Este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic și pro-reformă. Cetățenii de rând, administrațiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care România este dispusă să-l ofere. Moldova reprezintă o preocupare specială pentru România. Declarațiile au fost făcute de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Șeful statului român a subliniat că România îi ajută Republica Moldova nu doar începând din acest an, când țara a intrat în mari dificultăți, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană, informează ipn.md.
Oficialul a spus că Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme.
„Noi stăm bucuroși și încurajăm această cale pro-europeană și pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să încurajăm, îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburanți, lemn, gaz, însă suntem foarte conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații, partenerii și prietenii pentru a găsi împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova. Personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova și dimpotrivă cred că oamenii au înțeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată și pentru ei, și pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc”, a afirmat președintele.
Potrivit lui Klaus Iohannis, este necesară realizarea unei infrastructuri mult îmbunătățite.
„Pentru noi, în România, provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin punctual pe care suntem foarte dispuși să îl dăm, este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătățite, de interconectare, poduri, rețele ș.a.m.d. și noi suntem pregătiți ca împreună să facem toate aceste lucruri.”
Președintele României a menționat importanța unei susținerii sporite din partea Alianței Nord-Atlantice atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune: Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
„Depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina”, a conchis șeful statului român.