Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Mitropolia cere AJUTORUL enoriașilor. La mijloc – zidirea unui lăcaş sfânt pe teritoriul Ministerului Apărării

02 Nov. 2021, 12:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Nov. 2021, 12:53 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Mitropolia Moldovei cere ajutorul moldovenilor pentru a putea continua lucrările de construcție a Catedralei memoriale în cinstea Sfântului Ștefan cel Mare, Marele Voievod al Moldovei, lăcaș care se află pe teritoriul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Mai exact, e nevoie de bani pentru a continua lucrările de zidire.

Într-un comunicat de presă emis de instituție se arată că la moment construcția se află la „etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate până la căderea zăpezii deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului”.

„O biserică se zidește mai ales prin dragostea și osteneala credincioșilor, ale căror nume vor rămâne veșnic legate de acel sfânt lăcaș. Nu există biserică fără ctitori, întrucât orice lăcaș de cult are la temelie dărnicia unor persoane sau a unei comunități. Acest sfânt lăcaș se înalță din dorința cadrelor militare, a militarilor înrolați dar și cu scopul de a completa și oferi efectivului Armatei Naţionale susținerea duhovnicească de care necontenit este nevoie spre întărire sufletească pentru a putea urma sfatul Măriei Sale, Ștefan, de a fi ”Strajă la hotare”. Catedrala memorială de pe teritoriul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, str. Șoseaua Hâncești 84, se află în proces de construcție deja la etapa de acoperire și ridicare a turlelor. Pentru a duce proiectul la bun sfârșit, reprezentanții lăcașului au nevoie de ajutor. Cetatea Sfântului Ștefan crește văzând cu ochii, iar, ctitorii și binefăcătorii se pomenesc zilnic la Sfânta Liturghie din Mănăstirea Ciuflea, administrația căreia răspunde de lucrările de construcție a Catedralei Memoriale. Cu rugăciunea pe buze și în inimă, visăm la ziua în care se va sluji prima Liturghie… Având în vedere proximitatea şi costurile realizării acoperișului și lucrărilor ulterioare, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, împreună cu tânăra Comunitate a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare relansează apelul de ajutor la finisarea lucrărilor de construcție a Catedralei memoriale, lucrare de suflet, în mare măsură pusă de Dumnezeu în mâinile noastre… a celor care râvnim Împărăția Cerurilor. La moment construcția se află la etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate până la căderea zăpezii deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului. Lemnul se prelucrează în mai multe etape: curățirea lemnului prin suflare cu nisip, astuparea rosturilor între bîrne, și ungerea cu ulei de in pentru a oferi rezistență în timp a lemnului. Apoi urmează asamblarea ușilor și a ferestrelor în număr de 38, termoizolarea podelei ambelor nivele și placarea lor, asamblarea iconostaselor și a mobilierului bisericesc și alte lucrări ce vor apărea în timp”, se arată în comunicat.

Proiectul de construcţie a bisericii-memorial este prevăzut în planul de acţiuni comune, privind promovarea educaţiei spirituale şi asistenţei religioase a efectivului Armatei Naţionale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie anul trecut între Ministerul Apărării şi Mitropolia Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:59
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:59 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dezvăluit că a primit o factură la gaz pe care are suma de 6.200 de lei. Întrebat dacă va reuși să o achite, a răspuns afirmativ. Mai mult, dacă ar fi avut posibilitatea să renunțe la compensația oferită de Guvern, ar face-o. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent.

– Factura care mi-a venit a fost de 6.200 de lei pentru o suprafață de 250 de metri pătrați.
– Și puteți să o achitați?
– Da. Eu cred că sunt printre persoanele care pot achita această sumă și, dacă va fi acel modul de renunțare la acea compensație, o voi face.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Potrivit declarației de avere și interese personale, oficialul s-a referit la casa de locuit din care deține o cotă parte. Aceasta într-adevăr are o suprafață de puțin peste 250 de metri pătrați. Valoarea totală a bunului imobil este de peste 3 milioane de lei.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală