Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Ministerul Educației recomandă deschiderea doar a taberelor de zi, însă cu anumite condiții

28 Mai 2021, 15:52
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Mai 2021, 15:52 // Actualitate //  Valentina Buză

În vara anului curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă deschiderea numai a taberelor cu sejur de zi, cu respectarea anumitor cerințe pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, transmite IPN.

Potrivit unei circulare semnate de ministrul Lilia Pogolșa și expediate organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, taberele vor trebui să activeze la o capacitate de 50 la sută și să aplice modelul Instrucțiunii privind măsurile de protecție în contextul situației epidemiologice privind COVID-19.  Se cere „menținerea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri, prevenirea aglomerării, curățarea echipamentelor de protecție, igienizarea și dezinfectarea spațiilor”.

Totodată, elevii, personalul didactic și cel nedidactic vor trebui să fie instruiți în ceea ce privește riscul de infectare cu noul coronavirus și să fie protejată sănătatea elevilor și a personalului din tabere, cu atenție sporită în cazul celor care au boli cronice sau au imunitate scăzută. În tabere va trebui să se efectueze obligatoriu triajul copiilor și al angajaților. În același timp, se cere angajarea mai multor persoane care să supravegheze cum copiii respectă igiena personală.

Personalul antrenat în activitățile din cadrul taberei va trebui să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, iar elevilor să le fie asigurat accesul la spălarea și dezinfectarea mâinilor.

În cazul consumului alimentelor, trebuie să se adopte măsuri sanitaro-igienice stricte, precum și măsuri de distanțare fizică, igienizare, dezinfecție, echipamente de protecție.

Contactat de IPN, Mihail Garbuz, directorul Taberei de odihnă „Camping” de la Vadul lui Vodă, a spus că, practic non-stop, este sunat de părinți și întrebat când vor putea veni copiii să se odihnească. Directorul este de părere că nu există riscul ca elevii să se infecteze cu COVID-19 la tabără, deoarece toate activitățile vor avea loc în aer liber.

„Dacă se cere să activăm la o capacitate de 50 la sută, atunci avem posibilitate să cazăm câte un copil în odaie, dar, de obicei, copiii nu vor să stea singuri în cameră, așa că vom caza maximum doi copii într-o odaie. Dar, în cazul în care Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va decide că activitatea taberelor este interzisă, ne vom conforma hotărârii”, a menționat Mihail Garbuz.

Tabăra ar putea să-și înceapă activitatea din 15 iunie. Directorul nu a putut spune exact cât vor costa biletele, dar nu e exclus să fie mai scumpe decât în anii precedenți, întrucât și cheltuielile sunt mai mari, fiind necesară achiziția de termometre, echipamente de protecție și dezinfectante.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției