Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Moldovenii nu-și achită amenzile! Pentru ce sunt sancționați cel mai des și câți dintre ei își achită penalitățile

29 Apr. 2021, 14:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Sorokovsky
29 Apr. 2021, 14:02 // Economie //  Mădălina Sorokovsky

Chiar dacă în anul 2020, suma amenzilor aplicate a constituit 386,3 milioane lei, potrivit statisticilor emise de Biroul Național de Statistică, din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate 133,2 milioane lei. Totodată, cele mai multe contravenții pentru care au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale sunt din domeniul circulației rutiere, iar amenda rămâne a fi principala sancțiune aplicată în cazul contravențiilor din acest domeniu.

Pe parcursul anului 2020, au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale: 1,9 mii avertismente, 387,6 mii amenzi (cu 10,8% mai mult comparativ cu anul 2019) şi 2,0 mii sancțiuni aplicate privind munca neremunerată în folosul comunității. 

Organele Ministerului Afacerilor Interne, au constatat cele mai multe contravenții și decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale. 

Totodată, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere (58,4%), fiind în creștere cu 3,3% față de anul 2019. În total, pe parcursul anului 2020, au fost constatate 235,9 mii de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere. De asemenea, au fost înregistrate 324 cazuri de privare de anumite drepturi și 338 cazuri în care a fost aplicată munca neremunerată în folosul comunității.

Una dintre cele mai frecvente încălcări contravenționale din domeniul circulației rutiere, contituie depășirea vitezei de circulație stabilită. 

De cele mai dese ori au fost aplicate amenzi pentru depășirea vitezei de circulație – 98,1 mii amenzi, înregistrându-se, astfel, o scădere cu 22,6% față de anul 2019. Pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere au fost aplicate amenzi în proporție cu 18,6% mai mult față de anul 2019, iar pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor au fost aplicate 11,6% amenzi din totalul amenzilor în domeniul circulației rutiere.

Nu în ultimul rând, cele mai multe sancțiuni cu privare de anumite drepturi, au fost aplicate pentru conducerea vehiculului sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate, predarea conducerii lui către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe – 178 sancțiuni. De asemenea, pentru această încălcare s-au aplicat și cele mai multe sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității – 213 cazuri.

Actele de huliganism și tulburarea liniștii publice, au afectat cel mai des în 2020 ordinea și securitatea publică. Contravenţiile constatate ce atentează la ordinea şi securitatea publică au constituit cu 39,8% mai mult comparativ cu anul precedent.

Conform statisticilor, amenzile privind huliganismul nu prea grav au constituit 50,9% în totalul amenzilor aplicate pentru această categorie de contravenții, după care au urmat cele aplicate pentru tulburarea liniştii, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice şi apariţia în stare de ebrietate în astfel de locuri, încălcarea termenului de înregistrare a armelor letale şi neletale sau de vizare a permisului de armă sau a permisului de deţinere a armelor și încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională. 

În categoria contravențiilor ce atentează la sănătatea populației au predominat încălcările cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, constituind 74,7% din totalul amenzilor aplicate pentru această categorie.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală