Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Moldovagaz anunță data când ar urma să se solicite majorarea din nou a tarifului la gazul natural

11 Ian. 2022, 13:25
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
11 Ian. 2022, 13:25 // Economie //  Petru Beregoi

După data de 20 ianuarie curent, Moldovagaz va face public documentul prin care va solicita din nou Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o posibilă majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 iulie de către Moldovagaz, după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a informat că urmează să aibă loc noi majorări de consumul de gaze.

„Ținând cont de interesul public sporit, SA „Moldovagaz” informează că în prezent se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni. Angajații companiei sunt, de asemenea, concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021, ceea ce este necesar pentru efectuarea plăților către SAP „Gazprom”. Poziția SA „Moldovagaz” referitor la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, care este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, va fi complet formulată și publicată după data de 20 ianuarie a anului curent”, se arată într-un anunț al Moldovagaz.

Amintim că, Andrei Spînu a anunțat astăzi că Moldovagaz analizează opțiunea de a crește din nou tariful la gaz. Decizia ar putea fi luată pentru ca instituția să poată asigura achitarea curentă a gazului către Gazprom, ca efect al majorării tarifului de procurare a o mie de metri cubi de gaz.

Precizăm că, pentru luna ianuarie, Moldovagaz procură gaz de la Gazprom cu 646 de dolari o mie de metri cubi, comparativ cu 450 de dolari, cât a fost achitat în ultimele două luni pentru aceeași cantitate de gaz.

Ultima majorare a tarifului la gazul natural pentru consumatorii finali a avut loc în luna noiembrie 2021, și anume de la 4,30 lei la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 19:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 19:20 // Actualitate //  Valentina Buză

Responsabilii din sănătate informează că, în Republica Moldova 1.001.014 persoane s-au vaccinat cu schema completă. Mai mult, cea mai înaltă rată cu schema primară de vaccinare se înregistrează în grupul de vârstă 70-79 de ani. Acoperirea națională cu schema completă în populația generală constituie peste 29% sau 47% din populația cu reședință obișnuită, raportată de Biroul Național de Statistică.

De menționat că, procesul de vaccinare este în plină desfășurare în cadrul Centrelor de vaccinare din țară, iar totodată, sunt organizate echipe mobile care se deplasează la domiciliul persoanelor vârstnice care nu au posibilitatea să meargă de sine stătător la un centru de vaccinare

Campania de vaccinare a demarat la 2 martie 2021, iar până în prezent au fost administrate 1.855.176 doze de vaccin împotriva COVID-19, în schema primară și booster.

Responsabilii menționează că, la moment sunt disponibile vaccinurile Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca, Sinopharm și CoronaVac/Sinovac.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală