Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Mitropolitul Vladimir oficiază liturghia de hramul Chișinăului. Când va începe slujba

14 Oct. 2021, 07:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
14 Oct. 2021, 07:47 // Actualitate //  Realitatea.md

Programul hramului Chișinăului va începe cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, dedicată sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, la Catedrală Mitropolitană. Slujba va începe la 08:30, potrivit unui program al Primăriei, și va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

După slujba religioasă va avea loc înconjurarea catedralei, cu citirea celor patru Evanghelii. Procesiunea va fi urmată de oficierea unui Te-Deum, după care mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove va ține o alocuțiune, în care se va adresa credincioșilor.

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru IPN că și în acest an credincioșii vor avea acces în clădirea catedralei pe durata slujbei religioase, cu purtarea măștilor și păstrarea distanței sociale.

Cu referire la importanța sărbătorii, Vadim Cheibaș a menționat că „este una dintre sărbătorile mariologice, în amintirea unui eveniment miraculos, produs în biserica Sfânta Maria Maica lui Dumnezeu din Vlaherne – un cartier al Constantinopolului”. În anul 911, pe 14 octombrie, Maica Domnului s-a arătat în chip miraculos credincioșilor. Orașul Constantinopol era asediat și lumea strânsă în Biserica Vlaherne cerea ajutor Maicii Domnului. Cam pe la ora 04.00 dimineața, Sfântul Andrei și Epifanie, care erau în biserică, au avut parte de o descoperire a Maicii Domnului. Maica Domnului a intrat prin ușile bisericii, însoțită de către Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Teologul, împreună cu cetele îngerești. Maica Domnului s-a oprit sub policandrul central al bisericii, a îngenunchiat și a început a se ruga cu lacrimi. Apoi a intrat în Sfântul Altar și s-a rugat din nou. Apoi și-a scos Cinstitul Acoperământ (pânza cu care își acoperea capul) și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei.

Hramul Chișinăului a început să fie marcat pe 14 octombrie începând cu anul 2001. Până atunci ziua orașului era sărbătorită în a doua duminică a lunii octombrie, fără legătură cu sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.

De sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, 14 octombrie, mai multe localități din Republica Moldova își sărbătoresc hramul. Printre acestea sunt municipiul Bender, orașele Briceni, Florești, Rezina, Vulcănești.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 15:11 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a-și dezvolta capacitățile de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și promovare pe piață a produselor cu conținut reciclat, trei întreprinderi din municipiul Chișinău cu activități în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate și fabricarea produselor din cauciuc, vor beneficia de un suport de grant.

Mai exact, investițiile în valoare totală de circa 48 mii de euro, vor fi oferite în cadrul Programului de grant aferent proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova” implementat de I.P. „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova și finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

„Obiectivul Programului de grant este de a crește gradul de conștientizare atât a întregii societăți, dar în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz, în contextul riscurilor asociate privind utilizarea inadecvată a acestora, pe fundalul capacităților existente de colectare și reciclare, dar și din considerentul impactului major al deșeurilor asupra mediului și sănătății oamenilor”, se arată în nota informativă a Ministerului Mediului.

Totodată, investițiile Programului de grant vor fi oferite pentru inovații tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, astfel, pentru a contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare şi/sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, inclusiv, la protecția mediului, precum și pentru a crește competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri.

„Conform prevederilor Programului, dar și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului, procedura de semnare a contractului de finanțare cu fiecare beneficiar, este realizată doar după organizarea unor vizite în teren ce au drept scop examinarea situației reale, analiza coerenței informației prezentate, dar și ajustarea propunerii de proiect, în conformitate cu scopul și obiectivele Programului de grant. Astfel, vizite în teritoriu au fost efectuate la patru idei de proiecte (agenți economici), ce au fost admise pentru etapa de evaluare tehnică, din totalul de cinci participanți la concurs, iar la final doar trei au fost aprobate pentru perfectarea contractului de finanțare”.

În cadrul proiectului, una din condițiile de eligibilate în program este asigurarea cofinanțării proiectului, în mărime de circa 20%, din valoarea totală a proiectului. De asemenea, beneficiarii de grant vor trebui să  desfășoare campanii de informare și vizibilitate a proiectului cu antrenarea autorităților publice locale și/sau asociații de profil (ONG).

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău