Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Moldova încă nu are o înțelegere privind gazul. Gavrilița: Situația (nu) s-a mișcat din loc. Urmează 5 pași importanți!

22 Oct. 2021, 08:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Oct. 2021, 08:48 // Actualitate //  Realitatea.md

Acum o zi, la Moscova, Rusia, a avut loc o nouă rundă de negocieri, în urma căreia situația s-a mișcat din loc, dar nu avem o înțelegere definitivă. Între timp presiunea gazelor din rețelele Republicii Moldova a scăzut sub limita critică. Declarații în acest sens au fost făcute de prim-ministra Natalia Gavrilița în dimineața de vineri, 22 octombrie curent, la un briefing de presă transmis de RLIVE. Potrivit oficialei, urmează cinci pași importanți de făcut care se vor solda de azi cu inițierea procesului de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative.

„Pe piața gazelor din Republica Moldova, a fost înregistrat un deficit de circa 16 mil. metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de 67%. Presiunea în rețeaua de transport este la limita critică. Dat fiind faptul că, în pofida prelungirii contractului cu Gazprom pentru încă o lună, Moldovagaz nu se ține de cuvânt, suntem impuși să ne mișcăm mai repede cu planurile alternative. Sunt doar niște soluții tehnice ce ne vor permite să achiziționăm gaz, până la sfârșitul zilei de azi sau în zilele ce urmează, din alte surse. Să nu generăm emoții și speculații în acest sens”, a rugat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Pentru a purcede la achiziționarea propriu-zisă a gazelor, astfel încât presiunea din rețele să revină la o limită normală, sunt necesari cinci pași. În primul rând, în scurt timp, urmează să fie convocată ședința Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, la care va fi audiat raportul pe sector și una din deciziile care vor fi luate este ca Guvernul să meargă în Parlament pentru instituirea stării de urgență. „Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru a depăși situația. Spre exemplu, trebuie să alocăm bani pentru „Energocom” din buget ca să fie aplicabilă imediat, fără procedura de o lună necesară conform legii”, a explicat oficiala.

La aceeași ședință, va fi constituit și un centru de dirijare a situației de urgență, iar după ea, va avea loc ședința Guvernului, în cadrul căreia, deja miniștrii vor aproba dispozițiile emise la Comisie.

„După ședința Guvernului, voi merge în Parlament și voi explica de ce este nevoie de instituirea stării de urgență. După vot, va urma o nouă ședință a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, unde vom pune la dispoziție „Energocom”-ului resursele propriu-zise. Oferta a fost publicată azi-dimineața, așteptăm deja să vină răspunsuri de la traderi. Vom institui o procedură transparentă care va fi monitorizată”, a promis Natalia Gavrilița.

Respectiv, cel de-al cincilea pas și ultimul va fi achiziționarea propriu-zisă de către „Energocom” a volumului de gaze necesar pentru a readuce presiunea normală și pentru asigurarea țării. „Guvernul va continua negocierile cu Gazpromul, ancorate în interesele comerciale ale ambelor părți. Dacă nu va fi găsită soluția, vom veni cu noi acțiuni pentru a asigura securitatea energetică a țării”, a mai explicat oficiala.

La briefing-ul de presă de azi-dimineața, a fost prezent și vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, care a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

„Parlamentul este ales pentru a proteja și a asigura interesul cetățeanului”, a punctat acesta.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 11:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Nov. 2021, 11:56 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu, a promulgat trei legi adoptate recent de către Parlament, care prevăd compensări pentru consumul de gaz natural, oferirea de ajutor material pentru perioada rece a anului și modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Mai exact, șefa statului a semnat decretul de promulgare a legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei tehnice în perioada rece a anului, a legii pentru modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și cea cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru modificarea condiției de acordare în perioada rece a anului.

Precizăm că, toate cele trei legi au fost aprobate de către Parlament în lectură finală la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul ședinței plenare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală