Mii de angajați Microsoft din SUA vor primi zile de vacanță nelimitate într-o revizuire a politicii sale de vacanță. Programul de concediu discreționar al companiei pentru forța de muncă americană va intra în vigoare pe 16 ianuarie 2023, potrivit site-ului de tehnologie Verge, care a citat o notă a șefei de oameni Microsoft, Kathleen Hogan.
Gigantul IT și-a anunțat foarte discret angajații americani că nu va mai exista o limită a numărului de zile libere pe care și le pot lua. Noua politică de personal poartă numele de „Discretionary Time Off” („Timp liber la dicreționar”) și de ea vor beneficia doar angajații permanenți din SUA, nu și cei din alte țări sau cei plătiți cu ora. Chiar și așa, este vorba de 122.000 de angajați.
„Cum, când și unde ne facem munca s-a schimbat dramatic”, le-a spus Hogan angajaților. „Și, pe măsură ce ne-am transformat, modernizarea politicii noastre de vacanță la un model mai flexibil a fost un pas natural următor.”
Salariaților li se vor oferi oricum 10 zile libere oficiale, concediu, concediu medical și concediu pentru sănătate mintală, plus timp liber pentru jurați și concediu pentru deces, precum și zile libere „discreționale” nelimitate.
Cei care nu folosesc aceste zile pot primi bani în schimbul lor. Lucrătorii cu zile de concediu neutilizate vor primi o plată unică în aprilie.
De reiterat că politica pentru personalul din afara Statelor Unite va rămâne aceeași.
Microsoft nu e prima companie care introduce concediul nelimitat, LinkedIn, Oracle sau Netflix au politici similare
Cu sediul central în Redmond, Washington, Microsoft deține Azure, afacerea de cloud computing, Windows, sistemul de operare și LinkedIn, rețeaua socială. A fost fondată în 1975 de Bill Gates și Paul Allen și este astăzi una dintre cele mai mari companii cotate la bursă din lume, cu o valoare de piață de 1,8 trilioane de dolari. Allen a murit în 2018, în timp ce Gates, în vârstă de 65 de ani, a demisionat din consiliul de administrație Microsoft în urmă cu trei ani. Satya Nadella, 55 de ani, este președinte și director executiv.
Trecerea la zile libere nelimitate aduce politica Microsoft de vacanță în concordanță cu cea a LinkedIn, pe care a achiziționat-o în 2016 printr-o afacere de 26,2 miliarde de dolari. Politici similare sunt, de asemenea, în vigoare la Goldman Sachs, grupul bancar de investiții Wall Street și Netflix, afacerea de streaming. Reed Hastings, co-CEO al Netflix, a fost solicitat să-și revizuiască politica atunci când un angajat a întrebat de ce, atunci când compania nu a urmărit orele lucrate pe zi sau pe săptămână, a urmărit zilele nelucrate pe săptămână.