Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Mijloacele financiare alocate SPCSB, în vizorul unui audit al Curții de Conturi. Care sunt rezultatele

26 Apr. 2021, 14:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Apr. 2021, 14:39 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Resursele financiare publice alocate și utilizate, în perioada 2018-2020, de Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au fost supuse unui audit din partea Curții de Conturi a Republicii Moldova. Rezultatele auditului au fost prezentate în cadrul unei ședințe online, organizată în data de 23 aprilie. Astfel, responsabilii au stabilit că, în perioada supusă auditului, gestionarea resurselor financiare, sub toate aspectele semnificative, a întrunit principiile de legalitate, transparență și integritate.

Totuși, au fost identificate și unele neconformități la utilizarea mijloacelor alocate pentru întreținerea SPCSB și reparația capitală a clădirii, unele deficiențe în procesul de delimitare și înregistrare cadastrală a edificiului aflat în gestiunea SPCSB, precum și în implementarea deplină și raportarea CIM.

„Conformitatea utilizării mijloacelor alocate pentru întreținerea SPCSB a fost afectată de tergiversarea procedurii de amplasare a Serviciului într-un sediu nou, care a dus la neexecutarea în totalitate a mijloacelor alocate în anul 2018. De asemenea, unele decizii manageriale au cauzat efectuarea unor cheltuieli cu nerespectarea principiului eficienței în procesul de delegare a personalului, iar achiziționarea bunurilor, lucrărilor și serviciilor s-a efectuat cu unele abateri de la cadrul legal aplicabil”, se arată în comunicatul Curții de Conturi.

La fel, conformitatea gestionării mijloacelor alocate pentru reparația capitală a clădirii a fost afectată de efectuarea neregulamentară a unor cheltuieli de reparații aferente unor suprafețe și părți ale edificiului care nu sunt gestionate de Serviciu.

„Se atestă situații de divizare a unei achiziții publice, prin încheierea a două contracte de achiziții publice separate, în opinia auditului, fiind create posibile circumstanțe pentru favorizarea unui ofertant concret. Nerespectarea clauzelor contractuale, prin excluderea unor tipuri de lucrări și includerea altora, neprevăzute inițial în contract, de asemenea, au influențat conformitatea la acest capitol”, mai anunță CCRM.

Cât despre sistemul de control intern managerial, lacunele identificate de Curtea de Conturi au fost cauzate de lipsa desemnării unei subdiviziuni sau a unei persoane responsabile de coordonarea, menținerea și dezvoltarea CIM, respectiv nefiind organizat procesul de autoevaluare și raportare anuală a sistemului CIM.

„De asemenea, nu a fost asigurată autoevaluarea și raportarea sistemului CIM, precum și nu a fost elaborată Declarația de răspundere managerială pentru perioada auditată. Probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o concluzie generală asupra conformității utilizării resurselor financiare publice alocate SPCSB. În context, Curtea de Conturi a înaintat recomandări, menite să remedieze lacunele și să diminueze potențialele riscuri, care, în consecință, ar putea afecta conformitatea activităților și operațiunilor pe viitor”, se mai precizeză în comunicat.

Amintim că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor este o autoritate publică independentă, care își exercită atribuțiile fără imixtiuni externe, politice sau guvernamentale ce pot compromite independența și autonomia acestuia. Scopul activității SPCSB este contribuirea la asigurarea securității statului, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso