Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Moldova, Georgia și Ucraina – despre aprofundarea integrării economice cu UE  

24 Iun. 2021, 20:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 20:36 // Economie //  Cristina Vlah

Miniștrii de externe ai Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei s-au întâlnit cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, informează Realitatea.md.

În marja vizitei de astăzi, 24 iunie, la instituțiile europene, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, și omologii săi din Georgia și Ucraina – David Zalkaliani și Dmytro Kuleba – au avut o întrevedere comună cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru comerț.

În cadrul întrevederii, șefii diplomațiilor din Republica Moldova, Georgia și Ucraina au reiterat interesul comun în aprofundarea integrării economice și sectoriale cu UE în contextul implementării Acordurilor de Asociere și a Zonelor de liber schimb complexe şi cuprinzătoare cu UE (DCFTA), în acest sens fiind promovat și interesul continuării dialogului constituit prin organizarea reuniunilor ministeriale în domeniul comerțului, precum și explorarea unor noi domenii de interes comun.

Aureliu Ciocoi a subliniat interesul Republicii Moldova de a extinde gama de bunuri exportate pe piața UE, inclusiv celor de origine animală și produselor industriale. A fost confirmat interesul major de a lucra asupra aderării la Spațiul unic european de plăți în EURO (SEPA), precum și aprofundarea cooperării în procesul de transformare digitală.

A fost abordat subiectul asistentei macrofinanciare din partea UE în vederea identificarii modalităților optime de debursare a acesteia.

Comisarul Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea cooperării strânse cu partenerii asociați în ceea ce privește valorificarea deplină a potențialului DCFTA precum și avansării pe alte domenii de integrarea economică și sectorială. A fost confirmată deschiderea pentru dialog cu privire la asistență.

Oficialii celor trei state asociate au reiterat angajamentul pentru implementarea și valorificarea potențialului Zonelor de liber schimb complexe şi cuprinzătoare cu UE, precum și interesul aprofundării integrării economice la piața internă a UE.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cea de-a patra rundă de licitații lansate de „Energocom-ul” Republicii Moldova pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană Natfogaz. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Proprietații Publice (APP). 

Totodată, APP confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.

„Precizăm că licitațiile începute de furnizorul central de energie – Energocom, sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale”, se arată într-o notă informativă.

Totodată, Agenția Proprietații Publice informează că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău