Sri Lanka a suspendat vânzările de combustibil pentru vehicule neesențiale, deoarece se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. În următoarele săptămâni doar autocarele, trenurile, mașinile utilizate pentru servicii medicale și transport de alimente vor putea fi alimentate.
Școlile din zonele urbane s-au închis, iar oficialii au trimis milioane de locuitori ai țării să lucreze de acasă, potrivit BBC. Sri Lanka este prima țară care a făcut pasul drastic de a suspenda vânzarea carburanților după criza petrolului din 1970, când SUA și Europa a raționalizat combustibilul și a introdus limită de viteză pentru a reduce cererea.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Interdicția este impusă în contextul creșterii prețului petrolului și rezerve limitate de valută în Sri Lanka. Cu o economie puternic lovită de pandemie, Sri Lanka nu poate achita importurile de bunuri esențiale.
Lipsa acută de combustibil, alimente și medicamente a contribuit la creșterea costului vieții la niveluri record în țară, unde mulți oameni se bazează pe autovehicule pentru a-și asigura traiul. Guvernul a recunoscut că statul nu s-a confruntat niciodată cu asemenea criză economică și negociază cu Qatar și Rusia, pentru a găsi furnizori care să vândă energie și petrol mai ieftin.