Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, se arată încrezător că cetățenii Republicii Moldova nu vor recurge la acțiuni provocatoare în ziua de 9 mai în ceea ce privește purtarea panglicii bicolore negru-oranj, interzisă prin lege. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.md și realitatea.md.
„Eu vreau să cred că cetățenii Republicii Moldova inclusiv cei care vor participa la anumite manifestații în ziua de 9 mai, lucru pentru care au tot dreptul consfințit în Constituție, nu se vor lăsa atrași în asemenea provocări. Or, fiecare cetățean care ține la această palmă de pământ, care ține la liniștea din Republica Moldova, la cerul senin deasupra capului, nu ar trebui să se lase utilizat de către forțe obscure fie din interiorul sau din afara țării.” – a menționat parlamentarul.
Vice-speakerul moldovean crede că nici chiar organizatorii nu se vor lăsa implicați în acțiuni provocatoare.
„Și mai mult decât atât, aș vrea să cred că nici chiar organizatorii fie că e vorba de opoziția socialistă sau orice altă entitate politică nu va fi implicată în astfel de acțiuni provocatoare.” – susține oficialul.
În ce privește atitudinea sfidătoare a lui Igor Dodon, care a lăsat să se înțeleagă, că el nu va respecta legea privind interzicerea afișării așa numitei panglici Sf. Gheorghe, Mihai Popșoi a declarat că acesta va fi nevoit în cele din urmă să răspundă în fața legii.
“Și va plăti amenda. Și dacă va continua să sfideze legea va trebui să suporte consecințele de rigoare.” – a conchis vicepreședintele Parlamentului.
Referitor la încercarea recentă a autorităților din UTA Găgăuzia de a repune în drept purtarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei, Mihai Popșoi consideră că aceasta contravine legii votate de Parlament, iar în urma deciziei Curții de Apel Comrat de anulare a legii respective, subiectul de jure a fost epuizat.
„Este un mesaj politic și nu este unul de bun augur, dar nu este prima dată și cred că nici ultima când de la Adunarea Populară sau de la executivul de la Comrat vin mesaje nu tocmai constructive. Dar Curtea de Apel a intervenit la inițiativa Cancelariei de Stat, respectiv legea lor a fost suspendată. De fapt din start acea lege nu avea putere juridică, fiindcă contravenea unei legi votate de parlamentul Republicii Moldova, dar în condițiile în care procedural s-a suspendat această lege, subiectul este epuizat. Însă dacă vor exista în continuare provocări, cei care le vor organiza vor trebui să poarte răspundere.” – a precizat Mihai Popșoi.
Reamintim, că președintele țării, Maia Sandu, a promulgat, la 19 aprilie, legea care interzice purtarea Panglicii ”Sfântul Gheorghe” și a mai multor însemne ” utilizate de către participanții la acțiuni de agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității”. Legea prevede amendă între 4500 și 9000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice sancțiunea se ridică până la 18000 de lei.