sunt prioritare”, se arată în mesaj.

Maia Sandu afirmă că „nu vrea să mintă femeile, fetele și fetițele și să le spună că viața lor va fi ușoară”, motiv pentru care „fiecare trebuie să înfrunte greutățile cu propriile puteri”.

„Dragi femei, fete și fetițe, aș vrea să vă pot promite că viața voastră va fi ușoară, dar nu știu dacă acest lucru va fi posibil și nu vreau să vă mint. Trebuie să știți însă – fiecare dintre voi are capacitatea să înfrunte orice greutate. Trebuie doar să credem în forțele proprii și să acționăm cu perseverență. Fiți sănătoase, aveți grijă de voi și de cei apropiați, permiteți-vă să creșteți și să străluciți. Să construim împreună o lume în care vocea femeilor contează – într-o asemenea lume nu este loc de război”, conchide Maia Sandu.

Precizăm că, Ziua Internațională a Femeii, denumită generic Ziua femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, deși a sărbătorit-o cu doi ani înainte de a fi adoptată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 12:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
05 Dec. 2022, 12:36 // Actualitate //  Valentina Buză

Noutate bună pentru părinții care au copii în grădinițe! În acest an vor putea participa la matineele de Anul Nou. Despre acest lucru a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Știm că sunt viroze, însă nu mai avem situație de criză în sănătate așa cum era în perioada COVID-19, respectiv, matineele au dreptul de a fi organizate cu participarea părinților, sigur, cu păstrarea normelor de siguranță și de igienă”.

De menționat că, și în acest an, Primăria Chișinău va distribui cadouri copilașilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„În grădinițe, cadourile pentru sărbătorile de iarnă, deja tradițional, al 4-lea an consecutiv, sunt procurate de Primăria Chișinău. Este vorba de peste 32 de mii de cadouri. Părinții trebuie să cunoască că aceste cadouri vor fi distribuite tuturor grădinițelor, este decizia fiecăruia dacă doresc să procure ceva suplimentar pentru copii. Cadourile sunt oferite de municipalitate pentru ca niciun copil să nu rămână fără darul de Crăciun”, a mai conchis Ion Ceban.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală