Moldova este un vecin important al Ucrainei și, probabil, nu ar fi o exagerare să spunem că, din cauza riscurilor interne de destabilizare și a agresiunii rusești, țara se află astăzi într-o zonă de pericol iminent, susține Dmitro Kuleba, ex-șeful diplomației ucrainene, într-un material publicat pe IPN. În opinia fostului ministru al Afacerilor Externe din țara vecină, este firesc că Moldova își vede viitorul în cadrul Uniunii Europene, deoarece aceasta este model regional de stabilitate și oportunități de dezvoltare economică.
Drumul către integrarea europeană rămâne dificil. Cu toate acestea, continuarea direcției de integrare în UE este vitală pentru a garanta securitatea și prosperitatea Moldovei. Renunțarea la acest curs ar însemna să rămâi într-o „zonă gri”, care duce la probleme grave, afirmă Kuleba.
„Integrarea europeană pentru Moldova nu este o alegere între Rusia și Occident, ci o alegere de sine. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că lipsa unei perspective europene va crea un vid strategic, ce va fi umplut de Rusia, care nu este interesată de o dezvoltare pașnică și de succes a Moldovei. În plus, acest lucru va face Republica Moldova să fie influențată de alți jucători, care vor căuta să întărească dependența Chișinăului de factori externi, adesea nefavorabili”, transmite diplomatul.
Faptul că UE este singura cale pentru ca Moldova să aibă acces la resurse semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii, reforme și modernizarea economiei, nici nu mai este nevoie de amintit, consideră politicianul de la Kiev. Kuleba crede că subvențiile directe sau ascunse din partea altor actori, care nu sunt interesați de suveranitatea și stabilitatea acestei țări, pot părea atractive, dar aceste fonduri nu vor fi destinate creșterii competitivității țării și integrării pe piețele globale.
„În acest scenariu ar putea apărea paradoxul cunoscut: țara primește resurse, dar rămâne la marginea dezvoltării regionale și internaționale, ceea ce va aprofunda problemele socio-economice, cum ar fi șomajul, nivelul scăzut de trai și emigrarea în masă. Moldova a trecut deja prin toate acestea, și Ucraina la fel. De aceea, integrarea europeană are o importanță atât de profundă.
Numai împreună, Ucraina și Moldova, ca membri ai Uniunii Europene, în parteneriat strâns, în primul rând cu România, vor putea crea un triunghi sigur de prosperitate în această regiune volatilă. În Ucraina, înțelegem bine problemele și provocările cu care se confruntă Moldova. Și îi dorim sincer prietenului și vecinului nostru să le depășească. Renunțarea la integrarea europeană și chiar incapacitatea de a ancora ferm acest curs în legislația și politicile sale nu va face decât să acutizeze aceste probleme, plasând țara într-o poziție de incertitudine strategică, unde ar putea deveni ostatică a conflictelor și manipulărilor externe. „Zona gri”, fără parteneri și aliați internaționali clari, va lăsa Moldova vulnerabilă la acțiuni agresive externe”, afirmă diplomatul.
Conform ex-ministrului de la Kiev, numai UE, cu politica sa comună de securitate și apărare, cu proiectele sale de infrastructură și accesul la o piață vastă, poate oferi Moldovei protecția fiabilă și sprijinul diplomatic de care va avea nevoie, în condițiile unei instabilități regionale și globale în creștere. Totodată, Kuleba este de părerea că acest lucru se întâmplă deja, iar un exemplu este crearea și dezvoltarea grupului de prieteni ai Moldovei în UE, care deja oferă țării un sprijin critic în domeniul securității și economiei.
„Prin urmare, trebuie să subliniem încă o dată: doar continuarea direcției de integrare în UE este calea spre creștere economică, investiții și întărirea securității Republicii Moldova. Asistența directă, implementarea standardelor europene de guvernare, lupta împotriva corupției, protecția drepturilor omului și statul de drept vor stimula reformele care vor asigura dezvoltarea Moldovei ca un stat european modern.
Nu am nicio îndoială că va veni ziua când Ucraina, alături de Moldova, va fi la Bruxelles nu ca oaspete invitat, ci ca membru cu drepturi depline la luarea deciziilor despre viitorul Europei și al popoarelor noastre. Aceasta va fi prima dată în multe secole când soarta țărilor noastre nu va fi decisă de alții, ci de noi înșine. Întrebarea este doar când se va întâmpla acest lucru.
Aici, trebuie să fim sinceri, multe nu depind de noi, ci de însăși UE. Trebuie să înțelegem că orice oprire sau tergiversare din partea noastră va fi folosită de scepticii extinderii pentru a încetini obținerea de către țările noastre a statutului de membru deplin. În acest moment, în istoria UE s-a creat o configurație unică, în care tema extinderii este din nou în prim-plan. Acum doi ani și jumătate, aceasta era o temă tabu printre jucătorii reali”, crede fostul ministru al Afacerilor Externe din țara vecină.
Atacul Rusiei asupra Ucrainei și depunerea cererii de aderare de către Kiev, împreună cu pașii hotărâți pentru realizarea acesteia, au schimbat fundamental peisajul și starea de spirit europeană, punctează diplomatul, menționând că Moldova a simțit momentul, a profitat de această șansă și și-a accelerat brusc eforturile de integrare europeană, iar pierderea acestui moment acum, după tot ceea ce a fost realizat, ar fi o greșeală de proporții istorice.
„Așadar, trebuie să fim vigilenți atât acasă, cât și în marea casă europeană, și să nu dăm nicio șansă unui scenariu negativ. Cea mai apropiată oportunitate de a preveni acest scenariu va fi în curând în Moldova, când alegătorii se vor îndrepta spre secțiile de votare. Trebuie să parcurgem acest drum cu demnitate și împreună. Pentru viitorul nostru comun”, conchide Kuleba.